Κατηγορίες
Τοπικό

Ασπάλαθος κατά ΕΠΣΧ: “Η ελευθερία του λόγου είναι για μας αδιαπραγμάτευτη”

Τι αναφέρει στην μακροσκελή ανακοίνωσή του ο Ασπάλαθος.

Κλήθηκε σε απολογία για την ανακοίνωση με αφορμή το περιβόητο “14-14”.

Αναλυτικά:

“Η ελευθερία του λόγου στο απόσπασμα της ΕΠΣ ΧανίωνΤην Πέμπτη 14/4 ως Α.Α.Σ. Ασπάλαθος, για ακόμα μια φορά την φετινή σεζόν, καλεστήκαμε για “απολογία”, στο πειθαρχικό της ΕΠΣ Χανίων. Αφορμή αποτέλεσε η δημόσια μαςανακοίνωση, για τον αγώνα μεταξύ Γαλατά και Ατρόμητου Μάλεμε, ο οποίος έληξε με το εμφατικό14-14, με τον αυτοαποκαλούμενο “Μπόμπερ” να σημειώνει 13 γκολ. Μετά την παρουσία μας στο πειθαρχικό και την υπεράσπιση της τοποθέτησής μας, εν τέλει μας επιβλήθηκε πρόστιμο 100 ευρώ για “τα αναγραφόμενα σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης”, κάτι για το οποίο ενημερωθήκαμε μέσω email.

Στο σημείο αυτό, να αναφέρουμε πως ουδέποτε, ούτε κατά την κλήση, ούτε κατά την διαδικασία της “απολογίας”, ούτε και στη συνέχεια με την ανακοίνωση του ποινολογίου, μας ανακοινώθηκε κάποια συγκεκριμένη παράβαση του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ, κάτι που μας άφησε με την απορία για το είδος του “παραπτώματος”. Ο Ασπάλαθος από την πρώτη μέρα της ίδρυσης του έβαλε συγκεκριμένους στόχους και προσανατολίστηκε σε κατευθύνσεις, οι οποίες στοχεύουν στην ανάδειξη ενός διαφορετικού και κυρίως λειτουργικού αθλητικού εγχειρήματος, στα πλαίσια των τοπικών πρωταθλημάτων, και όχιμόνο. Σκοπός μας σε αδρές γραμμές, είναι η οριζόντια λειτουργία σε όλα τα επίπεδα (από τις συνελεύσεις μας, μέχρι και τις προπονήσεις), η απουσία προέδρων, ειδικών και χορηγών, οσεβασμός στον αντίπαλο και η ευγενής άμιλλα, η χαρά και η διασκέδαση του παιχνιδιού ασχέτως αποτελέσματος, η απουσία διακρίσεων οποιασδήποτε φύσεως, οι δημόσιες παρεμβάσεις μας με λόγο και παρουσία σε αθλητικά, όπως και σε κοινωνικά τεκταινόμενα. Στα 5 χρόνια της ύπαρξης μας, η διαδρομή που έχουμε διανύσει, μπορεί να κρίνεται μικρή χρονικά, ωστόσο αποτελεί ένα ταξίδι γοητευτικό για όλους και όλες μας, με άγνωστο τον προορισμό. Και μιας και στην αυτοοργάνωση δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης, ο Ασπάλαθος εξακολουθεί να αποτελεί κάθε ώρα και στιγμή, ένα ανοιχτό και διαρκές στοίχημα. Αυτό που ξέραμε όμως εξαρχής, είναι το τι δεν μαςάρεσε στον σύγχρονο και εμπορευματοποιημένο αθλητισμό. Μεγάλες αθλητικές επιχειρήσεις που κινούν(υπόγεια και φανερά) τα νήματα στο κοινωνικό/πολιτικό στερέωμα, ιδιωτικοί “στρατοί”δολοφονικών προθέσεων σε εντεταλμένη υπηρεσία υπό τις εντολές των ιδιοκτητών τους, μίσος για τους αντιπάλους, άκρατος ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων και των παιχτών, διάχυτος σεξισμός στις κερκίδες, μιλιταριστικού τύπου αυστηρότητα στις αθλητικές ακαδημίες, απαγόρευση κάθε πολιτικής έκφρασης που δεν συμφέρει το εκάστοτε καθεστώς, στημένοι αγώνες προς όφελος σκοτεινών συμφερόντων και άλλα πολλά τα οποία δυστυχώς χαρακτηρίζουν την αθλητική κοινότητα.

