Κεσαπίδης: “Πρέπει να εμπνεύσεις και πρέπει να δουλέψεις σκληρά. Έρχομαι για να χτίσω κάτι που θα προβάλλει τον τόπο”

Έρχεται στα Χανιά με “περγαμηνές”… Αν και μικρός στην ηλικία, μόλις 36, ο Ανδρέας Κεσαπίδης, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη, θεωρείται πλέον από τα “δυνατά” ονόματα προπονητών στον τομέα των υποδομών. Αποδεδειγμένη δουλειά σε Άρη και Προμηθέα Πατρών, με τρία Πανελλήνια πρωταθλήματα, δεύτερες θέσεις, παίκτες σημαντικούς που βγήκαν από τα… χέρια του, όπως Κώστας Παπανικολάου, Μποχωρίδης και Βεζένκοφ.

Συγκυρία, σωστό τάιμινγκ, κάτι άλλο; Ό,τι κι αν είναι, ο Ανδρέας Κεσαπίδης είναι πλέον κάτοικος Κρήτης και υπεύθυνος Ακαδημιών της “σύμπραξης” Ρεθύμνου Cretan Kings και ΑΟΚ Χανιά. Έρχεται, όπως λέει ο ίδιος στον Γαύδος Fm 88.8, σε “παρθένο έδαφος” για να πετύχει το στόχο του, δηλαδή να δημιουργήσει.

Δείτε τι δήλωσε στην ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Βασίλη Φουντουλάκη:

Γιατί επέλεξε να έρθει στην Κρήτη: Ήρθε η πρόταση από την Κωστή Ζομπανάκη. Είχε προοπτική και όραμα να κάνει κάτι για τις υποδομές. Ήρθε και η συνεργασία του ΑΟΚ Χανιά με το Ρέθυμνο, όπου υπάρχει κοινή φιλοσοφία. Συνεπώς εμφανίστηκε η προοπτική να ενώσουμε δύο μεγάλες πόλεις, σε ό,τι αφορά το μπάσκετ και να κάνουμε κάτι μεγάλο.Αυτό μου έδωσε κίνητρο. Λείπει κάτι καλό στο μπάσκετ της Κρήτης. Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο όταν έχεις τη “βιτρίνα” της Α1 και έχεις τη δυνατότητα τα παιδιά να “ακουμπήσουν” σε αυτή τη βιτρίνα και δεν το έχεις, δημιουργεί σκέψεις ότι κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό είναι και το όραμα του Κωστή Ζομπανάκη. Ξεκινάμε λοιπόν από αυτή τη βάση. Με τον οποίο Κωστή Ζομπανάκη τα βρήκαμε σχετικά γρήγορα. Το πλάνο του μου άρεσε γιατί βρίσκεις σε αυτό μια προοπτική και αυτό ήταν που με κέρδισε.

Οι σκέψεις του για την Κρήτη ως τόπο που θα δουλέψει: Είδα ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλό στην Κρήτη, γιατί στις υποδομές υπάρχει ένα κενό. Ήταν ένα βασικό κίνητρο να χτίσουμε κάτι που δεν υπάρχει στο επίπεδο που θα έπρεπε να υπάρχει. Έβλεπα, στα πανελλήνια πρωταθλήματα, ομάδες από την Κρήτη που σωματοδομικά με εντυπωσίαζαν αλλά τεχνικά δεν ήταν στο επίπεδο που έπρεπε. Με αυτή τη σκέψη σκέφτηκα ότι πρέπει να το προσπαθήσουμε εδώ, να βελτιωθούμε δηλαδή.

Για τη γνωριμία και την επαφή του με τη διοίκηση του ΑΟΚ Χανιά: Γνωρίστηκα με τους ανθρώπους του ΑΟΚ. Τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο. Με τον Χρήστο Παπανικολάου γνωριζόμαστε από τον Άρη, αφού μαζί ξεκινήσαμε εκεί. Είδα ότι έχει κάνει εδώ μια αξιόλογη προσπάθεια. Η φιλοσοφία μας είναι κοντά και μπορούμε να συνεργαστούμε. Μάλιστα, η βάση μου θα είναι στα Χανιά γιατί εδώ θέλουμε να δημιουργήσουμε. Τα Χανιά έχουν και τα “κορμιά” και εδώ πρέπει να είναι η βάση του elite προγράμματος που θέλουμε να κάνουμε.

Γιατί έλυσε τη συνεργασία με τον Προμηθέα Πατρών: Όλες οι συνεργασίες κάνουν έναν κύκλο και εκεί ο κύκλος μας ολοκληρώθηκε. ΄Έπρεπε να αποφασίσω αν θα μπορούσα να αλλάξω πόστο συνεργασίας με τον Προμηθέα, σαν συνεργάτης του κόουτς Γιατρά ή αν έπρεπε να πάω αλλού. Εκεί ήρθε η πρόταση-πρόκληση από την Κρήτη. Κάτι ανάλογο έγινε και όταν ήμουν στον Άρη. Νομίζω η απόφασή μου να έρθω στην Κρήτη είναι απόλυτα σωστή.

