Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Απρίλιο και βλέπουμε το άνοιγμα των καταστημάτων – Οι ημερομηνίες που εξετάζονται

Πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα.

Απρίλιο και βλέπουμε το άνοιγμα των καταστημάτων - Οι ημερομηνίες που εξετάζονται
Το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τα νοσοκομεία να δοκιμάζονται σκληρά με ασθενείς να περιμένουν πλέον να αδειάσει μία κλίνη ΜΕΘ. Για τους παραπάνω λόγους παρ’ όλη την πρόθεση της κυβέρνησης για άνοιγμα της αγοράς αυτή τη στιγμή μοιάζει αδύνατο.

Τα σταθερά πάνω από 3.000 κρούσματα κάθε μέρα, στον «πάγο» μπαίνει το άνοιγμα των καταστημάτων που αρχικά είχε προγραμματιστεί να γίνει για τα τέλη του Μαρτίου.

Ηδη κυβερνητικά στελέχη τονίζουν πως αποκλείεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο υπάρχουν απόψεις των ειδικών που θεωρούν ότι ούτε την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα ήταν καλό να ανοίξουν τα καταστήματα.

Σαρηγιάννης: Λιανεμπόριο όχι πριν τις 12 Απριλίου

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του καθηγητή Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως δεν βλέπει άνοιγμα των καταστημάτων πριν την 12η Απριλίου.

«Δεν έχει νόημα να συζητάμε να ανοίξουμε το λιανικό εμπόριο νωρίτερα από τις 12 Απριλίου, είναι μαθηματικά αδύνατον» είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως το Πάσχα τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

«Θα είμαστε καλύτερα το Πάσχα. Με δεδομένα τα μέτρα που έχουν ληφθεί, το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα είμαστε σε μία πτωτική πορεία, η οποία θα μπορούσε να είναι συνεχώς πτωτική. Αργή αλλά πτωτική μέχρι το καλοκαίρι» ανέφερε ο κ. Σαρηγιάννης.

Αντίθετος με το άνοιγμα του λιανεμπορίου είναι και ο Χ. Γώγος. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας ξεκαθάρισε πως δεν είναι καν στο μυαλό της επιτροπής μία συζήτηση για ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς άμεσα.

«Αυτή τη στιγμή το βάρος στο σύστημα είναι τέτοιο που δεν περνάει καν από τη σκέψη μας κάτι τέτοιο. Αν αρχίσει να περνά η επιδημιολογική επιβάρυνση, θα αρχίσει η συζήτηση για το άνοιγμα. Όταν ο μέσος όρος των εβδομάδων αρχίσει να πέφτει σημαντικά και σταθερά, φτάσουμε στα 1.000, τότε μπορούμε να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε» είπε.

Βασιλακόπουλος: Ανοιγμα μικρών μαγαζιών με χρονικό «κόφτη»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος πρότεινε το άνοιγμα όταν γίνει, να αρχίσει από τις μικρές επιχειρήσεις, αλλά με ραντεβού και χρονικό όριο. Είπε μάλιστα πως δεν θα ήταν αρνητικός να δουλέψουν από την επόμενη εβδομάδα οι μικρές επιχειρήσεις.

«Πρέπει να μετατρέψουμε τις επικίνδυνες ανθρώπινες επαφές σε λιγότερο επικίνδυνες. Πρέπει να σκεφτούμε και ότι ο κόσμος έχει κουραστεί και δεν εφαρμόζει το lockdown. Εγώ προτείνω αντί όλοι οι άνθρωποι να βρίσκονται στα σπίτια, να ανοίξουμε τα μικρά μαγαζιά, όχι γενικά το εμπόριο. Αν τα ανοίξουμε με ραντεβού και με χρονικό κόφτη, οι υπάλληλοι των μαγαζιών θα δουλέψουν και δε θα συνωστίζονται στα σπίτια τους, με μάσκες υψηλής προστασίας για τους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες. Το ποσοστό μετάδοσης εκεί θα είναι ελάχιστο, και μικρότερο από αυτό που ισχύει τώρα. Θα μπορούσε να συμβεί και στις 29 του μήνα, εγώ αυτό προτείνω», είπε χαρακτηριστικά.

dikaiologhtika.gr