Η “Βέα” από τα Χανιά στα …σαλόνια της Αγγλίας

Ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Βεατρίκης Σαρρή που αγωνίζεται πλέον στην Σούπερ Λιγκ αγγλίας.

Γυρίζουμε τον χρόνο πίσω, 23 έτη για την ακρίβεια. Το ημερολόγιο γράφει 31 Δεκεμβρίου του 1997.

Άπαντες προετοιμάζονται για την αλλαγή του χρόνου. Τα εδέσματα έχουν πάρει ήδη τη θέση τους στο γιορτινό τραπέζι κάθε σπιτιού και όλοι περιμένουν να τσουγκρίσουν τα ποτήρια τους για να ευχηθούν για το νέο έτος.

Η αλλαγή εκείνου του χρόνου όμως βρίσκει την οικογένεια Σαρρή από τα Χανιά στο μαιευτήριο, για τη γέννηση της μικρής Βεατρίκης.

Ένα μωρό που ήταν το πρώτο που γεννήθηκε το 1998 και το οποίο έμελλε 23 χρόνια μετά να κερδίσει ακόμα μία πρωτιά.

Κι αυτό γιατί έγινε η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια, για την οποία άνοιξαν οι πύλες του αγγλικού ποδοσφαίρου, της FA Women’s Super League, που είναι η αντίστοιχη με την Πρέμιερ Λιγκ στους άνδρες.

Στα χρόνια που μεσολάβησαν μέχρι να πάρει «σάρκα και οστά» το μεγάλο όνειρο της νεαρής διεθνούς παίκτριας συνέβησαν πολλά. Η μικρή Βεατρίκη, με καταγωγή από τους Λάκκους Χανίων, δείχνει από μικρή την αγάπη της για τη στρογγυλή θεά.

Εντούτοις αυτό συμβαίνει σε μία χώρα, όπου λανθασμένα υπάρχει η αντίληψη ότι το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα, με αποτέλεσμα στο επίπεδο των γυναικών να μην υπάρχουν ούτε η απαραίτητη προσοχή από τους αρμόδιους φορείς, ούτε οι κατάλληλες υποδομές.

Εκείνη όμως αντί να αποθαρρύνεται, πεισμώνει και κυνηγάει ολοένα και με μεγαλύτερη θέρμη το όνειρό της.

Αρχικά εγγράφεται σε μία ακαδημία ποδοσφαίρου στην πόλη της Κρήτης και αποτελεί μάλιστα το μοναδικό κορίτσι που υπάρχει σε αυτή.

Με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας

Παίζει ποδόσφαιρο με αγόρια, πριν πάρει μεταγραφή σε ηλικία 12 ετών στη γυναικεία ομάδα του ΑΟ Χανίων, και έχοντας γίνει διεθνής μεταπηδάει το 2019 στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, έχοντας αγωνιστεί νωρίτερα στη Leeds Beckett University και την Fylde Ladies.

Με τις «λεπίδες» αναδεικνύεται παίκτρια της χρονιάς στην ψηφοφορία των φιλάθλων και δύο χρόνια αργότερα έρχεται το μεγάλο βήμα στην καριέρα της με τη μεταγραφή της στην Μπέρμιγχαμ, η οποία αγωνίζεται στην πρώτη τη τάξει κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η Βεατρίκη Σαρρή σε συνέντευξή της στο zougla.gr μιλάει για το ποδοσφαιρικό της οδοιπορικό μέχρι να γίνει η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια που πήρε μεταγραφή σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Μιλά για τις δυσκολίες που συνάντησε στην Ελλάδα και το bullying που δέχτηκε, αναφέρεται στη νέα της ομάδα και τους στόχους της, ενώ μεταξύ άλλων υποκλίνεται στη Σοφία Μπεκατώρου για το θάρρος που βρήκε να αποκαλύψει τη σεξουαλική κακοποίηση, την οποία είχε υποστεί στο παρελθόν, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και σε άλλους να μιλήσουν για ανάλογα περιστατικά που έχουν σημαδέψει τη ζωή τους.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με το ποδόσφαιρο; Μίλησε μας για τη διαδρομή σου…

«Η ενασχόλησή μου με το ποδόσφαιρο ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Σε ηλικία επτά ετών ξεκίνησα σε ακαδημία ποδοσφαίρου στα Χανιά, όπου ήμουν το μόνο κορίτσι. Στην ηλικία των 12 ετών πήγα στη γυναικεία ομάδα του Α.Ο. Χανιά, όπου έπαιξα μέχρι τα 18 μου.

