Κατηγορίες
IN THE SPOTLIGHT ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Υγρός στίβος

“Με πεισμώνουν οι δυσκολίες! Θέλω να πετύχω για τα παιδιά που στερούνται τις ανέσεις” – Η “τορπίλη” της πισίνας Απόστολος Παπαστάμος στο “mirrorsports”

Μας έκανε να πανηγυρίσουμε πριν μερικές εβδομάδες, για την κολύμβηση και για τις τεράστιες επιτυχίες του στο Παγκόσμιο Εφήβων και στο Πανευρωπαϊκό Εφήβων στη Βουδαπέστη και στο Καζάν, αντίστοιχα.

Ο Χανιώτης Απόστολος Παπαστάμος, αθλητής του ΝΟΧ είναι μια πραγματική “τορπίλη” στις πισίνες και είναι μόλις 18 χρονών, όπερ και σημαίνει ότι έχουμε πολλά ακόμα να περιμένουμε από αυτόν!

Μάλιστα, ο Απόστολος τσέκαρε με τις μεγάλες επιδόσεις του, εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο που θα γίνουν το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκεί, θα αγωνιστεί στα 200μ. και 400μ. μεικτής ατομικής.

Το “mirrorsports” βρήκε τον Απόστολο Παπαστάμο στα Χανιά και είχε την ευκαιρία για μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην πλατεία των Δικαστηρίων, υπό το άγρυπνο βλέμμα του αγάλματος του Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου… Ο Παπαστάμος μας άνοιξε την ψυχή του και μας μίλησε για τις επιτυχίες του, τους στόχους του, αλλά και τα προβλήματα που προκύπτουν στην προετοιμασία του, λόγω έλλειψης υποδομών.

Συνέντευξη: Βασίλης Φουντουλάκης

Διαβάστε τι μας είπε ο Απόστολος…

Για το πώς διαχειρίζεται τις μεγάλες, πρόσφατες, επιτυχίες του: Είμαστε σε περίοδο ξεκούρασης. Οι επιτυχίες που έγιναν μου δίνουν κίνητρο για τη συνέχεια, στην κατηγορία των ανδρών. Πιστεύω ότι μπορώ να είμαι ανταγωνιστικός και στην κατηγορία των ανδρών. Τέλειωσα τη χρονιά έχοντας τον έκτο καλύτερο χρόνο στους άνδρες και αυτό μας δίνει την ελπίδα ότι θα πετύχουμε κάτι καλό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Το άθλημα μου είναι η μεικτή ατομική. Η πεταλούδα μ’ αρέσει σαν στιλ, αλλά γενικά τα στιλ εξαρτώνται από την κατάσταση που βρίσκομαι.

Για τις κατακτήσεις δύο μεταλλίων στο Παγκόσμιο της Βουδαπέστης: Είμαι αθλητής που αγχώνομαι μέχρι να δω σε τι κατάσταση είναι το σώμα μου. Στο Παγκόσμιο κατάλαβα, στα 200 μεικτής ατομικής ότι ήμουν σε πολύ καλή κατάσταση. Ήμουν χαρούμενος για το χάλκινο στα 200 μέτρα, αλλά επειδή το καλύτερό μου είναι το 400άρι ήξερα ότι μπορώ να κερδίσω και να είμαι δυνατός.

Για το γεγονός ότι είναι ένας νέος αθλητής που ασχολείται με άθλημα που ως τώρα δεν έχει ιδιαίτερες επιτυχίες: Μ’ αρέσει που με τις επιτυχίες μου δίνω κίνητρα και σε άλλους αθλητές, όπως επίσης μ’ αρέσει που αποτελώ παράδειγμα αθλητή της περιφέρειας που προπονείται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Τίποτα δεν είναι αδύνατο όμως. Κάναμε προετοιμασία στη Θεσσαλονίκη και φύγαμε από τα Χανιά έναν μήνα πριν το παγκόσμιο , επειδή η πόλη μας δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές. Οι δυσκολίες πάντως με πεισμώνουν!Όλα αυτά με κάνουν πιο δυνατό. Όταν ανεβαίνω στον βατήρα λέω τώρα θέλω να πετύχω για μένα και για όλα τα παιδιά που στερούνται τις ανέσεις!

