Κατηγορίες
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Basket Corner IN THE SPOTLIGHT

Φασούλας: “Το μπάσκετ στο προσκήνιο” Τι είπε για εκλογές, Εθνική, κρητικό μπάσκετ

Μεγάλη συνέντευξη του Παναγιώτη Φασούλα που κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στις επικείμενες εκλογές.

Η “αράχνη” του ελληνικού μπάσκετ παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο των Χανίων, ΣΚΑΪ Γαύδος Fm 88,8 και αναφέρθηκε τόσο στις επικείμενες εκλογές , όσο και στα προβλήματα του ελληνικού μπάσκετ, καταθέτοντας κάποιες από τις προτάσεις τους, εκφράζοντας άποψη για την προηγούμενη διοίκηση, ενώ αναφέρθηκε, τόσο στο μπάσκετ στην Κρήτη, όσο και στο γυναικείο μπάσκετ.

Διαβάστε αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Βασίλη Φουντουλάκη (σε απομαγνητοφώνηση mirrorsports.gr):

Πόσο επηρεάζει η πανδημία τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ειδικότερα το μπάσκετ στην Ελλάδα: Πάνω από όλα είναι φυσικά οι απώλειες ζωών. Από κει και πέρα επηρεάζει. Ό,τι και να κάνουμε, η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να συνεχιστεί με διάφορους τρόπους, κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, αθλητικά. Ο αθλητισμός είναι κομμάτι της παγκόσμιας κοινωνίας που έχει επηρεαστεί αλλά δεν έχει πολλά θύματα. Έστω και με διάφορους τρόπους συνεχίζει να εξελίσσεται. Πάντως, το θέμα είναι ότι δεν έχει γίνει κατανοητό στους λοιμωξιολόγους ότι ένας αθλητής που σταμάτησε προπονήσεις τον Οκτώβριο δεν γίνεται να πατήσει ένα κουμπί και να αγωνίζεται τον Δεκέμβριο. Στείλαμε ως παράταξη προτάσεις στους λοιμωξιολόγους που κοινοποιήθηκε και στον Υφυπουργό Αθλητισμού διότι οι αθλητές του μπάσκετ βρίσκονται πλέον σε απόγνωση. Διότι και δεν αγωνίζονται και δεν πληρώνονται και έρχονται και υποχρεώσεις Εθνικών ομάδων, σε όλες τις κατηγορίες ανδρών, γυναικών, παίδων, εφήβων, νεάνιδων κτλ. Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα εισακουστούν οι προτάσεις μας.

Για το γεγονός ότι έχει σταματήσει η Α1 μπάσκετ των γυναικών: Όταν η Α1 γυναικών, όπως και η Α2 ανδρών και οι υπόλοιπες Εθνικές κατηγορίες βρίσκονται σε έναν τεράστιο φόρτο εργασίας που έχει η Ομοσπονδία, χάνεται η μπάλα. Ήμουν πάντα της άποψης ότι Α1 γυναικών και Α2 ανδρών θα ‘πρεπε να διοικούνται ξεχωριστά με ένα σώμα παραγόντων που θα επέλεγε η ίδια η ομοσπονδία, αλλά να είναι μια Λίγκα μέσα στη Λίγκα. Πρέπει να δούμε τις γυναίκες σαν ίσες με τους άνδρες και ίσως αυτό είναι πρόβλημα για την Ελλάδα. Πρέπει να υπάρχει ίδια αντιμετώπιση των γυναικών, όπως και των ανδρών γιατί η Α1 γυναικών είναι ένα κορυφαίο πρωτάθλημα για την Ομοσπονδία. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα.

Οι λόγοι που ώθησαν τον Παναγιώτη Φασούλα να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος της Ομοσπονδίας: Το μπάσκετ τρέχει στο αίμα μας και στο Dna μας. Δεν φεύγει από μέσα μας. Ό,τι πετύχαμε, το πετύχαμε μέσα από το μπάσκετ. Το να βλέπουμε το μπάσκετ να απαξιώνεται και να μην προβάλλεται, με στενοχωρεί. Δεν ρίχνω ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση γιατί έκανε πράγματα καλά, αλλά αυτή τη στιγμή προέχει να ξαναφέρουμε το μπάσκετ στο προσκήνιο, σε θέμα κεντρικής συζήτησης. Να ασχολούνται ξανά οι φίλαθλοι με το μπάσκετ. Πρέπει να ξαναγίνει αυτό, διότι το μπάσκετ έχει πάψει να είναι παραγωγός καλών ειδήσεων.

Για το γεγονός ότι στην Α1 οι ομάδες δεν εμπιστεύονται τους Έλληνες παίκτες: Όταν το αναπτυξιακό πρωτάθλημα της χώρας λειτουργεί χειρότερα από όταν λειτουργούσε το 1985, προφανώς δεν υπάρχει παραγωγή παικτών. Οι εποχές αλλάζουν και υπάρχουν νέα εργαλεία και νέοι τρόποι για να λειτουργήσει το αναπτυξιακό της χώρας. Πέραν της ψηφιοποίησης της Ομοσπονδίας, πρέπει να δημιουργήσουμε μητρώο αθλητών και όχι μόνο συλλόγων. Να μπουν σε μια πλατφόρμα και να έχουμε στοιχεία όλων των αθλητών και πόσοι άνθρωποι ασχολούνται με το μπάσκετ, ακόμα και στο πιο μικρό χωριό. Πρέπει να έχουν γνώση αυτών των στοιχείων οι αναπτυξιακοί προπονητές της Ομοσπονδίας. Πρέπει να ξανακάνουμε θεματικά τα κλιμάκια των Εθνικών ομάδων. Νούμερο ένα καθήκον της ομοσπονδίας είναι η ανάπτυξη του αθλήματος και η βοήθεια των ερασιτεχνικών σωματείων να φέρουν εις πέρας τον ρόλο τους.