H Bεατρίκη Σαρρή όταν έκανε τα πρώτα της ποδοσφαιρικά βήματα στα Χανιά.

Πρόσφατα πήρες μεταγραφή σε ομάδα της πρώτης κατηγορίας, στην Μπέρμιγχαμ, και έγινες η πρώτη Ελληνίδα παίκτρια που αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία του αγγλικού ποδοσφαίρου. Μίλησε μας για τις εντυπώσεις σου στη νέα σου ομάδα!

Πράγματι είμαι η πρώτη Ελληνίδα που αγωνίζεται στην Α’ κατηγορία γυναικών στην Αγγλία, την αντίστοιχη της Πρέμιερ Λιγκ. Είναι τεράστιο κατόρθωμα για μένα, καθώς ήταν όνειρό μου από πολύ μικρή ηλικία. Επίσης νιώθω πως έτσι έχει πλέον ανοίξει ο δρόμος και για άλλες Ελληνίδες παίκτριες ποδοσφαίρου να έρθουν στην Αγγλία και να παίξουν στο υψηλότερο επίπεδο.

Η ομάδα δουλεύει σε επαγγελματικούς ρυθμούς από όλες τις απόψεις. Αυτό με ενθουσιάζει διότι θα μπορέσω να βελτιωθώ σαν παίκτρια και να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ.

H Βεατρίκη Σαρρή ποζάρει με τη φανέλα της νέας ομάδας της στην ανακοίνωση της Μπέρμιγχαμ για τη μεταγραφή της.

Ποιοι οι στόχοι της ομάδας και ποιοι οι δικοί σου;

Οι στόχοι της ομάδας μου είναι η παραμονή στην κατηγορία και όσο το δυνατόν καλύτερη πορεία. Θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο και πραγματικά ανυπομονώ να συμβάλω σε αυτό.

Θέλω να μας μιλήσεις για το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα… Πόσο εύκολο είναι ένα κορίτσι να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο στη χώρα μας;

Δυστυχώς στην Ελλάδα είναι δύσκολο για ένα κορίτσι να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο γιατί δεν υπάρχει η απαραίτητη προσοχή στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Η πολιτεία αλλά και πολλοί που βρίσκονται σε υψηλές θέσεις στην ομοσπονδία δεν αντιμετωπίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο ως ένα άθλημα ισάξιο με τα υπόλοιπα. Το μεγαλύτερο παράδειγμα είναι το γεγονός ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι το μόνο άθλημα στο οποίο δεν έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα και ούτε καν οι προπονήσεις. Αυτό συμβαίνει από το πρώτο lockdown, τον Μάρτιο του 2020.

Highlights της Βεατρίκης Σαρρή από τα πρώτα πέντε παιχνίδια της επί αγγλικού εδάφους:

Τα κορίτσια που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο και κάνουν τεράστιες θυσίες για αυτό που αγαπούν, δυστυχώς δεν έχουν ως αντάλλαγμα ούτε τα αυτονόητα που είναι το να μπορούν να συνεχίζουν να κάνουν προπονήσεις και να έχουν αγώνες. Με αυτά τα λόγια λέω ποια είναι η πραγματικότητα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες για τα κορίτσια που θέλουν να ασχοληθούν επαγγελματικά. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο στο εξωτερικό. Ελπίζω να αλλάξει αυτό και να υπάρχουν ευκαιρίες και στην Ελλάδα για τις Ελληνίδες παίκτριες.

