Κατηγορίες
Γ' Εθνική IN THE SPOTLIGHT

“Αβάσιμη και άδικη η εισήγηση για διεξαγωγή του πρώτου γύρου στη Γ’ Εθνική”

Mια γεύση από Βόρεια Ελλάδα.

Επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος της ομάδας, Παύλος Ανδρώνης, έστειλε ο Μακεδονικός στην ΕΠΟ με φόντο την επανεκκίνηση της Γ’ Εθνικής, εκφράζοντας τους προβληματισμούς που υπάρχουν για την πρόθεση να ξεκινήσει η διοργάνωση με την διεξαγωγή του πρώτου γύρου, κάνοντας και δύο προτάσεις.about:blankRemaining Time-0:16FullscreenUnmute

Αναλυτικά: «Κύριε Πρόεδρε, Προς μεγάλη έκπληξη μας πληροφορηθήκαμε εντελώς πρόσφατα από το επίσημο site της Ε.Π.Ο. ότι: «η Επιτροπή Διοργανώσεων της Ομοσπονδίας στην συνεδρίαση της 25 Φεβρουαρίου 2021 αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ε.Ε./Ε.Π.Ο. τη συνέχιση και την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής περιόδου 2020-2021 με την διεξαγωγή του πρώτου γύρου με την προϋπόθεση ότι θα επιτραπεί η διεξαγωγή αγώνων». 

Σχετικά με το τόσο σοβαρό και βασικό αυτό θέμα σας επισημαίνουμε τα εξής: Η παραπάνω εισήγηση και η στην ουσία πρόταση της ως άνω Επιτροπής προς την Ε.Ε. / Ε.Π.Ο. είναι εντελώς αβάσιμη, εσφαλμένη και άδικη, πέρα από το γεγονός ότι σχετικά με αυτή τίθεται και θέμα νομιμότητας (στο οποίο δεν θα αναφερθούμε καθόλου τουλάχιστον προς το παρόν και θα μας απασχολήσει μόνο όταν, πράγμα το οποίο φυσικά απευχόμαστε, η Ε.Ε. / Ε.Π.Ο. δεχθεί την εισήγηση της Επιτροπής Διοργανώσεων. 

Τότε σχετικά με το θέμα αυτό θα κρίνει και θα αποφασίσει το αρμόδιο Αθλητικό Δικαστήριο δηλαδή το Διαιτητικό Δικαστήριο Ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο., το οποίο πλέον αποτελείται από τακτικούς δικαστές, από τον Άρειο Πάγο και από το Εφετείο. Η ως άνω εισήγηση/πρόταση είναι, όπως προαναφέραμε εντελώς αβάσιμη, εσφαλμένη και άδικη, γιατί στην ουσία αυτή «φωτογραφίζει» ομάδες πρωταθλητές και ομάδες που θα υποβιβαστούν, χωρίς μάλιστα αγωνιστική αξιολόγηση των ομάδων, αλλά με μοναδικό κριτήριο και βάση την υφιστάμενη βαθμολογία στους τέσσερις (4) αγώνες που έχουν διεξαχθεί μόνο μέχρι σήμερα. 

Επίσης η μη διεξαγωγή δεύτερου γύρου δημιουργεί ανισότητες και αδικίες, ιδίως δε στέρηση των ομάδων από το αναφαίρετο δικαίωμα τους να αγωνιστούν με τους αντιπάλους σε δύο (2) αγώνες, εντός/εκτός έδρας, και αυτό κυρίως ισχύει για τους αγώνες που έχουν διεξαχθεί ήδη και τις ομάδες που έχουν αγωνιστεί συμμετάσχει σε αυτούς. Αυτό όμως είναι πέρα από κάθε δίκαιο και ηθική, πέρα από το γεγονός ότι δεν το προβλέπουν, ούτε οι ισχύοντες Νόμοι, ούτε οι ισχύοντες Κανονισμοί. 

