Κατηγορίες
"ΤΕΤ Α ΤΕΤ" ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΑ ΕΥΕΞΙΑΣ

Γιώργος Σαλαβαντάκης: Τα Χανιά έχουν σπουδαίους αθλητές και ένα από τα καλύτερα σκοπευτήρια (Vid)

Ο εκλέκτορας της Εθνικής Αποστολής, Ομοσπονδιακός Τεχνικός Γιώργος Σαλαβαντάκης, έδωσε αποκλειστική συνέντευξη στο mirrorsports.gr και μίλησε για το άθλημα που αγαπά τόσο πολύ και ασχολείται για περισσότερα από 25 χρόνια.

Ο Γιώργος ξεκίνησε σαν αθλητής της σκοποβολής στον πήλινο στόχο στο skeet, συμμετείχε στην Ολυμπιάδα στην Αθήνα το 2004 και στο Πεκίνο το 2008 φέρνοντας σπουδαίες διακρίσεις για την Ελλάδα. Τα τελευταία έξι χρόνια είναι Ομοσπονδιακός προπονητής, προπονώντας αθλητές από όλη την Ελλάδα.

Συνέντευξη: Μαρία Κλουβιδάκη

Γιώργο πόσο δύσκολο είναι να είσαι προπονητής της εθνικής ομάδας;

«Οι υποχρεώσεις είναι αρκετές αν και το μεγαλύτερο μέρος της εθνικής είναι στα Χανιά, είναι επτά παιδιά, όμως ανεβαίνω και στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας γιατί έχουμε τους αθλητές Ευθύμη Μίτα και Νίκο Μαυρομάτη. Γενικά πηγαίνω σε όλη την Ελλάδα, αλλά γενικά είμαι τυχερός γιατί από τα 10 παιδιά της εθνικής τα 7 είναι στα Χανιά. Στα Χανιά έχουμε πολύ καλούς αθλητές. Είμαστε δυνατοί σαν ομάδα. Οι Χανιώτες αθλητές είναι πολύ καλοί σε όλες τις κατηγορίες, υπάρχει ο Μπάμπης Χαλκιαδάκης, Γιάννης Γκογκολάκης, Εμμανουέλα Κατζουράκη, Ευφραίμ Νικολαντωνάκης, Νίκος Φρατζεσκάκης και Γιάννης Σπανουδάκης».

Οι υποδομές της σκοποβολής στα Χανιά είναι καλές;

«Στο σκοπευτήριο στο Καμπάνι, έχουμε τρία γήπεδα του πήλινου στόχου, που είναι τα δύο ολυμπιακά αθλήματα το trap και το skeet. Εγώ είμαι στο skeet υπάρχουν πολύ καλές εγκαταστάσεις στο αεροβόλο πιστόλι και στα 25 μέτρα πιστόλι. Γενικά έχουμε και σταθερό στόχο και κινητό στόχο στα Χανιά. Οι υποδομές στο Καμπάνι είναι από τις καλύτερες υποδομές στην Ελλάδα, αν είχαμε τέσσερα γήπεδα, γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε τρία, θα μπορούσε κάλλιστα να πάρει ένα παγκόσμιο κύπελλο, ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα ο νομός Χανίων. Είναι σύγχρονο και σε όλη μου την καριέρα έχω συναντήσει άλλα δύο σκοπευτήρια που το background να είναι το απόλυτο γαλάζιο, αυτό βοηθάει περισσότερο τον αθλητή ώστε να δει τον δίσκο που βγαίνει. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα. Λίγες ημέρες πριν ήταν στα Χανιά Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και μας είπε ότι θα προσπαθήσει να κάνει και τέταρτο γήπεδο, πολλοί το παλεύουν χρόνια αυτό και ελπίζουμε κάποια στιγμή να γίνει. Αν γίνει αυτό και τα Χανιά πάρουν ένα παγκόσμιο κύπελλο ή πρωτάθλημα ουσιαστικά θα μαζευτεί, μήνα Μάρτιο, 2.000 κόσμος και τόσο τα ξενοδοχεία, όσο και οι επιχειρήσεις θα γεμίσουν με κόσμο».

Πόσο εύκολο είναι στην Ελλάδα οι γυναίκες να κάνουν σκοποβολή;

«Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα παρεξηγημένο. Δεν είναι τόσο βάρβαρο όσο νομίζει ο κόσμος, είναι ένα ολυμπιακό άθλημα το οποίο συνδυάζει πάρα πολλά πράγματα, το βασικότερο από όλα είναι να υπάρχει ταλέντο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο για να κάνει κάποιος σκοποβολή. Όμως η σκοποβολή είναι για όλους. Συνήθως τα παιδιά ξεκινούν από 13-14 να κάνουν σκοποβολή, φυσικά και παραπάνω στα 20-21. Στα 13-14 σημαίνει ότι τα παιδιά θα δουλέψουν για πέντε χρόνια πολύ σκληρά, οπότε στα 18-19-20 θα μπορούν να πάρουν μέρος στα παγκόσμια με αξιώσεις. Πιο μικρά παιδιά πάνε συνήθως στο αεροβόλο πιστόλι, αυτό που κάνει η Άννα Κορακάκη και σίγουρα με τις επιτυχίες της Άννας έχει έρθει πολύς κόσμος στα σκοπευτήρια, στο αεροβόλο και στα 10 μέτρα. Πολύς κόσμος επίσης ήρθε στον πήλινο στόχο σε μας, γιατί και τα δικά μας παιδιά έφεραν πολλές επιτυχίες, πέρυσι φέραμε το παγκόσμιο κύπελλο στην Ιταλία, στο ομαδικό με τους Μπάμπη Χαλκιαδάκη, Νίκο Μαυρομάτη και Μάκη Μίτα. Η ομάδα μας είναι δυνατή και είμαι τυχερός που έχω αυτή την ομάδα».

Πόσο δύσκολο είναι για σένα να συνδυάζεις τις προπονήσεις της εθνικής με την επιχειρηματική σου δραστηριότητα;

«Είμαι πολύ τυχερός που έχω τον αδερφό μου και όποτε λείπω εγώ κρατάει το εστιατόριο που έχουμε στο Καλαμάκι το οποίο είναι ο ‘’Salavantes’’. Διαφορετικά θα ήταν πολύ δύσκολο να συνδυάσω και τα δύο, να κάνω προπονήσεις κάθε ημέρα και να λείπω σε ταξίδια. Είμαι στους τυχερούς, που έχουμε μία οικογενειακή επιχείρηση είναι εκείνος εδώ».

Η σκοποβολή μπορεί να βοηθήσει τους Κρητικούς να αλλάξουν τη νοοτροπία που έχουν για τα όπλα;

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω την σκοπευτική ομοσπονδία Ελλάδος για τη στήριξη που έχουμε, είναι μία από τις καλύτερες και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στην Ελληνική ολυμπιακή επιτροπή, είναι δίπλα μας και χωρίς αυτούς δε θα μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα. Επίσης, θέλω να πω ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων τον Νίκο Καλογερή για τη μεγάλη του βοήθεια προς το δικό μας άθλημα».

mirrorsports.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.