Δεν γλιτώνουμε την παράταση του lockdown! Έρχονται μέτρα τύπου… Μαρτίου

Ένα ακόμα αρνητικό ρεκόρ είχαμε χτες σε κρούσματα κορονοϊού, διασωληνωμένους και θανάτους.

Συγκεκριμένα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3316 νέα κρούσματα, 50 νέους θανάτους και 320 διασωληνωμένους. Η κατάσταση, ιδιαίτερα στη θεσσαλονίκη φαίνεται πως έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου ενώ ιδιαίτερα άσχημη είναι η κατάσταση και στην Αττική.

Το μέτρο της καθολικής χρήσης μάσκας που εφαρμόζεται εδώ και τουλάχιστον 2 εβδομάδες δεν φαίνεται πως έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ενώ τα κρούσματα παραμένουν σταθερά παρ’ όλα τα μέτρα που έχει θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση. Η επερχόμενη επιδείνωση του καιρού θα δυσκολέψει την κατάσταση καθώς θα ευνοηθεί η εξάπλωση του ιού. Φαίνεται λοιπόν, πως το lockdown θα παραταθεί και τον Δεκέμβριο ενώ η κυβέρνηση προσπαθεί πλέον να σώσει τα Χριστούγεννα.

«Προφανώς εξετάζουμε τα πάντα. Είναι ένα δυναμικό φαινόμενο. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα τις επόμενες 5-7 ημέρες και αξιολογούμε τα πάντα, όμως τα σχολεία είναι ασφαλή και πρέπει γονείς και εκπαιδευτικοί να αισθάνονται ασφαλείς γι’ αυτά» δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό.

Την εκτίμηση ότι θα χρειαστούν οκτώ εβδομάδες με καραντίνα για να πέσει η χώρα κάτω από τα 500 κρούσματα, ένα όριο που έβαλε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για την άρση του lockdown, έκανε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στον ρ.σ ΘΕΜΑ 104,6.

Κατά τον κ. Σαρηγιάννη πρέπει να υπάρξουν εναλλασσόμενα lockdown, το λεγόμενο σύστημα «ακορντεόν», για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού. Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι μια λύση ασφαλής για τον υγειονομικό κίνδυνο και οικονομική δυσπραγία.

«Πολλοί από τους ειδικούς συστήνουν ακόμα πιο δραστικά μέτρα, ανάλογα με του Μαρτίου νομίζω ότι θα κινηθούμε εκεί τελικά, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Αυτό νομίζω θα γίνει σχετικά άμεσα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής, μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

«Κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα (θα εφαρμοστεί το γενικευμένο lockdown), εκεί είναι τα μεγαλύτερα πρόβλημα, πρέπει οπωσδήποτε να αντέξει το ΕΣΥ. Πολύ πιθανόν να υπάρξουν εισηγήσεις τις επόμενες μέρες. 30 Νοεμβρίου θα έχουμε σίγουρα παράταση. Προτεραιότητα είναι να αντέξουν οι ΜΕΘ» υπογράμμισε o κ. Τσακρής.

karantina788

«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο δυσκολότερο σημείο… Mετά τη 13η μέρα περιοριστικών μέτρων δεν έχουμε δει ούτε σταθεροποίηση πόσω μάλλον αποκλιμάκωση του αριθμού των κρουσμάτων» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. (Το lockdown), τόνισε, πρέπει να επεκταθεί στα μέτρα του Μαρτίου, τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη. «Χθες έπρεπε να γίνει αυτό».

Νέα μέτρα στο τραπέζι

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας αναφέρθηκε στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη με τον κορωνοϊό, λέγοντας πως «βρισκόμαστε σε πόλεμο».

Υπενθυμίζεται ότι στη Θεσσαλονίκη την Πέμπτη καταγράφηκαν για μία ακόμα φορά τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα, 828 από τα 3.316, με τα νοσοκομεία της πόλης να δέχονται ισχυρή πίεση λόγω της αύξησης των νοσηλευομένων.

Μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ο κ. Ζέρβας αναφερόμενος στο θέμα των σχολείων δήλωσε: «Εγώ έχω την εντύπωση ότι πρέπει να κλείσουν και τα Δημοτικά. Δέχομαι πληροφορίες ότι κάθε μέρα δημοτικά σχολεία πρέπει να απολυμανθούν, υπάρχουν κρούσματα, υπάρχει συνωστισμός γονέων έξω από τις σχολικές αυλές. Όλα αυτά προκαλούν μία εικόνα η οποία πραγματικά δεν είναι ό,τι καλύτερο. Άρα από τη στιγμή που βλέπουμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, και από τη στιγμή που πρέπει να είμαστε πολύ πιο αυστηροί θα πρέπει να επέμβουμε και σε αυτό».

Έτσι δεν αποκλείεται λείαν συντόμως η κυβέρνηση να ανακοινώσει και νέα δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων είναι στην κορυφή των μέτρων ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί και το ποσοστό της τηλεκπαίδευση στις επιχειρήσεις που αυτό είναι εφικτό.

Πώς θα λειτουργούν τα δημοτικά εάν κλείσουν

sxoleia375 1

Στην περίπτωση που προχωρήσει η αναστολή λειτουργίας των δημοτικών σχολείων η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα κινηθούν σε δύο επίπεδα που είναι έτοιμα:

1. Εκπαιδευτική τηλεόραση

Έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός, χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.

2. Τηλεκπαίδευση

Παράλληλα, η υπουργός επεσήμανε ότι όλα τα γυμνάσια και τα λύκεια σήμερα είναι στην τηλεκπαίδευση χωρίς προβλήματα, ενώ σημείωσε πως «αρρυθμίες θα υπάρχουν και είμαστε εδώ για να τις επιλύουμε, μιλάμε για ένα τεράστιο εγχείρημα με την 2η μέρα τηλεκπαίδευσης να έχουμε συμμετοχή πάνω από 3,2 εκατ. μαθητές συνδεδεμένους και πάνω από 9 εκατ. λεπτά μαθημάτων».

Ερωτηθείσα για το πρόβλημα που εμφανίστηκαν στην πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης και τα σχετικά σχόλια της αντιπολίτευσης για μη ύπαρξη εναλλακτικού πλάνου, η ίδια ανέφερε πως αυτό το σύστημα είχε δοκιμαστεί σε πανελλαδική εμβέλεια την άνοιξη κατά την διάρκεια του lockdown και πως δεν υπάρχει καλύτερο κρας τεστ από αυτό και είχε ήδη λειτουργήσει.

Η υπουργός προσκάλεσε τον εκπρόσωπο κάθε κόμματος να δει την σύμβαση με την εταιρία CISCO που έχει αναλάβει την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης. «Πρόκειται για δωρεά. Το ελληνικό δημόσιο δεν έχει ξοδέψει ούτε ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το ότι είναι ανοιχτά τα δημοτικά και ταυτόχρονα κλειστά κάποια φροντιστήρια που προσφέρουν υπηρεσίες σε παιδιά δημοτικού (π.χ. ξένων γλωσσών, μελέτης) ανέφερε πως η εισήγηση της επιτροπής ήταν να μείνουν ανοιχτές συγκεκριμένες σχολικές μονάδες (τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία κάθε βαθμίδας) για συγκεκριμένους λόγους, ενώ σημείωσε πως βασική αρχή της επιτροπής είναι να μην αναμειγνύονται μεταξύ τους μαθητικές ομάδες.

dikaiologhtika.gr