Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων ανακοίνωσε την είσοδο του επενδυτικού fund Wenger Capital Sicav στο μετοχικό της κεφάλαιο, με αρχικό ποσοστό 9% και προοπτική μελλοντικής ενίσχυσης της θέσης τους.
Η σημαντική αυτή εξέλιξη έγινε γνωστή κατά τη διάρκεια της σημερινής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην αναπτυξιακή της πορεία. Το Wenger Capital Sicav, ένα fund με τσέχικη καταγωγή και έδρα τη Μάλτα, έρχεται να ενισχύσει τη δυναμική της Τράπεζας με κεφάλαια, τεχνογνωσία και διεθνή εμπειρία στον χρηματοοικονομικό τομέα.
Η στρατηγική αυτή συμμαχία εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων για ενίσχυση της κεφαλαιακής της βάσης, διεύρυνση των χρηματοδοτικών της εργαλείων και ενίσχυση της παρουσίας της στην ελληνική αγορά, με επίκεντρο πάντα την Κρήτη και τη στήριξη της τοπικής οικονομίας.
Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων, βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης πανελλαδικής άδειας και αλλαγής της νομικής της μορφής σε Ανώνυμη Εταιρεία με το σχετικό φάκελο να ετοιμάζεται ώστε να κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Τράπεζας, κ. Μιχαήλ Μαρακάκης: «Η συμμετοχή του επενδυτικού κεφαλαίου στο μετοχικό μας κεφάλαιο επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη διεθνών επενδυτών στο όραμα, τη σταθερότητα και τις προοπτικές της Τράπεζάς μας. Αποτελεί μια συνεργασία με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και στρατηγικό χαρακτήρα, που θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε με ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις ανάγκες των μελών και των πελατών μας.»
Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα αφορά συμμετοχή 9% σε πρώτο στάδιο, καθώς στη συνέχεια υπάρχει ενδιαφέρον για επιπλέον 24%. «Υπάρχει ένα τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον και από άλλα μέρη του κόσμου. Αυτή την περίοδο αξιολογούμε πολλές επενδυτικές προτάσεις και από fund του εξωτερικού και από Έλληνες επενδυτές που ενδιαφερονται να ενταχθούν στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας. Έχουμε πρόταση ακόμα και για να πάρουν άμεσα το 70% της Τράπεζας, εμείς όμως αρνηθήκαμε γιατί δε θέλουμε να χάσει το κοινωνικό πρόσωπό της», πρόσθεσε ο κ. Μαρακάκης.
Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, ανέφερε ότι η Τράπεζα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι για το μέλλον της, καθώς μετά από 30 χρόνια, βρίσκεται στη διαδικασία να πάρει πανελλαδική άδεια. Απαιτείται όπως είπε, ειδική διαδικασία καθώς η άδεια δίδεται από την Τράπεζα της Ελλάδος όταν υπάρχουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, η απαιτούμενη ρευστότητα, οι απαραίτητοι δείκτες και ένα ρυθμισμένο δανειακό χαρτοφυλάκιο. Η Τράπεζα έχει προχωρήσει στη σύνταξη ενός επιχειρηματικού πλάνου 4ετίας και παράλληλα βρίσκεται σε μια διαδικασία τιτλοποίησης του χαρτοφυλακίου, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μαρακάκης.
Από την πλευρά του, ο Karel Hlaváček, Director της Wenger Capital Sicav ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Τράπεζας, Μιχαήλ Μαρακάκη για την εξαιρετική συνεργασία, τονίζοντας πως η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων είναι μια σημαντική επενδυτική ευκαιρία και υποστηρίζοντας ότι εργάζονται από κοινού με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.
Παράλληλα, ο κ. Μαρακάκης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια της Τράπεζας να δρομολογήσει τη δημιουργία νέου κοιμητηρίου στα Χανιά, το οποίο χαρακτήρισε ως το μεγαλύτερο κοινωνικό έργο που θα έχει γίνει στον τόπο. Η Τράπεζα βρίσκεται στην τελική φάση διαπραγμάτευσης και εξετάζει με μηχανικό τη δυνατότητα αδειοδότησης της περιοχής σε οικόπεδο επί του εθνικού δρόμου. Ο πρόεδρος της Τράπεζας, εκτίμησε ότι μέσα σε μια διετία θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγκαταστάσεις και θα λυθεί ένα μακροχρόνιο πρόβλημα του τόπου μας.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης καταθέτες του προγράμματος «Χρυσή Επένδυση» ζήτησαν να λάβουν πίσω τα χρήματα που είχαν επενδύσει και είναι δεσμευμένα, ενώ την ίδια ώρα πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από την Τράπεζα.
Flashnews.gr





