Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ IN THE SPOTLIGHT

Κορωνοϊός: Πάμε για συνολικό κλείσιμο στην Κρήτη;

Το ρεκόρ των 4.340 κρουσμάτων είναι έτοιμο να καταρριφθεί και δη μες στο κατακαλόκαιρο.

Είναι πραγματικά απίστευτο το γεγονός ότι εδώ και μήνες έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί για τον νέο κορονοϊό, ότι διανύουμε περίοδο καύσωνα και στην Ελλάδα οδεύουμε ολοταχώς για ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Το ρεκόρ κρουσμάτων σημειώθηκε στη χώρας μας στις 30 Μαρτίου του 2021. Τότε, είχαν ανακοινωθεί 4.340 από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας. Σήμερα, 10 Αυγούστου του 2012, ανακοινώθηκαν 4.181 περιτατικά COVID.

Οι υψηλές θερμοκρασίες δεν ευνοούν την επιβίωση του ιού και εύλογα γεννάται το ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι το φθινόπωρο, ειδικά εάν οι εμβολιασμοί δεν έχουν φθάσει στο επιθυμητό επίπεδο.

Προς το παρόν, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας φαντάζει με όνειρο θερινής νυκτός, ενώ είναι προφανές πως ο τρόπος με τον οποίον ανοίχθηκε ο τουρισμός στη χώρας μας δεν ήταν ο ιδανικός.

Η τωρινή έκρηξη κρουσμάτων καταδεικνύει πως ο σχεδιασμός εκ μέρους των αρμοδίων ήταν τουλάχιστον ελλιπής. Απόδειξη αυτού αποτελεί, όχι μόνον η εκτόξευση των κρουσμάτων, παρά και η ανιούσα που έχουν πάρει οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες» της επιδημίας στην Ελλάδα.

Οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί από τη νόσο COVID-19 αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Σήμερα ανακοινώθηκαν 219 και 19 αντίστοιχα. Παράλληλα, η θετικότητα εξακολουθεί να τρομάζει: Σήμερα ανήλθε στο 4,09%. Την ίδια στιγμή εξαπλώνεται η πολύ πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα.

Τα τοπικά lockdown έχουν αρχίσει να διαδέχονται το ένα το άλλο. Σήμερα επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και μουσικής στη Ηράκλειο Κρήτης.

Εν τω μεταξύ, οι τελευταίες μετρήσεις στα λύματα δεικνύουν πως τα χειρότερα ενδέχεται να είναι μπροστά μας, μιας και το ιικό φορτίο στην Αττική, το Ρέθυμνο και τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης μοιάζει να ξεφεύγει: Περιφέρεια Αττικής (+60%), Ρέθυμνο (+95%), Άγιος Νικόλαος Κρήτης (+139%).

Πληροφορίες κάνουν λόγο για επιβολή μίνι lockdown και στο Ρέθυμνο και το Λασίθι τις επίμενες ημέρες, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν ελληνικά νησιά και αυτό επειδή σε πολλά δημιουργούνται εστίες μετάδοσης του ιού, με τα κρούσματα που προκύπτουν -αρκετά ασυμπωματικά- να τον διασπείρουν στις πόλεις μετά την επάνοδό τους σε αυτές.

Αυτήν τη στιγμή, η κατάσταση μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως εκτός ελέγχου, με τους επιστήμονες να απευθύνουν καθημερινά έκκληση για τήρηση των μέτρων, εμβολιασμούς και μέτρα ικανά να ανακόψουν αυτό το νέο κύμα της επιδημίας στη χώρα μας.

Πηγή: ieidiseis.gr