Ο Γιώργος Γιατρουδάκης είναι πρόεδρος στον γυμναστικό σύλλογο Ελευθέριος Βενιζέλος και γενικός γραμματέας στον ΣΕΓΑΣ την ομοσπονδία του στίβου, διανύοντας τη δεύτερη του θητεία.
Το Mirror Sports συνάντησε τον Γιώργο Γιατρουδάκη, ο οποίος μας μίλησε για τα 52 χρόνια ενασχόλησης του με τον αθλητισμό, παλαιότερα ως καταξιωμένος αθλητής και σήμερα όντας στο διοικητικό κομμάτι.
Συνέντευξη: Μαρία Κλουβιδάκη
Όπως ανέφερε ο κ. Γιατρουδάκης τα Χανιά βγάζουν και έχουν βγάλει καλούς αθλητές οι οποίοι έχουν συμμετάσχει και στους Ολυμπιακούς αγώνες με τον ΣΕΓΑΣ, την αρχαιότερη ομοσπονδία της χώρας να τους στηρίζει σε κάθε βήμα τους.
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη γενική του αξιολόγηση ανάμεσα σε 250 σωματεία κάθε χρόνος είναι πρώτος και αυτό σημαίνει πολλά για το επίπεδο των αθλητών μας και φυσικά των προπονητών μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιατρουδάκης.
Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον αθλητισμό και σαν αθλητής και επαγγελματικά;
«Σαν αθλητής ξεκίνησα το 1972 και σταμάτησα το 1983. Αγωνιστικά ήμουν στα 100 και στα 200 μέτρα, είχα μία πολύ καλή παρουσία πανελλήνια και σε κάποιες διεθνείς συμμετοχές. Από το 1984 και μετά ξεκίνησα να είμαι προπονητής στον Κύδωνα Χανίων μέχρι το 1994 και έπειτα από το 1994 επανιδρύσαμε τον Βενιζέλο τον γυμναστικό σύλλογο και έμεινα εκεί μέχρι το 2006. Από το 2006 τον έχω αναλάβει και διοικητικά».
Πείτε μας λίγα λόγια για τον ΣΕΓΑΣ
«Ο ΣΕΓΑΣ είναι η αρχαιότερη ομοσπονδία της χώρας, διανύει το 128ο έτος της ιστορίας του που αυτό λέει πολλά. Εμείς πριν τριάμισι χρόνια αναλάβαμε τη διοίκηση του με πρόεδρο την κυρία Σοφία Σακοράφα εγώ είμαι ο γενικός γραμματέας και πάλι με τις νέες εκλογές ξανά εκλέχτηκα γενικός γραμματέας και η κυρία Σακοράφα πρόεδρος. Αυτούς τους 42 μήνες που είμαστε διοίκηση έχουμε καταφέρει πολλά. Διπλασιάσαμε το προπονητικό έργο, τα χρήματα που καταβάλλονται κάθε μήνα. Εξασφαλίσαμε όλες τις προηγούμενες εκκρεμείς υποχρεώσεις, έχουμε υπογράψει μνημόνια συνεργασίας με δήμους και περιφέρειες μέσω των οποίων ωφελούνται πολλαπλά τα σωματεία μας, κάλυψη μετακινήσεων, οικονομική ενίσχυση εκδηλώσεων. Είναι η πρώτη ομοσπονδία που καλύπτει τις μετακινήσεις των αθλητών, των προπονητών στα πανελλήνια πρωταθλήματα αλλά και στα διεθνή. Η Κρήτη έχει συνεργαστεί ιδιαίτερα με την κυρία Σακοράφα και τον ΣΕΓΑΣ, ο ΣΕΓΑΣ έχει βοηθήσει τους αθλητές. Με τα χρήματα που προσφέρει συμβάλλει στις μετακινήσεις των Κρητικών αθλητών σε όλα τα πανελλήνια αθλήματα, στηρίζει τα Βενιζέλεια Χανίων μία μεγάλη διοργάνωση που είναι από τις καλύτερες διοργανώσεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, σκεφτείτε