Ο καθηγητής μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.
Τα δεδομένα του υπολογιστικού μοντέλου που διαχειριζόμαστε δείχνουν κατά μέσο όρο 2.200 με 2.500 κρούσματα κορωνοϊού ανά ημέρα στις αρχές του Μαρτίου, παρά τα έκτακτα μέτρα τα οποία ελήφθησαν», λέει στο zougla.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής στην Κρήτη, Νίκος Τζανάκης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
Ο καθηγητής μαζί με τους συνεργάτες του διαχειρίζονται ένα υπολογιστικό μοντέλο από το οποίο προκύπτουν δεδομένα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. Να σημειωθεί πως και ο καθηγητής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης μαζί με την ομάδα του διαχειρίζονται κάποιο άλλο μοντέλο από το οποίο προκύπτουν ανάλογα δεδομένα.
Ο κ. Τζανάκης – όπως υποστηρίζει – είχε προβλέψει στο παρελθόν και επαληθεύτηκε, τα κρούσματα για τον Μάιο του 2020, ενώ προβλέψεις του επαληθεύτηκαν και για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού. Όσον αφορά στο τρίτο κύμα, υποστηρίζει πως έχει ήδη ξεκινήσει, ενώ η ομάδα του το εντόπισε από τα δεδομένα που τους έδωσε το σύστημα στις 25 Ιανουαρίου.about:blank
«Στα τέλη αυτής της εβδομάδας που διανύουμε, υπολογίζουμε μέσο όρο τα 1.400 κρούσματα, στα τέλη της επόμενης τα 1.800 και αρχές Μαρτίου 2.200 – 2.500» διευκρινίζει.
H πρόβλεψη που έδωσε στη δημοσιότητα ο καθηγητής Τζανάκης πρίν από λίγες ημέρες. Όπως υποστηρίζει, παρά τα νέα μέτρα που ελήφθησαν, οι προβλέψεις του μοντέλου αναμένεται να επαληθευτούν
«Τα δεδομένα του μοντέλου έχουν γίνει γνωστά στην επιστημονική κοινότητα»
Στο ερώτημα για το εάν τα δεδομένα του συστήματος τα μοιράζεται με την επιστημονική κοινότητα αναφέρει: «Αν και δεν είμαι θεσμικός και δεν συμμετέχω στην επιτροπή των ειδικών για τον Covid-19, τις προβλέψεις του συστήματος τις έχω στείλει σε πολλούς επιστήμονες. Μάλιστα κάποιοι μου έχουν ζητήσει τα δεδομένα».
«Το βρετανικό στέλεχος έχει τα ίδια συμπτώματα με το κανονικό αλλά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα»
Μεταξύ άλλων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας αναφέρεται και στο βρετανικό στέλεχος του κορωνοϊού λέγοντας πως τα συμπτώματα στον ασθενή σε σχέση με το απλό στέλεχος δεν διαφέρουν. Όμως, το ανησυχιτικό για τον ίδιο είναι η μεταδοτικότητα.
«Από πλευράς φυσικής πορείας της νόσου τα μεταλλαγμένα στελέχη δεν διαφοροποιούνται από το κανονικό στέλεχος στον ασθενή. Παρατηρούμε τα ίδια συμπτώματα.Δεν έχουμε δει εμπειρικά τουλάχιστον μέχρι στιγμής κάτι διαφορετικό. Εκείνο όμως που παρατηρούμε με ανησυχία είναι ότι υπάρχει αυξημένη μεταδοτικότητα και το βλέπουμε γιατί υπάρχουν συρροές σε σημεία στο νησί που προηγουμένως δεν υπήρχαν. Φαίνεται λοιπόν ότι το στέλεχος αυτό το βρετανικό είναι ιδιαίτερα μεταδοτικό», καταλήγει.
Δείτε αναλυτικά όσα αναφέρει ο καθηγητής στο zougla.gr: