Κατηγορίες
Βόλεϊ IN THE SPOTLIGHT ΙΩΝΙΑ

Η Ιωνία η πρώτη ομάδα βόλεϊ στα Χανιά!

Η πρώτη γυναικεία ομάδα πετοσφαίρισης στα Χανιά ιδρύθηκε από την Ιωνία το 1929.

Του Αγησίλαου Αλιγιζάκη

Στη δεύτερη σελίδα της εφημερίδας «Αθλητική Κρήτη» της 4/12/1929 το άρθρο με τίτλο «Φλέγοντα ζητήματα. Γυναικείος αθλητισμός» αναφέρει τις λεπτομέρειες της ίδρυσης του συλλόγου. Οι δεσποινίδες Μπενάκη, Μαρινάκη και Κουφάκη αποτέλεσαν το πρώτο διοικητικό συμβούλιο και χάρη στις προσπάθειές του εγγράφηκαν 15 «[…]αθλήτριες εκ των καλυτέρων οικογενειών μας[…]», με αποτέλεσμα να σχηματιστούν δυο ομάδες πετοσφαίρισης. Κίνητρο για την ίδρυση της ομάδας ήταν η δημιουργία λίγο νωρίτερα αντίστοιχης ομάδας στο Ηράκλειο. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόλις πριν 3 χρόνια είχε ιδρυθεί η πρώτη ανδρική αμάδα πετοσφαίρισης στα Χανιά με προπονητή τον ανθυπομοίραρχο Πιτυκάκη («Κήρυξ» 28/2/1926).

Ο δημοσιογράφος επαινεί την προσπάθεια, καθώς αναφέρει την υστέρηση του γυναικείου αθλητισμού στη χώρα, γενικότερα. Με ελάχιστες εξαιρέσεις στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου είχαν δημιουργηθεί οι πρώτοι σύλλογοι, στην επαρχία και ειδικά στην Κρήτη δεν υπήρχαν αντίστοιχες ομάδες. Η αναφορά γίνεται αυτή τη χρονική στιγμή, διότι σύντομα θα διεξαγόταν οι πρώτοι Βαλκανικοί αγώνες.

Η Ιωνία, ο μικρασιάτικος σύλλογος ο οποίος είχε ήδη δημιουργήσει μια ισχυρή ποδοσφαιρική ομάδα, αποδεικνύει έμπρακτα την ισότιμη κοινωνική θέση της γυναίκας με τον άνδρα, γεγονός το οποίο σχετίζεται με το κοσμοπολιτικό πνεύμα της Σμύρνης. Άλλωστε, στις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Ιωνίας εκλέχθηκαν οι δεσποινίδες Κουφάκη, Μαρινάκη, Τζεράκη μαζί με τους Παττακό, Βαρουδάκη, Φωτίου, Κτιστάκη, Σπετσάκη, κ.ά. Οι γυναίκες εκλέχθηκαν ως μέλη του συμβουλίου, καθώς στο προεδρείο τελικά εκλέχθηκαν άνδρες («Αθλητική Κρήτη» 4/11/1929). Επίσης, η αναφορά ότι οι αθλήτριες προέρχονταν από τις καλύτερες οικογένειες της πόλης φανερώνει για μια ακόμη φορά την εμπλοκή της φιλοπρόοδης αστικής τάξης της πόλης, η οποία είχε πάντα έναν ευρωπαϊκό πολιτισμικό προσανατολισμό.

Το παράδειγμα της Ιωνίας ακολούθησε ο Ανατολικός Αστέρας, η ομάδα της συνοικίας του Καστελίου, ο οποίος στις 30/12/1929 ανακοίνωσε τη δημιουργία τμήματος γυναικείας πετοσφαίρισης με συμβούλους τις δεσποινίδες: Γεωργιλαδάκη, Κατσούλη, Μαρουλάκη, Στρογγυλάκη, Μαντωνανάκη, Αγαπίδου, Αλευρά και Δαρατσανάκη («Αθλητική Κρήτη» 30/12/1929).

Πηγή: haniotika-nea.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.