Το πλέον σωστό και δίκαιο θα ήταν η συνέχιση του πρωταθλήματος με βάση την προκήρυξη που ισχύει και υπογράφηκε από τις ομάδες σε δύο (2) γύρους, αλλά αυτό εκ των πραγμάτων δεν είναι εφικτό λόγω πανδημίας/κορωνοιού. Επομένως σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες, στις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι πλέον να συμμορφωθούμε, δύο ( 2 ) προτάσεις που αξιολογούνται ως σωστές και δίκαιες και οι οποίες δεν θα δημιουργήσουν αντιδράσεις στις ομάδες και προσφυγές στο Διαιτητικό Δικαστήριο κ.λ.π. και περαιτέρω ανωμαλίες στο πρωτάθλημα και μεγάλες καθυστερήσεις, είναι οι εξής: 

1) ή να γίνει πρωτάθλημα ενός (1) γύρου με νέα κλήρωση εξαρχής από μηδενική βάση ή 2) να γίνει το πρωτάθλημα από την αρχή, αφού δηλώσουν οι ομάδες που θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό. Και όσες ομάδες δεν επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή σε αυτό το μίνι πρωτάθλημα να μην υποστούν οποιαδήποτε σε βάρος τους οποιαδήποτε ποινή. Δηλαδή οι ομάδες που δεν θα δηλώσουν συμμετοχή δεν θα υποβιβαστούν και θα παραμείνουν στην Γ’ Εθνική Κατηγορία και για την επόμενη χρονιά (ποδοσφαιρική περίοδο 2021-2022 ). 

Και όσες ομάδες θέλουν να διεκδικήσουν την άνοδο θα συμμετέχουν σε ένα νέο πρωτάθλημα από την αρχή για την ανάδειξη των δέκα (10) πρωταθλητών που θα συμμετέχουν στην συνέχεια στα play off για την ανάδειξη των τεσσάρων (4) ομάδων που θα ανέβουν κατηγορία. Αυτό θα γίνει με νέα προκήρυξη που θα ορίζει τους επί μέρους όρους διεξαγωγής του πρωταθλήματος αυτού. Σχετικά επισημαίνουμε ότι στην παραπάνω δεύτερη περίπτωση μπορεί να γίνει πρωτάθλημα που θα απαρτίζεται από ομάδες όλων των ομίλων μετά την μη δήλωση συμμετοχής αυτών που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν στο πρωτάθλημα (φυσικά χωρίς να υποβιβαστούν κατά τα ανωτέρω αναφερόμενα).

Οπότε θα γίνει καταρτισμός και κατάταξη των ομάδων σε νέους ομίλους οι οποίοι θα προκύψουν μετά την αποχώρηση των ομάδων που δεν επιθυμούν να συμμετέχουν, και αποκλειστικός σκοπός του πρωταθλήματος αυτού θα είναι η ανάδειξη των τεσσάρων (4) ομάδων που θα ανέβουν κατηγορία. Σχετικά και με τις δυο ( 2 ) αυτές περιπτώσεις που προαναφέραμε επισημαίνουμε ότι άνετα και απόλυτα νόμιμα η Ε.Ε./Ε.Π.Ο. έχει την δυνατότητα να αποφασίσει να ισχύσει μία από τις παραπάνω περιπτώσεις (είτε η με στοιχείο 1) είτε η με στοιχείο 2), δεδομένου ότι λόγω «ανωτέρας βίας» και πανδημίας/κορωνοιού αυτό προβλέπεται και μάλιστα επιτρέπεται και δεν απαγορεύεται από τους ισχύοντες Νόμους και Κανονισμούς. 

Αντίθετα μάλιστα η Ε.Ε./Ε.Π.Ο. έχει δικαίωμα να αποφασίσει σχετικά, σύμφωνα με τους πρόσφατα ψηφισθέντες Νόμους της πολιτείας. Καταλήγοντας επισημαίνουμε ότι αναφέρουμε όλα τα παραπάνω και υποβάλλουμε τις σχετικές προτάσεις μας με σκοπό να βρεθεί λύση στο όλο ζήτημα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθουμε σχετικά με το ζήτημα αυτό και ότι η Ε.Ε./Ε.Π.Ο. θα λάβει τελικά την σωστή και δίκαιη απόφαση και δεν θα λάβει υπόψη και δεν θα εγκρίνει την παραπάνω εισήγηση/πρόταση της Επιτροπής Διοργανώσεων αυτής, σχετικά με την οποία ισχύουν αυτά που προαναφέραμε και προαναπτύξαμε».

metrosport.gr