Κατηγορίες
Basket Corner IN THE SPOTLIGHT

Γιάννης Ερηνάκης: “Η δύναμη της θέλησης που έγινε «όπλο» επιτυχίας!”

Θέμα που δημοσιεύτηκε στο e-magazine της Ελληνικής Ομοσπονδίας μπάσκετ και στη σελίδα basket.gr.

Η αγάπη του Γιάννη Ερηνάκη για τον αθλητισμό «γκρέμισε» όλα τα εμπόδια.

Είναι εφικτό ένα είδος αναπηρίας να μεταβληθεί σε «όπλο», σε «όχημα» επιτυχίας, συνδυαζόμενο με το αγαπημένο μας μπάσκετ; Κι όμως είναι εφικτό… Το παράδειγμα συγκεκριμένο, απτό και ονομάζεται Γιάννης Ερηνάκης!

Ο Χανιώτης διεθνής με την Εθνική κωφών καλαθοσφαιριστής, στα 36 του πλέον χρόνια, αποτελεί τρανό παράδειγμα ότι, όσο προσπαθείς, δύνασαι να γευτείς τους καρπούς των προσπαθειών, ακόμα και αν τα εμπόδια είναι τεράστια, ακόμα και αν ο κοινωνικός περίγυρος δεν σου προσφέρει αυτά που θα μπορούσε να προσφέρει στον κάθε έναν από εμάς.

Ο Ερηνάκης μπορεί να καυχιέται ότι μέσω του μπάσκετ αλλά και της δικής του αποφασιστικότητας και θέλησης έχει κάνει πράγματα τα οποία δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας πολλοί.

Είναι ευτυχισμένος γιατί απολαμβάνει την αναγνώριση της τοπικής (και όχι μόνο) κοινωνίας των Χανίων και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε όλους όσοι έχουν γεννηθεί ή απέκτησαν στην πορεία, κάποιου είδους αναπηρία.

Η αρχή βέβαια ήταν δύσκολη, καθώς μικρό παιδί βίωσε την περιθωριοποίηση και την κοροϊδία άλλων παιδιών της ηλικίας του: «Όταν έπαιζα ποδόσφαιρο μικρός, φορούσα ακουστικά και καταλάβαινα ότι με αποφεύγουν τα υπόλοιπα παιδιά. Κάποια λίγα παιδιά με έκαναν παρέα, αλλά ήταν εντάξει για μένα. Εγώ αγαπούσα όλα τα παιδιά. Και στο σχολείο και στην κατασκήνωση που πήγαινα, πάντα, πολλά παιδιά με κορόιδευαν. Το καταλάβαινα, δεν είχα πρόβλημα οπότε δεν ασχολήθηκα. Ήμουν για αυτούς κάτι το σπάνιο, αλλά στην πορεία όσο με μάθαιναν γινόμασταν φίλοι».

Το ίδιο όταν ξεκίνησε μπάσκετ στον Κύδωνα: «Όταν πρωτόπαιξα στην ομάδα παίδων του Κύδωνα όλοι ήταν ακούοντες, εγώ κωφός και ήταν λίγο περίεργο στην αρχή. Υπήρχε βοήθεια και από τα παιδιά και από τους προπονητές και η συνεργασία εξελίχθηκε πολύ καλά».

Η πρώτη προσπάθεια με το «ποδόσφαιρο» και η τελική επιλογή του «μπάσκετ»

«Όταν ήμουν 7 χρονών ο θείος μου με πήγε με τον αδερφό μου σε ομάδα ποδοσφαίρου, στον Α.Ο. Χανιά. Στην αρχή ξεκίνησα σαν παίκτης και μετά με έβαλαν τερματοφύλακα. Για 3 χρόνια έπαιζα ποδόσφαιρο και μαζί ξεκίνησα και χάντμπολ. 14 ετών τα σταμάτησα και τα δύο γιατί δεν με ευχαριστούσαν. Μια μέρα καθώς έβλεπα αθλητικά στην τηλεόραση, είδα ότι το 2000, στο Πανευρωπαϊκό κωφών που έγινε στην Πάτρα, η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι υπήρχε Εθνική κωφών. Σκέφτηκα ότι θα μπορούσαν να δοκιμάσω. Ήμουν 14 ετών.

Κατάλαβα ότι μπορούσα να παίξω μπάσκετ όταν ήμουν μικρός στο σχολείο, ένιωθα ότι ήμουν καλός. Παίζαμε μαζί στα διαλείμματα με τους συμμαθητές μου.

Πήγα στο σωματείο κωφών στα Χανιά και τους είπα ότι θέλω να στείλω αίτηση στην Ομοσπονδία Κωφών, όπως και έγινε. Ξεκίνησα να προπονούμαι με τον Κύδωνα για να μπω στην Εθνική. Το 2003 με φώναξαν για προετοιμασία στην Αθήνα και πήρα τεράστια χαρά γιατί γνώρισα πολλούς κωφούς που ασχολούνταν με το μπάσκετ. Όλοι ήταν ψηλοί και εγώ μικρό παιδί. Εντυπωσιάστηκα! Έκανα προπονήσεις μαζί τους και το 2004 ξεκίνησε το ταξίδι μου με την Εθνική, παράλληλα με τις σπουδές μου στην Αθήνα, γυμναστική ακαδημία με ειδικότητα μπάσκετ».