Κι αν ο Ασπάλαθος με τις μικρές του δυνάμεις, δεν έχει τη δυνατότητα να τα αντιπαλέψει όλα αυτά, επιχειρούμε από το μετερίζι μας, να δείξουμε πως μπορεί να υπάρξει και ένας άλλος αθλητισμός, προσανατολισμένος όχι στο κέρδος, αλλά στον άνθρωπο, πολύ πιο αγνός, πολύ πιο όμορφος.Συμμετέχοντας λοιπόν από το 2017 στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ, γνωρίζαμε πολύ καλά πως θα έπρεπε να κάνουμε κάποιες εκπτώσεις, αποδεχόμενοι όρους με τους οποίους ποτέ δεν θαμπορούσαμε να συμφωνήσουμε πλήρως. Κρίναμε τότε συλλογικά όμως, πως οι αξίες και τα ιδανικά στα οποία θα βασιζόμασταν, και τα οποία επρόκειτο να αποτελέσουν το πρόπλασμα για ένααπτό και ζωντανό κύτταρο αυτοοργάνωσης, ήταν πιο σημαντικά για μας. Αισθανόμαστε δικαιωμένοι/ες γι’ αυτή μας την επιλογή και αυτό είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ως τώρα καθολικά και από τις υπόλοιπες ομάδες του τοπικού. Από την άλλη, σε καμία περίπτωση όμως, δεν σκοπεύουμε να απεμπολήσουμε τα βασικά μας χαρακτηριστικά, ούτε και να πάμε κόντρα σε ότιμας έχει φέρει ως εδώ. Η ελευθερία του λόγου είναι για μας αδιαπραγμάτευτη, και δεν πρόκειται να την περιστείλουμε ούτε στο ελάχιστο, για χάρη της (κάθε)ΕΠΣ.Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν, να θυμηθούμε επίσης, πως το 2018 σε παρόμοιο περιστατικό στο γήπεδο της Καντάνου ο διαιτητής κατόπιν εντολής της επιτροπής τηςδιαιτησίας της ΕΠΣ, διέκοψε οριστικά τον αγώνα με την ομάδα μας, καθώς φίλαθλοί μας τοποθέτησαν αντιφασιστικό πανό στα πλαίσια της μνήμης ενάντια στη λήθη, το οποίο και αναδείκνυε την καταστροφή του χωριού από τους Ναζί το 1941, καθώς και την δολοφονία 180 ντόπιων ως αντιστασιακά αντίποινα. Στη συνέχεια, σε μια παλινωδία εσωτερικών διαδικασιών, και καθώς το θέμα πήρε πανελλαδικές διαστάσεις, με τους αρμόδιους να πετάνε ο ένας το μπαλάκι στον άλλο, μην αναλαμβάνοντας ουσιαστικά κανείς της ευθύνη της διακοπής, υπό το βάρος τηςεπικοινωνιακής πίεσης που δημιουργήθηκε, αποφασίστηκε τελικά πως δήθεν δεν είχε γίνει σωστή τηλεφωνική μεταφορά για το περιεχόμενο του πανό.