ότι από τα 1260 meetings που γίνονται στην Ευρώπη, εμείς έχουμε την 126η θέση και αυτό λέει πολλά. Επίσης, όλη η πορεία που κάνουμε μαζί με τον Κύδωνα γιατί δεν την διοργανώνει ο Βενιζέλος, τα Βενιζέλεια μαζί με τον Κύδωνα. Ο Κύδωνας είχε ξεκινήσει από το 1938, έχουν μεγάλη ιστορία τα Βενιζέλεια και εμείς τα τελευταία χρόνια συνεργαζόμαστε μαζί του. Είμαστε το μοναδικό meeting που διεξάγεται συνεχώς για 73 συνεχόμενα χρόνια. Μεγάλη προβολή για την πόλη, για την Κρήτη, για την Ελλάδα. Παράλληλα, έχουμε βοηθήσει πολύ τους αθλητές μας και τις αθλήτριες μας πανελλαδικά, με ετήσιες δαπάνες οδοιπορικών κατά 75% παραπάνω από ό,τι υπήρχε μέχρι τώρα, έχουμε δημιουργήσει προγράμματα ταλέντων του ΣΕΓΑΣ που αφορά όλη την Ελλάδα και αυτές είναι οι βάσεις για να στηρίζεται ο ΣΕΓΑΣ και να έχει αυτά τα πολύ καλά αποτελέσματα τα οποία έχει. Πέρα όμως από την στήριξη των αθλητών, στηρίζουμε και τους προπονητές και τις προπονήτριες μας. Εφαρμόζουμε καινοτομία στην προπονητική δομή, έχουμε τεχνικό διευθυντή των εθνικών ομάδων, έχουμε πάρα πολλούς υπεύθυνους αυτό δείχνει την ιδιαίτερη οργάνωση που έχουμε και για αυτό βλέπουμε αυτά τα αποτελέσματα και τα βιώσαμε και στους πρόσφατους ολυμπιακούς αγώνες».
Πώς βλέπετε την Κρήτη, βγάζει καλούς αθλητές;
«Έχουμε πολλούς αθλητές, εκεί που ξεχωρίζει είναι στον Ελευθέριο Βενιζέλο, τα τελευταία 22 χρόνια είμαστε μεταξύ 1ης και 3ης θέσης ανάμεσα σε 250 σωματεία. Τι σημαίνει αυτό; Κάθε χρόνο, μετά το τέλος της αθλητικής περιόδου γίνεται μία αξιολόγηση των σωματείων, ένα κλασσικό του χαρακτηριστικού του στίβου είναι ότι τα σωματεία είναι πάρα πολλά. Συμμετέχουν σε όλες τις κατηγορίες γύρω στα 250 σωματεία. Ανάμεσα σε αυτά τα σωματεία και στα πανελλήνια πρωταθλήματα, ο Ελευθέριος Βενιζέλος στη γενική του αξιολόγηση είναι πρώτος και φέτος είναι πρώτος καθώς είχαμε πολύ μεγάλες επιτυχίες. Ήμασταν πρώτοι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα των ανδρών, πρώτοι στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νέων, πρώτοι στων εφήβων, πρώτοι στο παίδων-κορασίδων. Γίνεται άριστη δουλειά από τους προπονητές και δε γίνεται να μην ευχαριστήσω τους χορηγούς που μας στηρίζουν».
Είχαμε Χανιώτες αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες;
«Φυσικά και είχαμε, από τα 12 παιδιά που είχαν προκριθεί στους Ολυμπιακούς αγώνες τα 4 ήταν από τον γυμναστηριακό σύλλογο Ελευθερίου Βενιζέλου, συγκεκριμένα ήταν οι Φραντζεσκάκης Χρήστος, Αναστασάκης Μιχάλης, Σκαρβέλη Σταματία, Δόση Παναγιώτα.Είχαμε και τη συμμετοχή και χρυσό μετάλλιο από αθλητές του συλλόγου στους Παραολυμπιακούς όπως ο Νυφαντόπουλος Γιάννης μαζί με τον Γκαβέλα Νάσο ήταν πρώτοι στα 100 μέτρα.
Στα Χανιά οι αθλητικές εγκαταστάσεις πώς είναι;
«Οι συνθήκες που προπονούνται οι αθλητές δεν είναι καλές, το στάδιο ξέρετε σε τι κατάσταση είναι ευτυχώς έχουμε καλές καιρικές συνθήκες γιατί κλειστό γήπεδο δεν υπάρχει. Ένας φίλαθλος μας έχει παραχωρήσει να το πω ‘’λαϊκά’’ ένα χωράφι και πολλά παιδιά προπονούνται εκεί. Αυτό όμως δεν τιμά την πόλη μας, γιατί έχουμε τόσο σπουδαίους αθλητές που όπως είπαμε διακρίνονται και στους Ολυμπιακούς αγώνες και δεν μπορούν να προπονηθούν σωστά. Η πόλη θα έπρεπε να έχει τις κατάλληλες εγκαταστάσεις, εμείς έχουμε κάνει χρόνια ολόκληρα πολλές συζητήσεις και προσπάθειες, συγκεκριμένα είχαμε ξεκινήσει από το 1998 να συζητάμε με τον δήμο, με την περιφέρεια ώστε να γίνει ένας αθλητικός χώρος προκειμένου τα παιδιά να μπορούν να γυμνάζονται. Μας ενδιαφέρει να γυμνάζονται τα παιδιά δε σημαίνει ότι όλοι πρέπει να γίνουν πρωταθλητές, όμως είναι σημαντικό να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες για να γυμνάζονται. Στον Βενιζέλο έχουμε καλούς προπονητές που εξειδικεύονται σε αυτό που κάνουν και είναι ιδιαίτερα καταρτισμένοι. Έχουμε φυσικά και τις ακαδημίες, τα παιδάκια που γυμνάζονται και όταν δούμε ότι έχουν δυνατότητες τα αναλαμβάνουν οι κατάλληλοι άνθρωποι ώστε να αναδειχθεί το ταλέντο τους. Ο σκοπός μας είναι πάνω από όλα να γυμνάζονται τα παιδιά, καλές και οι διακρίσεις αλλά αυτός είναι ο πρώτος μας στόχος».
Ο ΣΕΓΑΣ ποιες δυσκολίες καλείται να αντιμετωπίσει;
«Ο ΣΕΓΑΣ έχει να αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα, πρέπει να στηρίξει τους αθλητές όμως με μία καλή συνεργασία και οργάνωση καταφέρνουμε να βρίσκουμε τα χρήματα που χρειάζονται για να στηρίζουμε τους αθλητές, τα σωματεία και όλες τις εκδηλώσεις. Αξίζει να αναφέρω επίσης, ότι ο Μαραθώνιος και ο Ημιμαραθώνιος κάθε χρόνο προσφέρουν πολλά έσοδα στον ΣΕΓΑΣ. Είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα να έχει τέτοιες διοργανώσεις και μην ξεχνάμε ότι σε λίγες ημέρες στις 10 Νοεμβρίου θα έχουμε στην Αθήνα τον 41ο αυθεντικό Μαραθώνιο. Φέτος θέλω να τονίσω ότι για πρώτη φορά θα έχουμε 73.000 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες. Κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά είναι ότι η πόλη θα φωτιστεί από 2.500 δρομείς που θα συμμετέχουν στα 5 χιλιόμετρα και φοιτητικό αγώνα που γίνεται πρώτη φορά. Θα έχουμε 2.600 φοιτητές από 110 πανεπιστήμια του κόσμου. Επίσης, οι δρομείς που θα συμμετέχουνε είναι από 152 χώρες. Η διοργάνωση όλων αυτών είναι δύσκολη όμως υπάρχουν τα κατάλληλα στελέχη που διεκπεραιώνουν όλα αυτά. Μαραθώνιοι υπάρχουν πολλοί όμως ο κλασσικός είναι ένας, ξεκινά από τον Μαραθώνα και καταλήγει στο Παναθηναϊκό στάδιο».