Ο Γιάννης Ερηνάκης νιώθει περήφανος που φοράει τη φανέλα με το Εθνόσημο: «Πρώτη φορά έπαιξα στην Εθνική κωφών το 2004 στην προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς στην Αυστραλία. Για πρώτη φορά μπήκα στην Εθνική το 2007 για το Παγκόσμιο στην Κίνα και από τότε είμαι αναπόσπαστο μέλος της. Στην Κίνα πήραμε μάλιστα τη 2η θέση. Φέτος θα συμμετάσχω στην προετοιμασία της Εθνικής Κωφών ενόψει της Ολυμπιάδας που θα γίνει τον Μάιο στη Βραζιλία».

Όταν πλέον έγινε μέλος της Εθνικής κωφών τα συναισθήματα του ήταν πολύ διαφορετικά. Η επικοινωνία του ήταν πολύ καλή με τους συμπαίκτες του, καθώς όλοι ήξεραν τη νοηματική γλώσσα και όλα ήταν άψογα.

Ο Μίνωας και ο ΑΟΚ Χανιά

Ο Ερηνάκης στέφθηκε πρόσφατα για 5η φορά πρωταθλητής Ελλάδας καλαθοσφαίρισης κωφών με τον Μίνωα, όντας αρχηγός: «Είχαμε στενοχωρηθεί γιατί λόγω του κορωνοϊού είχε σταματήσει το πρωτάθλημα. Δεν κάναμε προπονήσεις. Εν τέλει καταλήξαμε να είμαστε μόνο δύο ομάδες, εμείς και η Πάτρα. Ήταν στενάχωρο, αλλά είμαστε περήφανοι γιατί πήραμε τον τίτλο για 5η φορά».

Ενδεχομένως λίγοι θυμούνται ότι ο Ερηνάκης ήταν μέλος της ομάδας, στα πρώτα χρόνια του ΑΟΚ Χανιά, που πλέον παίζει στη Β’ Εθνική: «Μου αρέσει να παίζω με ακούοντες», τονίζει ο ίδιος. «Κερδίσαμε το 2017 το πρωτάθλημα Κρήτης και ήμουν αρχηγός της ομάδας. Ήταν στην αρχή δύσκολο, αλλά μετά, με τη βοήθεια των συμπαικτών μου τα κατάφερα. Μου έδειχναν οι συμπαίκτες μου τα συστήματα και όλες τις λεπτομέρειες. Τόσα χρόνια στα γήπεδα είναι πιο εύκολο για μένα».

Και φυσικά χαίρεται για τις ανόδους της ομάδας: «Χαίρομαι που ο ΑΟΚ Χανιά έχει ανέβει στη Β’ Εθνική. Τον παρακολουθώ. Τον έχω στην καρδιά μου γιατί ήμουν μέλος του και παλαιότερα. Χαίρομαι που είναι ομάδα της Κρήτης και πάει τόσο καλά και ελπίζω να ανέβει και στην Α1».

Πώς η αναπηρία έγινε πλεονέκτημα;

«Είναι αλήθεια. Όταν άρχισα να φέρνω διακρίσεις και να με αναγνωρίζει ο κόσμος με έβλεπε με άλλο μάτι. Έκλεισαν πολλά στόματα και ένιωσα δικαιωμένος».

Ο γάμος και το παιδί άλλαξαν την ζωή σου;

«Στη ζωή μου είχα κάποιες σχέσεις. Με κοπέλες που άκουγαν δεν είχα ποτέ σχέσεις. Πρώτη φορά με τη σύζυγό μου. Νωρίτερα είχα σχέσεις μόνο με κωφές κοπέλες.

Νιώθω παράξενα που είμαι παντρεμένος με παιδί αλλά ταυτόχρονα πολύ ευτυχισμένος και περήφανος που τα έχω καταφέρει έτσι.

Όταν γεννήθηκε το παιδί μου ήταν παράξενα, γιατί έπρεπε να το φροντίζουμε ήταν και ο κορωνοϊός, αλλά συνεχίζει φυσιολογικά και ευχάριστα η ζωή. Δεν σταματάς το μπάσκετ όταν κάνεις παιδί. Μέχρι να τα καταφέρνω θα συνεχίσω να παίζω μπάσκετ. Ίσως και πάνω από 40…».

Μέρα με τη μέρα, χρόνο με το χρόνο, η πίστη του και η θέλησή του Γιάννη δυνάμωναν και εξελίχθηκε σε μια μεστή προσωπικότητα, που το πιο σημαντικό είναι ότι δεν χάνει ποτέ το χαμόγελό του! Η ζωή του είναι ένα συνεχές κίνητρο και το μπάσκετ ο οδηγός του… Έπεται λοιπόν συνέχεια.

Βασίλης Φουντουλάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *