Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Αγριεύει” ο καύσωνας στα Χανιά – Τι λέει ο Μανώλης Λέκκας

Οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα – Η επικινδυνότητα πρόκλησης πυρκαγιάς

Νέο θερμό κύμα επισκέπτεται από αύριο Τετάρτη την Κρήτη και αναμένεται να είναι αρκετά πιο ισχυρό από αυτό των προηγούμενων ημερών. 

Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας στο Flashnews.gr:

“Από αύριο το πρωί εισέρχεται αρκετά πιο έντονα η θερμότερη αέρια μάζα που θα επηρεάσει συνολικά όλο το νησί. Από το μεσημέρι της Τετάρτης και μετά θα επηρεαστεί όλη η Κρήτη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας οι οποίες κατά τη διάρκεια της νύχτας θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα.

Η θερμή αυτή περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο το πρωί όταν και θα εισέλθει δροσερότερη αέρια μάζα.”

Πού θα φτάσει ο υδράργυρος

“Οι θερμοκρασίες που θα αντιμετωπίσουμε θα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας μεταξύ 36 – 38 βαθμούς κελσίου. Θα υπάρχουν όμως και περιοχές όπου λόγω τοπικών συνθηκών το θερμόμετρο θα καταγράψει θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς κελσίου.

Οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας – που θα περιμέναμε μια εκτόνωση – δυστυχώς θα παραμείνουν υψηλές καθώς θα κυμαίνονται πάνω από 27 – 28 βαθμούς κελσίου στις περισσότερες περιοχές. Αυτό θα δυσχεράνει την αντιμετώπιση των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Προσοχή! Δημιουργούνται συνθήκες που ευνοούν πρόκληση πυρκαγιάς

Ένα δεύτερο στοιχείο που θέλει ιδιαίτερη προσοχή είναι ότι από την Τετάρτη οι άνεμοι ναι μεν θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί έως και δυτικοί στα ανατολικά χωρίς μεγάλη ένταση, όμως από την Πέμπτη οι άνεμοι θα ενισχυθούν και ίσως προς το μεσημέρι αναμένεται ενίσχυση των δυτικών ανέμων που θα κάνουν την εμφάνισή τους φτάνοντας τα 4-5 μποφόρ και μάλιστα τοπικά σε δυτικές περιοχές δεν αποκλείεται να φτάσουν και τα 6 μποφόρ. Αυτό θα συνεχιστεί και την Παρασκευή.

Είναι μια επικίνδυνη συνθήκη καθώς μπορεί να προκληθεί από απλή σπίθα, μεγάλη πυρκαγιά. Σε μια συνθήκη καύσωνα, όταν έχουμε δηλαδή τόσο υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι απαραίτητο να βάλει κάποιος άνθρωπος φωτιά. Μπορεί και από την ίδια τη φύση να προκληθούν εστίες φωτιάς – για παράδειγμα σε σημεία που έχουν απορριφθεί σκουπίδια – και να επεκταθούν σε μεγάλες πυρκαγιές.

Καλό είναι πέρα από τα μέτρα πρόληψης και να γίνουμε όλοι λίγο ή πολύ εθελοντές ώστε αν δούμε οπουδήποτε μια φωτιά να ειδοποιήσουμε αμέσως.

Επίσης αξίζει να επισημανθεί ότι αυτές τις ημέρες με τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες δεν μπορεί κάποιος να αναζητήσει δροσιά στην παραλία και ειδικά τις μεσημεριανές ώρες.”

 Ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας

Flashnews.gr