Για το γεγονός ότι η Ομοσπονδία μπορεί να μην είναι μόνο “κρατικοδίαιτη”: Είμαι σύμφωνος καταρχάς με την αυτονομία και το “αυτοδιοίκητο” των Ομοσπονδιών. Πρέπει να υπάρχει οικονομική ανεξαρτησία. Το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιχορηγεί τις Ομοσπονδίες γιατί ο αθλητισμός είναι “κοινωνικό αγαθό” αλλά δεν πρέπει να βασίζεται μόνο σε αυτό. Είναι αδιανόητο να γίνονται κάθε χρόνο χιλιάδες ματς μπάσκετ και να μην τα έχουμε αναθέσει σε επαγγελματίες ώστε μέσω χορηγιών να μας φέρνουν έσοδα. Αυτή τη στιγμή πουλάμε σε χορηγούς μόνο ότι η Εθνική μας ομάδα θα αγωνιστεί σε 10-15 παιχνίδια. Υπάρχει ένα μεγάλο “μέγεθος” που δεν έχει αξιοποιηθεί και εμείς θέλουμε να το κάνουμε. Π.χ. δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε ένα “Μουσείο το μπάσκετ” το οποίο θεωρώ προσβολή απέναντι στην ιστορία μας. Δεν έχουμε βρει έναν χώρο που θα περνούν οι νέοι άνθρωποι και θα θαυμάζουν τα όσα έχουν κατακτηθεί. Στο ΣΕΦ ας πούμε που γράφτηκε το μεγαλύτερο “έπος” δεν υπάρχει κάτι που να το αναδεικνύει αυτό.

Για τις επικείμενες εκλογές της ΕΠΟ: Είναι οι πιο περίεργες εκλογές. Δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν, ούτε ποιο θα είναι το εκλογικό σώμα. Υπάρχει καλός εκλογικός νόμος που θέλει να βάλει τα σωματεία σε μια τάξη και να μπουν σε ένα μητρώο. Η διαδικασία προχωρά αργά πάντως. Η ΓΓΑ πρέπει να λάβει υπόψη ότι εκλογές με 150 και 200 σωματεία αποτελεί συρρίκνωση του μπάσκετ και όχι προώθηση. Πρέπει να εργαστούν πιο άμεσα και γρήγορα. Ή να αποφασίσουμε να συμμετέχουν στις εκλογές τα σωματεία που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα τα τελευταία 3-4 χρόνια και να τους δοθεί παράταση για τη συμπλήρωση των μητρώων τους.

Για τα προγνωστικά των εκλογών: Το στοίχημα και οι προβλέψεις είναι κάτι που εγώ δε βασίζομαι. Είτε με συμφέρει, είτε όχι. Οι εκλογές είναι μια διαδικασία που πρέπει να βγάλει αποτέλεσμα. Εμείς είμαστε άνθρωποι που έχουμε άποψη, είμαστε φανεροί άνθρωποι. Εγώ, ο Ευθύμης Ρεντζιάς, ο Φάνης Χριστοδούλου, ο Μέμος Ιωάννου, ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και άλλοι πολλοί. Λέμε ποιοι είμαστε. Είμαστε άνθρωποι με διαφορετικές πολιτικές αλλά και σωματειακές “καταγωγές”.

Για το αν θα είναι πιο δύσκολο ή πιο εύκολο του έργο του σαν πρόεδρος της ΕΟΚ (εφόσον εκλεγεί), παρά σαν Βουλευτής ή Δήμαρχος: Εννοείται πιο εύκολο. Δεν υπάρχουν κεντρικές διαφωνίες στο μπάσκετ. Η Ομοσπονδία κινείται με προϋπολογισμό 5-6 εκατομμύρια ευρώ. Ο Δήμος και η κυβέρνηση έχουν τελείως διαφορετικά δεδομένα. Έχουμε ζήσει το μπάσκετ από την κορυφή ως τα νύχια. Επίσης δεν πιστεύω ότι υπάρχει υποψήφιος που δεν θέλει να πάει το μπάσκετ ψηλά.

Η άποψη του για το κρητικό μπάσκετ: Θεωρώ ότι η Κρήτη είναι “μπασκετοπεριφέρεια” και έδρα των Εθνικών ομάδων. Η Κρήτη προσφέρεται γενικών για μπάσκετ, γιατί και καλές εγκαταστάσεις έχει και ανθρώπους που αγαπούν το μπάσκετ. Είναι μια πανίσχυρη ένωση και παίζει πρωταρχικό ρόλο. Πρέπει να βλέπουμε το μπάσκετ συνολικά, σαν ελληνικό μπάσκετ και σε αυτό παίζει ρόλο η Κρήτη, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, τα ερασιτεχνικά σωματεία που αγωνίζονται να βρουν ώρες σε όλη την Περιφέρεια. Έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε και ο κόσμος περιμένει το έναυσμα για να ξαναβγεί στην επιφάνεια.

mirrorsports.gr