Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Δήμος Χανίων: Νέα δεδομένα για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ

Νέα δεδομένα προέκυψαν για το οικόπεδο της ΑΒΕΑ (που έχει γίνει “πρώτο θέμα” το τελευταίο διάστημα), μετά το δημοτικό συμβούλιο Χανίων της Τετάρτης (25/9).

Το ΔΣ αποφάσισε ομόφωνα την ανάκληση της υπ’ αριθμ. 479/2019 απόφασης του προηγούμενου Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων (στις 24/7/2019) με στόχο το συγκεκριμένο οικόπεδο αφού περιέλθει μετά αντιτίμου στην ιδιοκτησία του Δήμου Χανίων, να αξιοποιηθεί ως κοινωφελής χώρος και χώρος πρασίνου, με πιθανότητα δημιουργίας και υπόγειου πάρκινγκ.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ αποφάσισε να ασκήσει αγωγή στα “Κρητικά Ακίνητα” θυγατρικής της Τράπεζας Χανίων, διεκδικώντας μία έκταση περίπου 270 τ.μ., βόρεια του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.

Το ΔΣ είχε σε γενικές γραμμές εντάσεις, έντονες αντιπαραθέσεις, εν τέλει όμως οδηγήθηκε σε μια ομόφωνη απόφαση, που ακύρωσε την απόφαση του ΔΣ της 24/7/2019, όπου αποφασίστηκε τότε, ο Δήμος Χανίων να μην αγοράσει  το οικόπεδο, λόγω του υψηλού αντιτίμου του.

Ακόμα και ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ψήφισε “υπέρ” της ακύρωσης της προηγούμενης απόφασης με τη διευκρίνιση ότι «η στάση μας ως παράταξη αποφασίσαμε να είναι θετική ψήφος στην ανάκληση της απόφασης εφ’ όσον το ζητάει η Δημοτική Αρχή, ώστε να της δώσουμε το περιθώριο κινήσεων για τον χειρισμό του θέματος. Θα  ψηφίσουμε υπέρ και της πρότασης για επανατοποθέτηση του ρυμοτομικού βάρους στο εν λόγω ακίνητο, υπό την ισχυρή όμως επιφύλαξη ότι θα επιτευχθεί δραστική μείωση του τιμήματος, ώστε η κτήση του οικοπέδου να είναι επί της ουσίας ωφέλιμη. Διαφορετικά πρέπει να αναζητηθούν άλλες προσφορότερες λύσεις». 

Νωρίτερα, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτς Σημανδηράκης κατά την αρχική του τοποθέτηση, έδωσε ένα ιστορικό της υπόθεση του οικοπέδου, ενώ ανέφερε ποια είναι τα δεδομένα που υπάρχουν σε σχέση με την αγορά του οικοπέδου και της προσπάθειας που θα γίνει ώστε το αντίτιμο να είναι, κατά το δυνατόν, το πιο συμφέρον για τον Δήμο Χανίων. «Για να ρίξουμε την αντικειμενική αξία του ακινήτου θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε τα χαρακτηριστικά, ένα από τα οποία είναι ότι έχει μέτωπο στη θάλασσα. Το συγκεκριμένο ακίνητο στη βάση αναφοράς των συμβολαίων προβλέπει ότι το βόρειο όριο του ακινήτου έχει περίφραξη πετρόχτιστη», επεσήμανε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Σημειώνεται ότι για το θέμα της αγωγής προς την Τράπεζα Χανίων εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους τόσο η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης του Άρη Παπαδογιάννη, όσο και του Γρηγόρη Αρχοντάκη.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν δεκάδες κάτοικοι της Νέας Χώρας που εξέφρασαν την ικανόποιησή τους για την εξέλιξη της υπόθεσης.

Μένει να δούμε πάντως ποια θα είναι η εξέλιξη αυτού του επίμαχου ζητήματος αφού τα ζητούμενα είναι πολλά, όπως πχ το κόστος της αγοράς του οικοπέδου, η αξιοποίησή του, αν είναι εφικτή η δημιουργία υπόγειου πάρκινγκ, πόσο γρήγορα θα κινηθούν οι διαδικασίες και ποια εξέλιξη θα έχει η αγωγή που θα καταθέσει ο Δήμος Χανίων τα “Κρητικά Ακίνητα” και πολλές άλλες παράμετροι που υπάρχουν και ενδέχεται να εμφανιστούν.