Κατηγορίες
Υποδομές IN THE SPOTLIGHT

Αυγενάκης: Κολυμβητήρια Ακρωτηρίου και Νέας Χώρας, ποδηλατοδρόμιο και …η πρόθεση του Δήμου Χανίων (Pics-Vid)

Προσδοκίες δημιούργησε η επίσκεψη Αυγενάκη στα Χανιά για κολυμβητήριο Ακρωτηρίου κα Νέας Χώρας.

Πιο βατό μέχρι στιγμής το θέμα του κολυμβητηρίου Νέας Χώρας (ανακατασκευή του) σε συνεργασία με τον ΟΑΚ.

Πολύ πιο δύσκολη και με περισσότερες διαδικασίες εκείνη του κολυμβητηρίου Ακρωτηρίου…

Κολυμβητήριο Νέας Χώρας – ΟΑΚ

Θέμα της σύσκεψης ήταν η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου της Νέας Χώρας στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει δρομολογηθεί μεταξύ του ΟΑΚ ΑΕ και της ΓΓΑ.

Ο ΟΑΚ ΑΕ έχει αναλάβει τη σύνταξη των μελετών ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες ανακατασκευής του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα.

Λευτέρης Αυγενάκης: Στόχος να τρέξουν οι διαδικασίες για το κολυμβητήριο Νέας Χώρας (φωτο)

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Άρης Παπαδογιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ Λευτέρης Κοπάσης, ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης κ.α.

Την προσδοκία του ότι πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση των έργων ανακατασκευής στο κολυμβητήριο Νέας Χώρας εξέφρασε ο Υφυπουργός αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης αμέσως μετά τη σύσκεψη που διήρκησε μία περίπου ώρα στον οργανισμό ανάπτυξης Κρήτης. Ουσιαστικά ο κύριος Αυγενάκης ανακοίνωσε ότι οι μελέτες που εχει αναλάβει ο ΟΑΚ προχωρούν σε πολύ γρήγορους ρυθμούς και ότι αυτές αναμένεται να είναι έτοιμες σε περίπου τέσσρις με πέντε μήνες. Από εκει και πέρα θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου ούτως ώστε αυτό να ολοκληρωθεί σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Ο κ. Αυγενάκης, τόνισε μλιστα ότι είναι δέσμευση της κυβέρνησης και δική του δέσμευση το έργο ανακατασκευής του κολυμβητηρίου Νέας Χώρας να ολοκληρωθεί άμεσα. 

Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου – ΤΕΕ Δυτ. Κρήτης

Η πρώτη “επαφή” μετά τις ραγδαίες εξελίξεις για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου και την θετική απάντηση του Πολυτεχνείου Κρήτης στην ΓΓΑ, για να το μετατρέψει σε ένα σύγχρονο αθλητικό κέντρο πραγματοποιήθηκε στο ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης.

Παρόντες ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος αλλά και ο Βουλευτής Χανίων και πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου, Βασίλης Διγαλάκης.

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Ευάγγελος Διαμαντοπουλος τόνισε στο πλαίσιο της σύσκεψης ότι “το Πολυτεχνείο θέλει να είναι μέλος της λύσης και όχι του προβλήματος και ό,τι γίνει να είναι προς όφελος της κοινωνίας”.about:blank

Από την πλευρά του ο κ.Αυγενάκης ανέφερε ότι “θα πρέπει να γίνει επικαιροποίηση των μελετών για το κολυμβητήριο. Εμείς δε μποορυμε να χρηματοδοτήσουμε αθλητική εστία όποτε βάζουμε ενα αστερίσκο σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε έναν μοναδικό χώρο σε θέματα ειδικών αθλημάτων, ασφαλείς εγκαταστάσεις για όλο τον κόσμο. Θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατόν”.

“Μια μεγάλη ιδέα που έμεινε ανεκμετάλλευτη. Βάζουμε τις βάσεις για να ξεκινήσει ό,τι απαιτείται, για να κάνουμε το όνειρο ετών πράξη. Αυτό είναι το όνειρο και του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει η Κρήτη και αθλητικός προορισμός. Χαίρομαι που τόσο ο κ. Διγαλάκης και ο κ. Βολουδάκης είχαν ταχθεί υπέρ της αξιοποίησης αυτών των εγκαταστάσεων. Προτεραιότητα να εξυπηρετηθούν η αθλητική και η φοιτητική κοινότητα αλλά και ο πολίτης. Να υπάρχει μοντέλο βιωσιμότητας και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται ώστε να υπάρξουν και χρονοδιαγράμματα για αυτό το έργο. Δεν θέλω να προβώ σε υποσχέσεις σε αυτό το στάδιο”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Λευτέρης Αυγενάκης

“Τέθηκαν οι βάσεις για την αξιοποίηση ενός σημαντικού έργου για τα Χανιά. Ευχαριστούμε τον κ. Αυγενάκη που πήρε την πρωτοβουλία για να δρομολογηθεί το έργο. Το Πολυτεχνείο θέλει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος και όχι του προβλήματος”, επεσήμανε ο Πρύτανης Ευάγγελος Διαμαντόπουλος.

