Κατηγορίες
Basket Corner IN THE SPOTLIGHT ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Χρ. Παπανικολάου: Πρώτο μέλημά μας ήταν και είναι η οργάνωση των ακαδημιών και των τμημάτων υποδομής του ΑΟΚ

Για πολλά και ενδιαφέροντα θέματα μίλησε, στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΜΑΧ Fm 100,2, ο προπονητής του ΑΟΚ Χανιά Χρήστος Παπανικολάου. Συνέντευξη στον Βασίλη Φουντουλάκη.

 Ο προπονητής του ΑΟΚ Χανιά, παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο Βασίλη Φουντουλάκη και αναφέρθηκε στην πρόκληση της ανδρικής ομάδας που θα παίξει του χρόνου στη Γ’ Εθνική, στις δυσκολίες που υπήρξαν στο φετινό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ, στην προτεραιότητα που έχει ο σύλλογος για την καλλιέργεια των υποδομών της και σε άλλα σημαντικά θέματα που άπτονται με το χανιώτικο αλλά και το κρητικό μπάσκετ, ευρύτερα.

Οι τοποθετήσεις του Χρήστου Παπανικολάου:

Για την επιλογή του να έρθει στα Χανιά και στον ΑΟΚ: Η συνάντηση με τους ανθρώπους της διοίκησης ήταν μάλλον τυχαία. Είχα έρθει με δύο κολλητούς φίλους στα Χανιά για να παίξουμε στο περυσινό “3 on 3”. Είδα τον κόουτς Θανάση Γιαπλέ που μου τόνισε ότι ο ΑΟΚ έψαχνε για προπονητή. Εκείνη την περίοδο στον Ολυμπιακό υπήρχαν ανακατατάξεις. Ήταν μια καλή ευκαιρία στα Χανιά να κάνω κάποια πράγματα στην πράξη και όχι στη θεωρία. Από την πρώτη στιγμή, οι διοικούντες με έκαναν να πιστέψω ότι έχουν αγνές προθέσεις να αφήσουν κάτι καλό στο χανιώτικο μπάσκετ, ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο. Ένιωσα ότι θα είχα το χρόνο και ότι υπάρχει η διάθεση για να γίνει κάτι καλό.

Για το πλάνο που υπάρχει στον ΑΟΚ Χανιά: Το πρώτο μέλημά μας ήταν και είναι η οργάνωση των ακαδημιών και των τμημάτων υποδομής της ομάδας. Αυτό αποτελεί τη σημαντική προτεραιότητά μας, ακόμα και τη νέα χρονιά που η ομάδα θα είναι στη Γ’ Εθνική. Ήδη έχουν συμφωνήσει δύο συνεργάτες μου από τον Ολυμπιακό για να ενισχύσουν το εγχείρημά μας, ο Νίκος Ρενιέρης και ο Λευτέρης Ρούσσος, παιδιά 24 ετών που έχουν τελειώσει ΤΕΦΑΑ και έχουν αρκετά χρόνια στην “πλάτη” τους σε ακαδημίες στην Αθήνα και για 2 χρόνια ήταν μέλη των ακαδημιών του Ολυμπιακού.

Για τη δουλειά που έγινε φέτος στις Ακαδημίες του ΑΟΚ Χανιά: Για μένα το σημαντικότερο που γίνεται στον δικό μας “οργανισμό”, στη δική μας ομάδα είναι ότι λειτουργούμε επαγγελματικά και με πράξεις. Η πράξη φαίνεται επίσης στο γεγονός ότι η διοίκηση πληρώνει δύο ανθρώπους να έρθουν από την Αθήνα, που έχουν εμπειρία και προϋπηρεσία να συνεισφέρουν στον συγκεκριμένο τομέα. Νομίζω άλλες ομάδες δεν το κάνουν αυτό. Εξάλλου η διοίκηση το έχει πει, ότι θα βοηθήσει δηλαδή τα νέα παιδιά να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο και αν χρειαστεί να κάνουμε θυσίες προς αυτή την κατεύθυνση. Δυστυχώς, από το Νομό Χανίων δεν έχω δει κάποιο παίκτη να παίζει σε υψηλό επίπεδο. Αν ρωτήσεις στα Τρίκαλα πχ. έχουν άπειρους παίκτες που παίζουν σε μεγάλες κατηγορίες. Θέλω να πω ότι πρέπει να δούμε “γιατί” συμβαίνει αυτό στην πόλη μας. Δεν υπάρχουν “εικόνες” μπάσκετ, για τα παιδιά, στα Χανιά. Δεν υπάρχουν δηλαδή ομάδες στην Α1 και στην Α2. Στοιχεία που αποτελούν κίνητρο για ένα παιδί.

Για το αν συνδυάζεται η επιστήμη με το μπάσκετ: Φυσικά και συνδυάζεται. Προσωπικά τελείωσα χρηματοοικονομικά. Αν έχεις απαιτήσεις από τον εαυτό σου τα καταφέρνεις όλα. Νομίζω ότι τα παιδιά πρέπει να το αντιληφθούν αυτό και θα τα βοηθήσουμε προς αυτόν τον τομέα.

