Κατηγορίες
Υγρός στίβος IN THE SPOTLIGHT

“Απαράδεκτη κατάσταση στο κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα”

Επερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης Κρήτης για την εγκατάλειψη στο Εθνικό Κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα και στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι  Χανίων.

Προς τον κ. Περιφερειάρχη,

Επαναφέρουμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα της αναγκαίας ουσιαστικής συντήρησης στο Εθνικό Κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα Χανίων και της κάλυψης των σοβαρών ελλείψεων που δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.

Ήδη, στις 16 Αυγούστου, ανακοινώθηκε το κλείσιμο της 50αρας πισίνας, λόγω βλάβης του συστήματος φιλτραρίσματος του νερού.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να αποδίδεται στο «τυχαίο και απρόβλεπτο»,  όταν είναι γνωστό πως το Εθνικό Κολυμβητήριο Χανίων, το μοναδικό σε λειτουργία στα Χανιά, όπου αθλούνται εκατοντάδες παιδιά και πρωταθλητές των Εθνικών Ομάδων, έχει αφεθεί στην τύχη του διαχρονικά από τις κυβερνήσεις και λειτουργεί  εξαιτίας   της υπεράνθρωπης προσπάθειας που καταβάλλουν καθημερινά οι λιγοστοί υπάλληλοι, οι προπονητές και οι γονείς.

Το αποκορύφωμα αυτής της εγκατάλειψης ήταν τα ατυχήματα σε βάρος αθλούμενων, λόγω έλλειψης συντήρησης, όπως συμβαίνει συνολικά για τις αθλητικές  εγκαταστάσεις στον Νομό Χανίων και σε όλη την Κρήτη.

Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση στο κολυμβητήριο στη Νέα Χώρα είναι γνωστή δεκαετίες σε όλες διαδοχικά τις κυβερνήσεις και όλους τους αρμόδιους,  αλλά αντιμετωπίζεται μόνο με μπαλώματα,  εξαιτίας της πολιτικής που θυσιάζει τις στοιχειώδεις ανάγκες του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

 Έτσι, παρά τις θριαμβολογίες της κυβέρνησης,  οι μόνες εργασίες που έγιναν, ύστερα από την επίμονη διεκδίκηση γονέων και φορέων της περιοχής, ήταν η αποξήλωση των επικίνδυνων διαβρωμένων σκέπαστρων από τις πισίνες 25 και 12,5 μέτρων, ενώ η δημοπράτηση της ανακατασκευής του κολυμβητηρίου,  παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες,  δεν έχει ακόμη προχωρήσει.

Ταυτόχρονα, προκαλεί αγανάκτηση ότι η κρατική χρηματοδότηση δεν επαρκεί ώστε να καλυφθούν βασικές ανάγκες του κολυμβητηρίου, με αποτέλεσμα να κλείνουν πισίνες τον  χειμώνα, αφού λόγω της υποχρηματοδότησης δεν υπάρχουν πόροι για πετρέλαιο ! Αυτό έχει συνέπειες και στην υλοποίηση του προγράμματος κολύμβησης στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Συνάμα, υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού.

Παράλληλα, ασαφής παραμένει η πορεία αποκατάστασης  των ζημιών στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, χωρίς χρονοδιάγραμμα  για  την υλοποίηση της μελέτης αποκατάστασης, αναβάθμισης και ανακαίνισης του κλειστού Κολυμβητηρίου εκεί, όπως και για την αξιοποίηση της έκτασης πέριξ του Κολυμβητηρίου,  με σκοπό τη δημιουργία ενός σύγχρονου αθλητικού κέντρου.

Οι συνέπειες από τα παραπάνω πιεστικά προβλήματα είναι σοβαρές στον λαό και στη νεολαία, αφού οι ελλείψεις βάζουν φραγμό σε νέους εργατικών-λαϊκών οικογενειών να αθληθούν και απασχολούν, επίσης, τους Χανιώτες αθλητές και πρωταθλητές, αφού ορθώνονται αξεπέραστα εμπόδια στην προετοιμασία τους.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΑΤΑΙ η περιφερειακή αρχή ποια συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει,  ώστε να απαιτηθεί από την κυβέρνηση:

  • Η πλήρης και ουσιαστική συνολική συντήρηση των εγκαταστάσεων του κολυμβητήριου του ΕΑΚ Χανίων, ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες άθλησης στην περιοχή, με κρατική χρηματοδότηση και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των έργων.
  • Η αύξηση της τακτικής επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό στο ΕΑΚ Χανίων στο ύψος των αναγκών, οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και η αύξηση της τακτικής επιχορήγησης στα ερασιτεχνικά σωματεία, ώστε να υπάρχουν προγράμματα μαζικού αθλητισμού κολύμβησης δωρεάν για όλους.
  • Η αποκατάσταση των ζημιών στο κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι και η  υλοποίηση του σχεδίου για το αθλητικό κέντρο που απαιτείται  να δημιουργηθεί.
  • Επιπλέον, για τη συντήρηση, με κρατική χρηματοδότηση, συνολικά των αθλητικών εγκαταστάσεων στον Νομό Χανίων και την εξασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας τους,  ώστε να ικανοποιούνται οι σύγχρονες συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες άθλησης στην περιοχή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *