Κατηγορίες
Βόλεϊ IN THE SPOTLIGHT

Αυτές είναι οι μεγάλες αλλαγές κανονισμών στο βόλεϊ

Από πότε θα ισχύσουν.

Σε κάθε παγκόσμιο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας πετοσφαίρισης αποφασίζονται οι αλλαγές κανονισμών στο βόλεϊ, στο μπιτς βόλεϊ και στο σνόου βόλεϊ. Ετσι και στο 37o συνέδριο της FIVB που έγινε πρόσφατα διαδικτυακά και πάρθηκαν ιστορικές αποφάσεις, συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν σημαντικές οι αλλαγές των κανονισμών στο βόλεϊ οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν από 1 Ιανουαρίου 2022 ή και από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου 2021-22, δηλαδή, η ΚΕΔ/ΕΟΠΕ μπορεί να τις συμπεριλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2021 οπότε και θα αρχίσουν τα νέα πρωταθλήματα.

Το sports3.gr παρουσιάζει τις οκτώ πιο σημαντικές και μάλιστα οι δύο από αυτές αφορούν στα λίμπερο τα οποία μετά από 23 χρόνια παρουσίας στο παγκόσμιο βόλεϊ απολαμβάνουν το προνόμιο να είναι και αρχηγοί των ομάδων.

Άλλωστε όλοι έχουν συμφωνήσει πως το λίμπερο όπως και ο πασαδόρος είναι οι δύο ακρογωνιαίοι λίθοι μιας ομάδας και πλέον θα μπορούν να ορίζονται και αρχηγοί.

Οι 8 σημαντικότερες αλλαγές στο βόλεϊ σάλας που θα εφαρμοστούν από 1 Ιανουαρίου 2022:

1.Και τα δύο λίμπερο μιας ομάδας μπορούν να φορούν στολές που είναι διαφορετικές μεταξύ τους αλλά και από την υπόλοιπη ομάδα.

2.Επιτρέπεται στο λίμπερο να είναι αρχηγός της ομάδας ή του αγώνα.

3.Να μην θεωρείται σφάλμα αν ο μπλοκέρ αγγίξει την μπάλα ταυτόχρονα με τον επιθετικό παίκτη της αντίπαλης ομάδας, όταν αυτή βρίσκεται εξολοκλήρου στο γήπεδο της αντίπαλης ομάδας.

4.Δεν επιτρέπεται να ζητηθεί οποιαδήποτε κανονική διακοπή του παιχνιδιού αφού απορριφθεί ένα αίτημα και τιμωρείται με προειδοποίηση καθυστέρησης κατά την ίδια διακοπή.

5.Καταργείται η περιοχή ποινής των αθλητών.

6.Όταν αποβάλλεται παίκτης ή προπονητής ή μέλος του πάγκου μιας ομάδας να πηγαίνει στα αποδυτήρια.

7.Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση αλλαγή όταν αποβάλλεται ή αποκλείεται παίκτης που δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κανονική αλλαγή.

8.Επιτρέπεται η ζώνη επίθεσης να έχει διαφορετικό χρώμα από την αμυντική ζώνη. Η συγκεκριμένη αλλαγή προτάθηκε από τους Ιταλούς που καθιέρωσαν πρώτοι διαφορετικό χρωματισμό στον αγωνιστικό χώρο διαπιστώνοντας πως αυτό βοηθάει την γρήγορη κίνηση των αθλητών και αθλητριών στο χώρο ειδικά όταν έχουν στραμμένο το βλέμμα τους προς τη μπάλα που βρίσκεται πιο ψηλά από το σώμα τους έχοντας παράλληλα άμεση αίσθηση του χώρου που κινούνται.

sports3.gr