Συνεχίζοντας, σε πρόσφατο αγώνα στοΕμπρόσνερο με την τοπική ομάδα, και εν μέσω τεράστιων αυξήσεων στο ρεύμα και σε βασικά κοινωνικά αγαθά, εγκλωβισμού χιλιάδων οδηγών από τον χιονιά στην Αττική Οδό για ώρες, με το ελληνικό κράτος να στέλνει στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και τον κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής της να αυξάνεται εκθετικά, φίλαθλοι μας (και όχι μόνο) εμπνεύστηκαν στο κλίμα των ημερών ένα σατιρικό σύνθημα, το οποίο και κατέληγε με το γνωστό “ΓΜΣ Μητσοτάκη” με πρόθεση να καυτηριάσουν τις εξουσιαστικές επιταγές της καθεστηκυίας τάξης. Και για αυτό το σύνθημα, μας βεβαιώθηκε πρόστιμο 50 ευρώ. Γίνεται λοιπόν ξεκάθαρο, πως η ΕΠΣ μας θέλει φιμωμένους και υπάκουους ως προς τα κελεύσματα της ίδιας, και των συμφερόντων του σύγχρονου αθλητισμού τα οποία εξυπηρετεί.Έναν αθλητισμό απαλλαγμένο από τις διαφορετικές φωνές οι οποίες μπορεί να προκύψουν, αποστειρωμένο από τις κοινωνικές ανάγκες. Έναν αθλητισμό στον οποίο απαγορεύεται ουσιαστικάη οποιαδήποτε φωνή κριτικής, προς όφελος μιας απολίτικης αντίληψης στην οποία δεν χωράει το δικαίωμα του ελεύθερου λόγου και ο σχολιασμός των όποιων κακών κειμένων υποπίπτουν στην αντίληψή μας. Είναι σαφές πως στην ανακοίνωση του Ασπάλαθου για το 14-14, δεν υπάρχει κάποιαψευδής κατηγορία προς τους ιθύνοντες της ΕΠΣ, παρά μόνο μια έντονη κριτική ως προς τον ανταγωνιστικό και ματαιόδοξο θεσμό του πρώτου σκόρερ στα τοπικά, ο οποίος έφερε και αυτά τα αποτελέσματα, διακωμωδώντας το άθλημα με τον πλέον τραγελαφικό τρόπο. Παράλληλα στηλιτεύεται και η μετέπειτα διαχείρισή της, καθώς ακόμα και μέχρι σήμερα τηρεί στάση σιγήςιχθύος ως προς τον συγκεκριμένο αγώνα. Τα συνεχή πρόστιμα(όπως και άλλα που έχουμε δεχτεί στο πρόσφατο παρελθόν και δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε εδώ) αποσκοπούν στον οικονομικό μας στραγγαλισμό, με στόχοτην επιβολή της “αυτολογοκρισίας” μας. Από μεριάς μας, δεν πρόκειται να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας. Για ένα μικρό τοπικό σωματείο χωρίς χορηγούς, στο οποίο τρέχουν παράλληλα πολλά έξοδα(αθλητικός εξοπλισμός, μετακινήσεις, κόστος αγώνων, τραυματισμοί, κ.α.) κάθε επιπλέον οικονομική επιβάρυνση αποτελεί ένα δυσβάστακτο πεδίο. Αυτό που διακυβεύεται όμως, αποτελεί κάτι πολύ πιο κομβικό.

Είναι η σύγκρουση της αξιοπρέπειας μας, ενάντια σε ότι επιχειρεί να τηνκαταστείλει με όποιο μέσο. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, δεν πρόκειται να φοβηθούμε την απειλή οποιασδήποτε ποινής, προς όφελος μιας κουτσουρεμένηςύπαρξης. Θα συνεχίσουμε λοιπόν να αρθρώνουμε λόγο, να σχολιάζουμε και να παρεμβαίνουμε σε ότι θεωρούμε καίριο βάσει των συλλογικών μας επιθυμιών και αναγκών, σε ότι πιστεύουμε πως μπορεί να βάλει έστω και ένα μικρό λιθαράκι για τη βελτίωση αυτού του στείρου αθλητισμού. Για μας το κάθε γήπεδο δεν αποτελείται αποκλειστικά από τις τέσσερις γραμμές, αλλά κοινωνικός μας στίβος είναι η ίδια η ζωή εντός και εκτός γηπέδων. Εκεί μεγαλώσαμε, εκεί ζούμε, εκεί θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Στα γήπεδα, στους δρόμους, στις πλατείες, εκεί που αναπτύσσεται η πραγματική ζωή. Αλλιώς είμαστε καταδικασμένοι να αποτελέσουμε αδρανή κακέκτυπα της συλλογικής μας αφετηρίας και ύπαρξης”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *