Τι αναφέρει ο γιατρός της ΠΑΕ Χανιά Γιάννης Σφυράκης – Οδηγίες για περιστατικά τύπου Έρικσεν.
Ο έμπειρος γιατρός ορθοπεδικός της ΠΑΕ Χανιά και επί χρόνια γιατρός επαγγελματικών και ερασιτεχνικών ποδοσφαιρικών ομάδων, Γιάννης Σφυράκης μίλησε στο ραδιόφωνο των Χανίων ΣΚΑΪ Γαύδος FM 88,8 και στον Βασίλη Φουντουλάκη για το περιστατικό του Δανού Έρικσεν στο Euro 2021. Αναφέρθηκε στην άμεση παροχή πρώτων βοηθειών στα γήπεδα, αλλά και στο γεγονός ότι στην Ελλάδα, ακόμα και σε γήπεδα επεγγαλματικών ομάδων, υστερούμε.
Μίλησε και για τα Περιβόλια αλλά και για τον τρόπο που ενεργούν στην ΠΑΕ Χανιά.
Αναλυτικά:
Για το πώς πρέπει να γίνονται οι μεταγραφές και με τι “πρωτόκολλο”: “Όπου και να εργάζομαι, η πρόληψη είναι το παν. Ακόμα όμως και στο Euro συμβαίνουν τέτοια άσχημα περιστατικά. Εμείς στα Χανιά περνάμε όλους τους ιατρικούς ελέγχους. Πρώτα ο καρδιολόγος και μετά εγώ δίνουμε το “οκ” για την ενδεχόμενη μεταγραφή. Αν υπάρχει σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα με παίκτη δεν προχωρά καμία μεταγραφή”.
Για το αν υπάρχουν συμπτώματα σε περιστατικά όπως του Έρικσεν: “Δυστυχώς οι αρρυθμίες και τα λιποθυμικά επεισόδια μπορεί να συμβούν στους παίκτες και να μην υπάρξουν καθόλου συμπτώματα. Ένα 20% μόνο δείχνει συμπτώματα, είναι κατάσταση που δεν μπορεί να ελεγχθεί και όσο γίνεται να υπάρξει καλύτερη πρόληψη και η παροχή βοήθειας σε ένα τέτοιο περιστατικό να είναι άμεση”.
Για την επέμβαση που πρέπει να προκύψει σε τέτοιο περιστατικό: “Ήταν κάτι καινούριο και ασυμπτωματικό έκανε αρρυθμία της καρδιάς. Ενέργησαν πολύ γρήγορα και συνδέθηκε άμεσα απινιδωτής. Αν δεν προλάβεις στα 3-4 λεπτά υπάρχει πρόβλημα επιβίωσης. Από το πρώτο λεπτό αν υπάρχει επέμβαση υπάρχει πιθανότητα 90% να σωθεί ο αθλητής. Τα πρώτα 2-3 λεπτά ήταν σημαντικά. Κάθε λεπτό που περνά μειώνεται κατά 10% η πιθανότητα να σωθεί ο αθλητής. Σημαντικό που ο Έρικσεν έκατσε στο πλάι”.
Για τη θέση του γιατρού στο γήπεδο: “Ο γιατρός πρέπει να κάθεται μπροστά. Όχι πίσω από παρατηρητές κτλ. Πρέπει να κάθεται μπροστά να βλέπει τα πάντα στο γήπεδο. Οι γιατροί πρέπει να έχουν εικόνα και αντίληψη της κατάστασης. Σε κάθε σύνολο επίσης πρέπει 2-3 άτομα να ξέρουν την τεχνική για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες”.
Για τον απινιδωτή: “Η σύνδεση ενός απινιδωτή δεν θέλει πολλή γνώση. Έχει συγκεκριμένα βήματα. Διαβάζει τον καρδιακό ρυθμό. Αν διαβάσει την κοιλιακή μαρμαρυγή, την αρρυθμία, δίνει ενέργεια για να ξαναδουλέψει η δουλειά. Μέχρι να έρθει ο απινιδωτής στο γήπεδο πρέπει να ξεκινήσει η “κάρπα” και να γυρίσει ο παίκτης ανάσκελα”.
Τι συμβαίνει όταν δουλέψει ο απινιδωτής: “Όταν δουλέψει η απινίδωση ο άνθρωπος πεθαίνει. Ο απινιδωτής σαρώνει την αρρυθμία, σβήνει τη “μηχανή” και την ξαναβάζει εμπρός. Αυτό έγινε και με τον Έρικσεν”.
Για το αν ξαναπαίξει μπάλα ο Έρικσεν: “Για μένα ο Έρικσεν δύσκολο να ξαναπαίξει. Κάτι θα βρεθεί στο μυοκάρδιο. Πρέπει να υπάρξει κάποια ένδειξη. Ήταν βέβαια και φορτωμένη χρονιά. Η κόπωση είναι σημαντική. Είναι δύσκολο κάποιος γιατρός να υπογράψει για αυτόν”.
Για τα γήπεδα στην Ελλάδα και τα Περιβόλια στα Χανιά: “Σε κάποια γήπεδα στην Ελλάδα υπάρχει πρόβλημα. Ακόμα και γήπεδα της SL δεν διαθέτουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια άμεση επέμβαση σε αθλητή που έχει πρόβλημα. Στα Περιβόλια ο απινιδωτής είναι στο γραφείο του γηπέδου, αλλά υπάρχει και φορητός. Στα Χανιά δεν θα έχουμε πρόβλημα. Κάποια άλλα γήπεδα δεν διαθέτουν απινιδωτή”.
Για Γ’ Εθνική και ερασιτεχνικά πρωταθλήματα: “Δεν συζητάμε για γήπεδα ερασιτεχνικά ότι δεν έχουν απινιδωτή. Σε Γ’ Εθνική και τοπικά γήπεδα. Δεν ξέρω αν έχει το Στάδιο Χανίων, λογικά θα έχει. Κέντρα που πηγαίνει πολύς κόσμος πρέπει να έχει απινιδωτή. Δεν είναι δυνατόν γήπεδα επαγγελματικά και Γ’ Εθνικής να μην έχουν απινιδωτή”.
Απόδοση: mirrorsports.gr