Για την πορεία του στο μπάσκετ: Ξεκίνησα από τον Άρη να παίζω μπάσκετ. Είδα όμως ότι δεν θα μπορούσα να φτάσω ψηλά σε αγωνιστικό επίπεδο. Από μικρός αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική. Με το τελείωμα των σπουδών μου στα ΤΕΦΑΑ μπήκα στα τμήματα υποδομής του Άρη. Έφτασα να είμαι υπεύθυνος του αγωνιστικού σχεδιασμού. Κατέκτησα εκεί πρωταθλήματα, αλλά το κυριότερο βγήκαν καλοί παίκτες όπως ο Κώστας Παπανικολάου, ο Βεζένκοφ, ο Μποχωρίδης, ο Γερομιχαλός, Χρυσικόπουλος και άλλα παιδιά που παίζουν σε top επίπεδο. Οι άνθρωποι του Άρη με εμπιστεύτηκαν, αν και μικρός σε ηλικία, και αυτό οδήγησε σε κάτι καλό. Μετά πήγα Πάτρα σαν προπονητής του Εσπέρου Πατρών στη Γ’ Εθνική και ανεβήκαμε στη Β’ Εθνική. Εν συνεχεία στον Προμηθέα Πατρών, υπεύθυνος του προγράμματος “Νους” στις υποδομές. Πήγαμε αρκετά καλά νομίζω σε αυτή την τριετία. Όταν ξεκίνησα εκεί υπήρχαν 250 παιδιά, τώρα 500 και πλέον.

Για την κατάσταση που βρίσκει στα Χανιά, σε επίπεδο μπάσκετ: Όταν πήγα στην Πάτρα ήταν πολύ πιο πίσω από τη Θεσσαλονίκη, αλλά παραπάνω επίπεδο από την Κρήτη. Εδώ, επειδή υπάρχουν πολλές ομάδες, υπάρχει πολυδιάσπαση των καλών παικτών. Είναι ένα δύσκολο εγχείρημα εδώ. Είναι πάντα δύσκολο να δουλεύεις με παιδιά που έχουν φιλοδοξίες. Αν θες να βάλεις σωστές βάσεις και να εμπνεύσεις, θέλει οργάνωση, πλάνο και σκληρή δουλειά και καλούς συνεργάτες.

Για το ποιο είναι το πλάνο του στην Κρήτη: Να δημιουργήσουμε ένα elite πρόγραμμα υποδομών. Πρέπει να δούμε πώς μπορούν αν δουλέψουν τα παιδιά, ανά ηλικία. Να βάλουμε τα αντικείμενα που πρέπει να μάθει το παιδί στη σωστή ηλικία. Να κάνουμε δύο τμήματα παίδων και εφήβων που θα είναι ανταγωνιστικά. Οι καλοί μας παίδες και έφηβοι να έχουν χρόνο συμμετοχής στην ανδρική ομάδα του ΑΟΚ Χανιά.Αυτοί που θα ξεχωρίσουν να έχουν δίαυλο επικοινωνίας με την ομάδα του Ρεθύμνου. Θα υπάρχουν δύο δίκτυα ακαδημιών σε Χανιά και Ρέθυμνο. Το πιο elite κομμάτι της ακαδημίας θα χτιστεί στα Χανιά, λόγω και σωματοδομής που υπάρχει στα Χανιά. Ελπίζω σε 2-3 χρόνια να φανεί και το έργο μας. Οι ομάδες θα κατεβαίνουν στο πρωτάθλημα, ως ΑΟΚ και Ρέθυμνο ξεχωριστά.

Για το κομμάτι της υπομονής που θα πρέπει να δείξουν οι άνθρωποι στην Κρήτη: Το θέμα της υπομονής το έχω αντιμετωπίσει σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο στη Θεσσαλονίκη που όλοι οι γονείς νομίζουν ότι ο γιος τους είναι ο Γκάλης. Ξέρω τι πρέπει να κάνουμε. Θα ήμουν ψεύτης αν έλεγα ότι σε ένα χρόνο θα βγάλουμε Διαμαντίδηδες. Βάσει πλάνου όμως θα έχουμε αποτελέσματα σε βάθος τριετίας. Σκοπός μου είναι να μείνω στην Κρήτη. Έρχομαι για να χτίσω κάτι που θα προβάλλει τον τόπο. Αξίζει να ακουστεί πανελληνίως.

Για το αν μέτρησε ότι η διοίκηση του ΑΟΚ Χανιά βλέπει σοβαρά το κομμάτι των υποδομών: Μέτρησε πολύ. Η διάθεση καθορίζει το πώς διοικείς. Πρέπει να βλέπεις μακριά και το βλέπω στους ανθρώπους στα Χανιά. Δεν είναι κλασσικοί παράγοντες, αλλά αγαπούν το μπάσκετ. Είναι κίνητρο να βλέπεις “παρθένο έδαφος” όπως στα Χανιά και να έχεις στόχο να να δημιουργήσεις. Νομίζω ότι εδώ υπήρχε έλλειψη συνεργασίας τα προηγούμενα χρόνια. Στον ΑΟΚ Χανιά δεν βρίσκω πάντως “καμμένη γη”. Έχουν γίνει πράγματα και ειδικά από τον Χρήστο Παπανικολάου.

Για τις υποδομές στα Χανιά: Νομίζω είναι πολύ καλές οι υποδομές στα Χανιά. Πρέπει να δούμε αν και εφόσον είναι εφικτό να βελτιωθούν αυτές ή να δημιουργήσουμε κι άλλες. Είμαστε πάντως σε καλό επίπεδο. Και ο Κλαδισός και το Στάδιο, αλλά και του Ακρωτηρίου και της Σούδας είναι μια χαρά.

Για τις δικές του φιλοδοξίες: Σίγουρα αργότερα έχω φιλοδοξία να προπονήσω και ομάδες σε ανδρικό επίπεδο. Ένα ένα όμως τα βήματα. Είμαι ακόμα μικρός ηλικιακά, δεν βιάζομαι και τη δεδομένη στιγμή είμαι εδώ.