“Το κολυμβητήριο θα λειτουργήσει μόνο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να καταστεί βιώσιμο. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει κάτι καλό για την τοπική κοινωνία”, ανέφερε ο Βασίλης Διγαλάκης ο οποίος επεσήμανε ότι επί δικής του θητείας ως Πρύτανης είχαν γίνει ενέργειες για το κολυμβητήριο.

“Το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι ήταν διαχρονικά όνειδος για τα Χανιά. Πλέον τίθενται οι βάσεις για να δημιουργηθεί ένα αθλητικό κέντρο πρότυπο. Η δέσμευση του Υπουργού αρχίζει να γίνεται πραγματικότητα”, επεσήμανε ο ο Μανούσος Βουλουδάκης. 

Σύσκεψη στον Δήμο Χανίων και η πρόθεση… Σημανδηράκη

Μετά τον ΟΑΚ και το ΤΕΕ, ο Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφτηκε και τον Δήμο Χανίων όπου σε ευρεία συνάντηση με τη δημοτική αρχή συζητήθηκε το θέμα του ποδηλατοδρομίου Ακρωτηρίου. Μάλιστα, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε ότι η ΓΓΑ θα συνδράμει, εφόσον της ζητηθεί για την ολοκλήρωση του ποδηλατοδρόμιου.

Διάθεση Αυγενάκη να συνδράμει στο ποδηλατοδρόμιο Ακρωτηρίου

“Έχουμε ένα σε όλη την Ελλάδα, στο ΟΑΚΑ και αυτό έχει προβλήματα. Εμείς ήρθαμε να δηλώσουμε τη διάθεση μας με ποιο τρόπο θα βοηθήσουμε. Αυτό θα είναι πόλος έλξης για όλη την Κρήτη είναι αναπτυξιακό εργαλείο όπως είπατε, να γίνει αξιοποίηση για να υπάρχει μια βιωσιμότητα. Θα βοηθήσουμε σε ο,τι βαθμό και όπου θέλετε, εσείς έχετε τον πρώτο λόγο εμείς ως κυβέρνηση και ως Υπουργείο μπορούμε να συμβαλλουμε ώστε να παρασχεθεί το έργο”, επεσήμανε ο κ. Αυγενάκης.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης τόνισε: 

“Θα έχουμε τέλη δημοπράτησης για το ποδηλατοδρόμιο στα Καθιανά. Έχουμε τρεις μελέτες για το ποδηλατοδρόμιο, δεν έχουμε καταλήξει στην μελέτη που θα ορίσει το ποσό, προσανατολιζόμαστε περίπου σε ένα έργο της τάξης των 2,5 εκ ευρώ. Πέρα από τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ποδηλασία, τα σωματεία και τους αθλητες, ήδη έχουμε έκδηλο ενδιαφέρον από προπονητικές ομάδες στην Ευρώπη για να μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν την εγκατάσταση για προπονήσεις. Ένα αναπτυξιακό έργο που θα βάλει τα Χανια, την Κρήτη και γιατί όχι την Ελλάδα στο ποδηλατικό χάρτη. Ο Δήμος Χανίων φέρει την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών και τα τέλη δημοπράτησης. Είναι ένα έργο που είναι στάσιμο πολλά χρόνια και μας εκθέτει”.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χανίων έβαλε στο τραπέζει ένα ακόμα δεδομένο (;) για το κολυμβητήριο Ακρωτηρίου:

“Ο Δήμος είναι πάντα ανοιχτός για συζήτηση, έχουμε την ανεπίσημη ανακοίνωση σας ώστε να μπορεσουμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια αναφορικα με το κολυμβητήριο στη νέα χώρα και το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι. Να δούμε πως μετά την ολοκλήρωση της αποκατάστασης και της ενεργειακής αναβάθμισης πως το κολυμβητήριο του Πολυτεχνείου να λειτουργήσει και να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Ο Δήμος Χανίων μπορεί εφόσον το θέλετε να αναλάβει τη λειτουργία του κολυμβητηρίου. Ο Δήμος Χανίων είναι διατεθειμένος να καταβάλει το ποσό που χρειάζεται για τη χρήση του κολυμβητηρίου”.