Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Δριμεία επίθεση Αλεξανδράκη κατά Αλόγλου για το αποθεματικό του Δήμου Χανίων!

Επίθεση με στοιχεία και αριθμούς του πρώην αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Χανίων και με …αποδέκτη τον νυν!

“Κόντρα” που προφανώς θα έχει συνέχεια και στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, άνοιξε ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών και πρώην  δημοτικός σύμβουλος, Νεκτάριος Αλεξανδράκης που, επί της ουσίας, κατηγορεί τον νυν αντιδήμαρχο Τάσο Αλόγλου για πενιχρό αποθεματικό στον Δήμο Χανίων, μολονότι πρόκειται για έναν από τους πλέον εύρωστους Δήμους στην Ελλάδα!

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο κύριος Αλεξανδράκης, το αποθεματικό του Δήμου Ρεθύμνου αντιστοιχεί στο 4,9%  των τακτικών του εσόδων. Στον Δήμο Ηρακλείου το αποθεματικό είναι το 4,6%  των τακτικών του εσόδων. Στα Χανιά το πενιχρό αποθεματικό αντιστοιχεί σε ένα επίσης πενιχρό 0,5 %!”.

Μάλιστα, κλείνοντας το κείμενο του, ο κ. Αλεξανδράκης μιλά για αλλαζονεία στα κοινά από έναν νέο άνθρωπο: “Είναι κακός οιωνός για την πορεία στα κοινά η αλαζονεία, ειδικά από έναν νέο άνθρωπο”.

Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει στο κέιμενο που εστάλη στα ΜΜΕ, ο πρώην αντιδήμαρχος Οικονομικών, επί θητείας Τάσου Βάμβουκα, Νεκτάριος Αλεξανδράκης:

Για την ακρίβεια με αποθεματικό μόλις 116.982,95 ευρώ «τρέχει» ο προϋπολογισμός του Δήμου Χανίων, ενός, υποτίθεται, από τους 10 -15 πιο εύρωστους οικονομικά δήμους της χώρας.

Για να έχουμε μια εικόνα σύγκρισης, ο Δήμος Ρεθύμνου την ίδια ημέρα αναφοράς παρουσίαζε αποθεματικό ύψους 825.778,57 ευρώ , ο Δήμος Ηρακλείου αποθεματικό ύψους 2.013.199,72 ευρώ και ο Δήμος Χανίων αποθεματικό ύψους 137.182,95. Για να γίνει ακόμα πιο σαφές, το αποθεματικό του Δήμου Ρεθύμνου αντιστοιχεί στο 4,9%  των τακτικών του εσόδων. Στον Δήμο Ηρακλείου το αποθεματικό είναι το 4,6%  των τακτικών του εσόδων. Στα Χανιά το πενιχρό αποθεματικό αντιστοιχεί σε ένα επίσης πενιχρό 0,5 %!

Για να είναι και πιο ξεκάθαρη η εικόνα παραθέτω και τον σχετικό συγκριτικό πίνακα.

Τα στοιχεία για τις περιπτώσεις Δήμου Ρεθύμνου και Δήμου Ηρακλείου προέρχονται από τις επίσημες αναφορές εκτέλεσης προϋπολογισμού στις ιστοσελίδες τους. Για τον Δήμο Χανίων από την εισήγηση του θέματος  9 του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής . 

Ελπίζω αυτή τη φορά να μην τα αμφισβητήσει πάλι ο κ. Αλόγλου και αρχίσει – κατά την προσφιλή του τακτική – να… καλεί κόσμο και κοσμάκη στην Οικονομική Υπηρεσία για να του «εξηγήσουν». Εξηγήσεις οφείλει ο ίδιος να δώσει στους δημοτικούς συμβούλους για την κατάσταση του αποθεματικού. Γιατί αυτό στα Χανιά είναι υποδεκαπλάσιο των άλλων δήμων; Ποια έκτακτη ανάγκη αντιμετώπισαν τα Χανιά που δεν αντιμετώπισαν το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο; Σημειώνω ότι  ο κωδικός του προϋπολογισμού “αποθεματικό” προορίζεται κυρίως για έκτακτες, μη προβλέψιμες δαπάνες. Μόνο που από ό,τι φαίνεται αν προκύψει κάτι τέτοιο στα Χανιά, από την οδό Κυδωνίας θα μας λένε: «δυστυχώς επτωχεύσαμεν»

Και φυσικά σε ό,τι με αφορά δεν ξεχνώ ότι ο κ. αντιδήμαρχος μου οφείλει και μια διπλή απάντηση: αφενός για την ψευδή του δήλωση περί μείωσης των οφειλών προς τον δήμο Χανίων κατά 6 (!) εκατομμύρια ευρώ στη θητεία του κι αφετέρου για το ύψος των διαγραφών των οφειλών επί των ημερών του. Ελπίζω αυτή τη φορά να συναισθανθεί την ευθύνη του να δώσει απαντήσεις και να μην υιοθετήσει και πάλι τη λογική «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». Είναι κακός οιωνός για την πορεία στα κοινά η αλαζονεία, ειδικά από έναν νέο άνθρωπο.