Κατηγορίες
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ IN THE SPOTLIGHT

Απόφαση “σταθμός” για τους ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές – Τι προβλέπει το αθλητικό νομοσχέδιο

Τα πάνω – κάτω στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο φέρνει το νέο αθλητικό νομοσχέδιο που θα έρθει σύντομα στη Βουλή.

Εκτός από την αναδιάρθρωση των Κατηγοριών που περιλαμβάνει την κατάργηση της Football League και τη δημιουργία δύο επαγγελματικών Κατηγοριών από την επόμενη κιόλας περίοδο, μια πάρα πολύ σημαντική διάταξη είναι η απελευθέρωση των μεταγραφών των ερασιτεχνών αθλητών μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους!Τούτο σημαίνει ότι ο αθλητής που εμπίπτει στη συγκεκριμένη κατηγορία, θα είναι ελεύθερος να αποχωρήσει από το σωματείο και να συνεχίσει οπουδήποτε θέλει αυτός, χωρίς η ομάδα του να έχει οικονομικές αξιώσεις.

Επανάσταση στον Αθλητισμό

Πρόκειται για μία διάταξη – επανάσταση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, καθώς αφορά όλα τα σωματεία και ειδικά αυτά που στηρίζονται σε νέα παιδιά. Μέχρι τώρα οι παράγοντες αξίωναν σε πολλές περιπτώσεις οικονομικό αντάλλαγμα προκειμένου να παραχωρήσουν τους ποδοσφαιριστές σε άλλες ομάδες (ακόμα και ως δανεικούς), όμως τώρα δεν πρόκειται να βάζουν τίποτα στην τσέπη.

Επίσης, προβλέπεται η καταβολή τροφείων σε περίπτωση μεταπήδησης του αθλητή από ερασιτεχνική σε επαγγελματική ομάδα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διάταξη αυτή εισάγεται με σκοπό να προστατεύσει τα δικαιώματα και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας των αθλητών, θέτοντας ως εύλογο όριο το 18ο έτος της ηλικίας: «Η αρχή της ελεύθερης επιλογής σωματείου είναι βασική και ουσιώδης για την ελεύθερη σωματική καλλιέργεια και την προστασία του δικαιώματος της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας. Ετσι, το όριο της ενηλικίωσης επιλέγεται ως εύλογο ώστε να μην πληγεί και των δικαίωμα των σωματείων όπου ανήκουν οι αθλητές, να μην εμποδίζεται η παραγωγική διαδικασία και να συνδυάζεται με τα συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δελτίο Τύπου.

Ισχύει από την επόμενη σαιζόν

Ο νόμος θα ισχύσει άμεσα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να καταργηθούν εντελώς οι μεταγραφικές περίοδοι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με τον αθλητή να έχει το δικαίωμα να κάνει μέχρι δύο μεταβολές κατά τη διάρκεια της σεζόν.Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο η συγκεκριμένη διάταξη, όσο και οι υπόλοιΠες διατάξεις του νομοσχεδίου, κινούνται στους άξονες της εναρμόνισης του ελληνικού ποδοσφαίρου με την ολιστική μελέτη της FIFA και της UEFA, που σημαίνει ότι έχει και με τη «βούλα» τις ευλογίες των δύο διεθνών Ομοσπονδιών.

Αυστηρά κριτήρια για τη SL2

Ουσιαστικά, μιλάμε για ένα εντελώς καινούργιο τοπίο στο ποδόσφαιρο της χώρας μας από τις επαγγελματικές μέχρι τις ερασιτεχνικές Κατηγορίες, ενώ μένει να δούμε τις λεπτομέρειες της απορρόφησης της FL από τη SL2. Και εκεί θεσπίζονται ειδικά και αυστηρά κριτήρια για τις ομάδες, που δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα πληρούν όλες. Οπότε και σ’ αυτό το κομμάτι, θα δούμε πολλές εκπλήξεις και γι’ αυτό δεν μπορεί κανείς να πει από τώρα από πόσες ομάδες θα αποτελείται του χρόνου η δεύτερη επαγγελματική Κατηγορία της χώρας.