Για το πώς ένιωσε στο άκουσμα του Εθνικού ύμνου: Μου σηκώθηκε η τρίχα! Σκεφτόμουν τα αγαπημένα μου πρόσωπα πώς ένιωθαν εκείνη τη στιγμή και όλη την Ελλάδα που θα ήταν περήφανη για μένα.

Για την πρόκληση της Ολυμπιάδας: Πέρυσι πριν πιάσω το όριο, την έβλεπα ως κάτι ακατόρθωτο. Πλέον, τη βλέπω αλλιώς. Πάω εκεί για να διεκδικήσω κάποια πράγματα. Το μετάλλιο φυσικά είναι πολύ δύσκολο. Ωστόσο τίποτα δεν είναι αδύνατο εφόσον δουλεύει κάποιος. Είναι ένα βάρος για μένα ότι είμαι σε ένα άθλημα που δεν έχει ακόμα τις μεγάλες επιτυχίες και θέλω να προσπαθήσω να πετύχω όσα περισσότερα μπορώ. Για να πετύχει κάποιος στην Ολυμπιάδα θα πρέπει να είναι σωστά δομημένη η δουλειά της καθημερινότητας, η διατροφή, ο ύπνος, οι διατάσεις, η ενυδάτωση… Μικρές λεπτομέρειες που μαζί με τις προπονήσεις θα μας οδηγήσουν σε μια καλή κούρσα.

Για τον σύλλογο του τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων: Ο Όμιλος ήταν πάντα στο πλευρό μου για να με βοηθήσει. Η τωρινή διοίκηση μάλιστα, όπως και ο Κώστας ο Τζιλιβάκης ο προπονητής με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ! Είμαι από μικρός στις ακαδημίες, πέρασα από όλα τα τμήματά του και νομίζω ότι αυτές οι ακαδημίες αποτελούν το μυστικό της επιτυχίας. Από 13 ετών κατάλαβα ότι μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Από τα 8 έως τα 12 πηγαίναμε στα τοπικά πρωταθλήματα, ήμασταν καλή παρέα και από το γυμνάσιο έκανα πιο καλή προπόνηση, πρόσεχα περισσότερες λεπτομέρειες και σιγά σιγά ανέβαινα επίπεδο. Οι γονείς μου με στήριξαν πολύ και όταν κατάλαβαν ότι μπορώ να κάνω κάτι πολύ καλό, με στήριξαν ακόμα περισσότερο, χωρίς να είναι πιεστικοί.

Ο Απόστολος Παπαστάμος έχει μπροστά του δυο Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (25άρας και 50άρας πισίνας) τον Δεκέμβριο και τον Μάιο του 2020, που θα αποτελέσουν τα μεγάλα τεστ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο…

Για το πώς ένιωσε που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλοι φορείς των τίμησαν και τον συνεχάρησαν για τις επιτυχίες του: Ήταν πολύ ενθαρρυντικό και τιμητικό για μένα. Έδωσε άλλο χρώμα στην επιτυχία μου. Όπως και πολλοί άλλοι που επίσης με βράβευσαν. Είναι πολύ ωραίο και τιμητικό για μένα. Αποτελεί μεγάλη επιβράβευση για μένα. Πλέον κοιτάζω την Ολυμπιάδα και μετά την Ολυμπιάδα θα ξεκινήσω τς σπουδές μου, είτε στις ΗΠΑ που υπάρχουν πολλές προτάσεις, είτε στην Ελλάδα.

Για τα υπόλοιπα παιδιά από τα Χανιά όπως η Ντουντουνάκη, ο Κάχρης κτλ που φέρνουν επιτυχίες στην κολύμβηση: Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Γίνεται φοβερή δουλειά στις υποδομές. Οι προπονητές όπως ο Απόστολος Γεωργιάδης, ο Αντώνης Καλογεράκης και άλλοι κάνουν τρομερή δουλειά, περνώντας τους το νόημα του αθλητισμού, του πρωταθλητισμού και της παιδείας. Υπάρχει προοπτική και για τις επόμενες γενιές.

Ο Απόστολος Παπαστάμος γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 2001 στα Χανιά. Ο πατέρας του έχει καταγωγή από το Αγρίνιο και η μητέρα του είναι Χανιώτισσα. Έχει έναν μεγαλύτερο (κατά έναν χρόνο) αδερφό που σπουδάζει πληροφορική στα Ιωάννινα.