Κατηγορίες
Χανιώτικη Επικαιρότητα

Χανιά: Βγαίνει στο “σφυρί” το κτηριακό συγκρότημα στην πλατεία Δικαστηρίων!

Ένα μοναδικό συγκρότημα τριών κτιρίων στα Χανιά της Κρήτης που θεωρείται «φιλέτο» τόσο λόγω θέσης, όσο και ποιότητας κατασκευής έχει προγραμματιστεί να βγει στο σφυρί μέσω 30 ξεχωριστών πλειστηριασμών που θα γίνουν στις 16 Νοεμβρίου.

Πρόκειται για το γνωστό σε όλους τους κατοίκους της πόλης των Χανίων συγκρότημα της τεχνικής εταιρείας ΑΚΤΕΡ πάνω στην Πλατεία Δικαστηρίων.

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Εφετείου Χανίων από το 2019, η ΑΚΤΕΡ ΑΤΕ έχει κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης.

Το συγκρότημα, το οποίο βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως των Χανίων, επί της συμβολής των οδών Αλεξάνδρου Παπαναστασίου και 8ης Δεκεμβρίου και επί της Πλατείας Ελευθερίας (Πλατεία Δικαστηρίων), περιλαμβάνει γραφεία, καταστήματα, κατοικίες, χώρους στάθμευσης, αποθήκες κ.α. και οι τιμές πρώτης προσφοράς για τις ιδιοκτησίες εντός των τριών κτιρίων κυμαίνονται από 7.000 ευρώ έως 896.000 ευρώ, με τη συνολική τιμή εκκίνησης να διαμορφώνεται στα 4.642.000 ευρώ.

Το συγκρότημα αποτελείται από κτίρια με πέντε υπόγεια και τέσσερις ορόφους, ενώ η ανέγερσή του ολοκληρώθηκε το 2009. Σύμφωνα με την έκθεση εκτίμησης, είναι σύμμικτης κατασκευής (σκελετός από οπλισμένο σκυρόδεμα και μεταλλικός) με κουφώματα αλουμινίου νέας γενιάς, ενώ μεγάλη έμφαση έχει δοθεί στο βιοκλιματικό σχεδιασμό του. Η ποιότητα κατασκευής του κρίνεται πολύ καλή, ωστόσο μειονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι αρκετά εκ των καταστημάτων-γραφείων παραμένουν κενά.

Η περιοχή του συγκροτήματος

Η περιοχή του ακινήτου είναι από τις πλέον αναπτυγμένες αλλά και προνομιούχες της πόλης των Χανίων και ενδείκνυται για επαγγελματική και οικιστική χρήση, με τις εμπορικές αξίες να κυμαίνονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα. Όπως αναφέρει η έκθεση εκτίμησης, το περιβάλλον είναι καθαρά αστικό, με πυκνή δόμηση και καλή ρυμοτομία. Οι χρήσεις γης που επικρατούν είναι οικιστική στις εσωτερικές οδούς και μικτή (οικιστική, επαγγελματική) επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και γύρω από την Πλατεία Δικαστηρίων. Η δόμηση συνίσταται κυρίως σε μονοκατοικίες με παλαιότητα, αρκετές εκ των οποίων αναπαλαιωμένες, καθώς και σε πολυώροφες οικοδομές 30 – 45ετίας οικιστικής χρήσης στις εσωτερικές οδούς και μικτής χρήσης (καταστήματα στο ισόγειο, κατοικίες και γραφεία στην ανωδομή) στις κεντρικές οδούς και γύρω από την Πλατεία.

Στην περιοχή εντοπίζονται και νεοκλασικά κτίρια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα.

Επίσης, εξυπηρετείται από το δίκτυο αστικής συγκοινωνίας και προσφέρει άμεση πρόσβαση σε σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως η Πλατεία Ελευθερίας με το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας και τα Δικαστήρια, το Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, το Πνευματικό Κέντρο, ο Δημοτικός Κήπος και το Εθνικό Στάδιο.

Όσο για την κατάσταση στην αγορά ακινήτων, επισημαίνεται ότι λόγω των δυσμενών συνθηκών, οι συναλλαγές έχουν μειωθεί και οι αξίες των ακινήτων παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί μέχρι τις αρχές του 2010. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες παρουσιάζονται σημάδια ανάκαμψης.

Όπως τονίζεται, η εντός σχεδίου πόλεως περιοχή που αναπτύσσεται το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από σημαντική εμπορική και επαγγελματική δραστηριότητα. Η διακύμανση των αξιών, ωστόσο, εξαρτάται από την ακριβή θέση, την επιφάνεια, την ποιότητα κατασκευής, το μήκος της προβολής και το βαθμό συντήρησης του κάθε ακινήτου. Οι ζητούμενες εμπορικές αξίες δύναται να είναι υψηλότερες, αλλά οι πραγματικές τιμές στις οποίες λαμβάνουν χώρα οι δικαιοπραξίες είναι χαμηλότερες κατά 10% – 20% από τις ζητούμενες στις περισσότερες περιπτώσεις.

Η κατάσχεση και τα βάρη

Η κατάσχεση του συγκροτήματος έγινε στις 5 Απριλίου 2022 για ποσό 500.000 ευρώ, υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς. Το ακίνητο κουβαλάει προσημειώσεις και υποθήκες συνολικού ύψους 36,8 εκατ. ευρώ υπέρ της Τράπεζας Πειραιώς, της Eurobank και της εταιρείας Φινομπετόν.

newmoney.gr

Η Κρήτη πρωτοπορεί στην ποιοτική ανάπτυξη και κατασκευή ιστοσελίδων και eShop. …στην καλύτερη τιμή της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.