Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

“Χωρίζουν” Βάμβουκας – Σημανδηράκης – Ανακοίνωση των “Ενεργών Πολιτών”

Ξεκινά η προεκλογική περίοδος για τον Δήμο Χανίων;

Μετά από συνάντηση που έγινε την Δευτέρα το βράδυ, της ομάδας της αυτοδιοικητικής παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” που συγκάλεσε ο πρώην Δήμαρχος Χανίων και επικεφαλής της παράταξης, Τάσος Βάμβουκας, αποφασίστηκε, σύμφωνα τουλάχιστον με πληροφορίες, να μη συνεχιστεί η συνεργασία με την δημοτική αρχή και τον Παναγιώτη Σημανδηράκη, συνεργασία που είχε αφετηρία τον Σεπτέμβριο του 2019.

H απόφαση μάλιστα, που ελήφθη ήταν “παμψηφεί” σε μια μάζωξη που συμμετείχαν περισσότερα από 40 μέλη της παράταξης και στην οποία υπήρχαν τρεις ηχηρότατες απουσίες, τριών δημοτικών συμβούλων της: οι Αντώνης Βαρδάκης (νυν αντιδήμαρχος Παιδείας), Στέλιος Βαλυράκης και Γιάννης Σπυριδάκης. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το “μέλλον” τους στην παράταξη δεν αναμένεται να έχει χρονικό εύρος, ο κάθε ένας για δικούς του λόγους. Ωστόσο, μένει να επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο…

Πάντως η συνάντηση της Δευτέρας (14/6) αποτέλεσε τη συνέχεια εκείνης που έγινε ακριβώς πριν από μία εβδομάδα (και στην οποία παρεπιπτόντως μετείχαν οι Βαρδάκης, Βαλυράκης και Σπυριδάκης). Στην πρώτη “μάζωξη” το κλίμα ήταν αρκετά τεταμένο, ωστόσο κρίθηκε φρονιμότερο να μη ληφθεί συγκεκριμένη απόφαση. Η δεύτερη ωστόσο “μάζωξη απεδείχθη καθοριστικής σημασίας αφού η παμψηφεί απόφαση οριστικοποιεί ένα …μάλλον αναμενόμενο “διαζύγιο” και επισφραγίζει το φινάλε της συνεργασίας του Τάσου Βάμβουκα με τον Παναγιώτη Σημανδηράκη.

Τα “αίτια” του τέλους της συνεργασίας μπορούν να αναζητηθούν στο γεγονός ότι, επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ συμφωνία χαρακτήρων, ενώ η παράταξη Βάμβουκα και ο ίδιος ο πρώην Δήμαρχος φαινόταν δυσαρεστημένος από το γεγονός ότι ο νυν Δήμαρχος δεν του απέδιδε τα εύσημα σε έργα που είχε δρομολογήσει η προηγούμενη δημοτική αρχή. Άκρως καθοριστικό ρόλο στα παραπάνω έπαιξαν αναμφίβολα, τα όσα διαδραματίστηκαν στην υπόθεση του οικοπέδου της ΑΒΕΑ, εκεί όπου φάνηκε πως υπήρχε πλήρης “ασυμφωνία χαρακτήρων”.

Εκείνο πάντως που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προτείνει ο “Δήμος Ενεργών Πολιτών” είναι η παραμονή των αντιδημάρχων και άλλων στελεχών της παράταξης που έχουν θέσεις ευθύνης, μέχρι τη λήξη της θητείας τους (τον προσεχή Νοέμβριο). Μένει ωστόσο να διαπιστωθεί τι στάση θα τηρήσουν οι δύο αντιδήμαρχοι των “Ενεργών Πολιτών” που αξιοποιεί η δημοτική αρχή. Η παρουσία Ξανθουδάκη και η απουσία Βαρδάκη από τη μάζωξη της Δευτέρας (14/6) ίσως να προμηνύει πολλά, ίσως και όχι…

Αναλυτικά η απόφαση της ολομέλειας της παράταξης του “Δήμου Ενεργών Πολιτών” που ελήφθη παμψηφεί είναι η ακόλουθη:

«Από τις εκλογές του 2019 έως και σήμερα η παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών» στήριξε με τρόπο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τη νέα δημοτική αρχή. Τον Σεπτέμβριο του 2019, η ολομέλεια της παράταξής μας αποφάσισε να βοηθήσουμε για έναν χρόνο την ομαλή διοίκηση του Δήμου Χανίων, διαθέτοντας στη νέα δημοτική αρχή  έμπειρα και δοκιμασμένα στελέχη μας. Το θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στους συνδημότες μας και το αναλάβαμε. Διαπιστώνοντας ότι υπήρχε ανάγκη περεταίρω στήριξης της διοίκησης τους δήμου και μάλιστα σε συνθήκες  πανδημίας, παρατείναμε  αυτή μας τη στήριξη.

Σήμερα, με τη συμπλήρωση δύο χρόνων, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε δύο πράγματα. Πρώτον ότι οι στόχοι που θέσαμε έχουν επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό και δεύτερον ότι πλέον έχουν γίνει φανερά τα όρια της συνεργασίας  μας με τη δημοτική αρχή. Τα έργα που παραδώσαμε βρίσκονται πλέον σε ασφαλή πορεία ολοκλήρωσης.

Με αυτό το σκεπτικό δεν κάνουμε αποδεκτή την πρόταση του κ. δημάρχου για την ανάληψη επιπλέον θέσεων ευθύνης. Αποφασίζουμε επιπλέον ότι οι δύο αντιδήμαρχοι  μπορούν, για λόγους ομαλής μετάβασης, να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι και τη λήξη τη θητείας τους τον προσεχή Νοέμβριο. Τα ίδια ισχύουν και για λοιπά μέλη της παράταξής μας τα οποία βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης.

Σε κάθε περίπτωση, ως παράταξη θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο κάθε πρόταση που θα κρίνουμε χρήσιμη και επωφελή για τα Χανιά. Την ίδια στιγμή θα καταθέτουμε τις δικές μας προτάσεις και θα εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας, με ευπρέπεια και δημιουργικότητα, μακριά πάντοτε από στείρες αντιπολιτευτικές λογικές. Άλλωστε αυτό κάναμε και καθ’ όλη την διάρκεια αυτής της περιόδου, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το θέμα του οικοπέδου της ΑΒΕΑ.    

 Ως «Δήμος Ενεργών Πολιτών» στα 11 χρόνια της παρουσίας μας στα αυτοδιοικητικά πράγματα του Δήμου μας, δώσαμε σαφή δείγματα γραφής τα οποία και επισφραγίσαμε με τη θητεία μας με τις ιδέες και τα έργα μας, πολλά από τα οποία εκτελούνται σήμερα. Είμαστε μια παράταξη που αναδείχθηκε μέσα από ενεργούς πολίτες του Δήμου μας, πέρα από άλλες λογικές και εξαρτήσεις. Στηρίξαμε με συνέπεια το συμφέρον των συμπολιτών μας και υπήρξαμε σημείο αναφοράς για την ανάδειξη νέων και ικανών ανθρώπων με εγνωσμένη πλέον προσφορά στα κοινά των Χανίων. Αυτό τον ρόλο και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με την ανεξάρτητη πορεία μας στα αυτοδιοικητικά του τόπου μας. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι είμαστε και θα είμαστε παρόντες.»

Flashnews.gr