Για τους τελικούς της ΕΚΑΣΚ με τον Εργοτέλη: Έγιναν τρία ματς που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Πολύ δυνατή ομάδα ο Εργοτέλης με έμπειρους παίκτες και ήταν δύσκολο για εμάς να φτάσουμε στις νίκες. Στις τελευταίες επιθέσεις μετρά η τύχη και το “πόσο” το θέλουν οι παίκτες. Η εικόνα της ομάδας μας ήταν καλύτερη από ότι περίμενα, λόγω και της έλλειψης αγώνων που είχαμε για 1,5 μήνα, συν το γεγονός ότι παίκτες μας συνδύαζαν τη δουλειά τους με το μπάσκετ, πράγμα το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο, ώστε να προετοιμαστούν με τον πλέον κατάλληλο τρόπο.

Για την πορεία ευρύτερα στο φετινό πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ: Μας έκανε καλό ότι χάσαμε στην αρχή δύο παιχνίδια, με Εργοτέλη και Κύδωνα στην αρχή. Κάναμε ένα “κλικ” και πήγαμε αήττητοι μέχρι τέλους. Εγκεφαλικά αλλάξαμε κάποια πράγματα και ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε περισσότερο.

Για τον κόσμο στα Χανιά: Δεν θα έλεγα ότι ο κόσμος στα Χανιά είναι “μπασκετικός”. Αυτό είναι κάτι που χτίζεται βέβαια. Ίσως τώρα με την παρουσία μας στη Γ’ Εθνική και με μια καλή πορεία, ο κόσμος να μας “αγκαλιάσει” περισσότερο.

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια κρητική ομάδα που παίζει στη Γ’ Εθνική, λόγω των ταξιδιών: Κουραστική διαδικασία σίγουρα. Ωστόσο είμαι άνθρωπος που δεν ψάχνει δικαιολογίες, ούτε το αρνητικό, αλλά το θετικό. Θα μπαίνουμε στο καράβι σαν μια ωραία παρέα, θα περνάμε καλά και θα έχουμε πιστεύω ένα καλό κλίμα, με όποιες δυσκολίες και αν προκύψουν.

Για το πλάνο της ανδρικής ομάδας ενόψει της νέας χρονιάς στη Γ’ Εθνική: Στόχος μας ήταν να παραμείνει ο “κορμός” της φετινής ομάδας και το καταφέραμε. Κάναμε επίσης επαφές με Χανιώτες παίκτες άλλων ομάδων που πιστεύαμε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στην κατηγορία. Τα περισσότερα όμως παιδιά, για δικούς τους λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω, μας είπαν ότι δεν θα μπορούσαν να ακολουθήσουν μια τέτοια προσπάθεια. Το λέω ως απάντηση σε ορισμένους που μας κατηγορούν ότι δεν φτιάχνουμε ομάδα με παίκτες που κατάγονται από τον Νομό Χανίων και ότι δεν στηρίζουμε τα δικά μας παιδιά. Από όλα τα παιδιά, άλλων ομάδων που επικοινωνήσαμε και τους εκφράσαμε το ενδιαφέρον μας για να είναι στην ομάδα μας, μόνο ένας είπε “ναι”!

Κατά πόσον θα είναι ανταγωνιστικός ο ΑΟΚ Χανιά στο νέο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής: Είμαι αισιόδοξος. Πιστεύω στην ομάδα, στους ανθρώπους και στον εαυτό μου. Η δουλειά μας θα παραμείνει σε υψηλό επίπεδο. Σαν έδρα ομάδας θα επέλεγα το κλειστό Κλαδισού με λίγο περισσότερο κόσμο φυσικά. Μας άρεσε που στους τελικούς το γήπεδο του ΕΑΚ ήταν γεμάτο, αλλά ο Κλαδισός είναι σαφώς, ένα καλύτερο γήπεδο. Δεν πιστεύω πάντως, ότι η έδρα δίνει αποκλειστικά την παραμονή. Μια καλή ομάδα πρέπει να κερδίζει παντού.

Για την παρουσία τεσσάρων ομάδων των Χανίων στο πρωτάθλημα της ΕΚΑΣΚ: Θεωρώ ότι είναι ωφέλιμο να υπάρχουν τέσσερις ομάδες της πόλης στο πρωτάθλημα. Κάθε ομάδα έχει έναν συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας και είναι καλό για τα παιδιά να επιλέγουν αυτή την ομάδα που τους ταιριάζει. Μετά από αυτό το επίπεδο χρειάζεται η συνεργασία ανάμεσα στις ομάδες, ρίχνοντας τον εγωισμό μας. Ελπίζω ότι του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερα τα πράγματα. Γνώρισα για την κόντρα της ομάδας μου με τον Κύδωνα αλλά προσωπικά δεν το έζησα. Προσωπικά και με τους προπονητές του Κύδωνα είχαμε καλή συνεργασία.

Για τον Κύδωνα που απώλεσε την πρόκριση στον τελικό, αλλά και τις υπόλοιπες ομάδες των Χανίων: Δεν μπορώ να ξέρω τι συνέβη. Ίσως η κούραση, ίσως ότι ήταν πολλοί φοιτητές στην ομάδα και δεν μπορούσαν να ακολουθούν τις προπονήσεις. Πάντως έκαναν πολύ καλή πορεία. Για τις υπόλοιπες ομάδες ξέρω ότι υπήρχαν δυσκολίες στο κομμάτι των προπονήσεων κτλ.

Για το κρητικό μπάσκετ: Το μπάσκετ στην Κρήτη γενικά δεν πάει καλά. Ομάδες που ήταν ψηλά έχουν πέσει. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Το Ρέθυμνο φυσικά κάνει μεγάλη προσπάθεια και παραμένει στην Α1, στηριζόμενο και στον πρόεδρο που έχει.