Στην Ελλάδα λανθασμένα υπάρχει η άποψη ότι το ποδόσφαιρο είναι αντρικό άθλημα. Έχεις υποστεί bullying στο παρελθόν επειδή επέλεξες να ασχοληθείς με αυτό το σπορ;

Ναι φυσικά έχω δεχτεί bullying. Πάρα πολλές φορές έχω δεχτεί σεξιστικά σχόλια. Η αλήθεια είναι ότι παλαιότερα με στεναχωρούσε. Όμως ποτέ δεν με αποθάρρυνε, καθώς ήξερα πού ήθελα να φτάσω και αυτούς που με έκριναν και με σχολιάζουν αρνητικά απλώς έμαθα να τους αγνοώ.

Με τη φανέλα της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, με την οποία αγωνιζόταν πριν κάνει το μεγάλο άλμα στην καριέρα της, παίρνοντας μεταγραφή στην Μπέρμιγχαμ.

Τι πρέπει να γίνει στο ελληνικό γυναικείο ποδόσφαιρο για να ανέβει επίπεδο;

Για να υπάρξει βελτίωση και να ανεβεί επίπεδο το γυναικείο ελληνικό ποδόσφαιρο, θα πρέπει σε αυτό να μπουν μεγάλες ομάδες της Ελλάδας, όπως ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ και άλλες. Πρέπει να φτιάξουν γυναικεία τμήματα όπως έχουν τμήματα στο μπάσκετ, στο βόλεϊ, το πόλο. Μόνο έτσι θεωρώ πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα στον χώρο. Επίσης κάτι που θεωρώ πολύ κρίσιμο είναι να υπάρχει αξιοκρατία στις θέσεις εξουσίας. Πρέπει οι άνθρωποι που είναι σε θέσεις τέτοιες, όπου μετράει η γνώμη τους, να έχουν όραμα για τον αθλητισμό και ειδικότερα για το γυναικείο ποδόσφαιρο. Και όχι να το έχουν παραγκωνισμένο.

Πρόσφατα η Σοφία Μπεκατώρου αποκάλυψε ότι είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης πριν πολλά χρόνια από άνθρωπο της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας… Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν έχει υποπέσει στην αντίληψή σου κάποιο τέτοιο περιστατικό και ποιο είναι το μήνυμα  που θες να στείλεις σε θύματα που δεν έχουν σπάσει τη σιωπή τους…

Είμαι πολύ περήφανη για τη Σοφία Μπεκατώρου, που βρήκε την ψυχική δύναμη και το θάρρος να μιλήσει ανοιχτά. Όπως νιώθω περήφανη και για όλες τις γυναίκες που μίλησαν για τέτοιου είδους περιστατικά. Αυτές οι γυναίκες άνοιξαν τον δρόμο με το να σπάσουν τη σιωπή τους και έδωσαν το βήμα σε όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες να νιώθουν ότι πλέον η πολιτεία ακούει και είναι με το μέρος τους.

Φωτογραφία από τις πρώτες της προπονήσεις με την Μπέρμιγχαμ.

 Ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου παρακολουθείς;

Όχι, δυστυχώς δεν βλέπω γιατί δεν έχω πρόσβαση σε αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος. Βλέπω όμως Πρέμιερ Λιγκ και πριν το lockdown πήγαινα σε αγώνες σχεδόν κάθε εβδομάδα. Και συγκεκριμένα πήγαινα στους αγώνες εντός έδρας της Sheffield United.

Ποιος ποδοσφαιριστής ήταν το μεγάλο σου είδωλο;

Ο Μέσι και η Κέλι Σμιθ.

Περίγραψέ μας πώς είναι η κατάσταση με την πανδημία στην Αγγλία…

Είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση στην Αγγλία. Έχουμε τεράστιο αριθμό κρουσμάτων καθημερινά. Βρισκόμαστε στο τρίτο καθολικό lockdown. Το ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι έχουν προχωρήσει γρήγορα οι εμβολιασμοί, όποτε βασιζόμαστε πολύ σε αυτό το κομμάτι. Ο κόσμος έχει κουραστεί όμως και πραγματικά εύχομαι να μπορέσουμε να βγούμε από όλο αυτό όσο πιο γρήγορα γίνεται.

zougla.gr