Κατηγορίες
Υποδομές Χανιώτικη Επικαιρότητα

Ήλιος αισιοδοξίας για το “δύσμοιρο” κολυμβητήριο Νέας Χώρας

Διάχυτη η αισιοδοξία ότι τα επόμενα χρόνια, το κολυμβητήριο Νέας Χώρας θα αποκτήσει τη μορφή που του αξίζει. Παρουσιάστηκαν οι μελέτες.

Παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη τύπου στο ΕΒΕΧ, οι ολοκληρωμένες από τον ΟΑΚ, Μελέτες του Έργου «Αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων – Κολυμβητηρίου Νέας Χώρας» του ΕΑΚ Χανίων, παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη.

Μελέτες που ανοίγουν τον δρόμο για την πλήρη ανακατασκευή του κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα και δίνουν ελπίδα ότι πλέον η πόλη των Χανίων θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο υγρού στίβου, όπως αρμόζει στην ιστορία και στις επιτυχίες της.

Όπως αναφέρεται στην ενημέρωση της ΓΓΑ:

Παρουσιάστηκαν, σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο Χανίων, οι Μελέτες των Έργων για την πλήρη «Αναβάθμιση του Εθνικού Ναυταθλητικού Κέντρου Χανίων – Κολυμβητηρίου Νέας Χώρας» προϋπολογισμού 7,52 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτούμενο από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης!

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μίλησε για τη «νέα εποχή του Κολυμβητηρίου, καθώς με την ολοκλήρωση της ανακατασκευής, η Εγκατάσταση θα είναι ζηλευτή σε διεθνές επίπεδο! Σύγχρονη τεχνοτροπία σε όλες τις υποδομές της, με τα πλέον σύγχρονα υλικά, με ενεργειακό αποτύπωμα».

Το Εθνικό Ναυταθλητικό Κέντρο Χανίων, κομμάτι του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Χανίων, αλλά και της ιστορίας του ελληνικού υγρού στίβου με την αδιάκοπη «παραγωγή» Ολυμπιονικών και Πρωταθλητών από τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, ολοκληρώθηκε το 1991 και έκτοτε δεν έτυχε κανενός έργου αναβάθμισης, με εξαίρεση μερικές συντηρήσεις την περίοδο του Κυριάκου Βιρβιδάκη.

Η απαξίωσή του λαμβάνει τέλος, έπειτα από τη συνεργασία με τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης, ο οποίος ολοκλήρωσε εντός 9 μηνών όλες τις απαραίτητες Μελέτες (Τοπογραφική – Αρχιτεκτονική, Στατική, Ηλεκτρομηχανολογική, Ενεργειακής Αναβάθμισης), προκειμένου άμεσα να ξεκινήσει ο ζωτικός εκσυγχρονισμός της εγκατάστασης.

«Ενώσαμε δυνάμεις, ώστε τάχιστα να αποτυπωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και είμαστε εδώ για να παρουσιαστεί το αποτέλεσμα και να τρέξουν αμέσως οι επόμενες διαδικασίες των Μελετών Επισκευής και Αναβάθμισης του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα, μιας εμβληματικής εγκατάστασης για την πόλη, για τον νομό, για το νησί μας, για όλη την Ελλάδα, που ενώ θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται «ως κόρη οφθαλμού», εγκαταλείπονταν όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια» επισήμανε ο κ. Αυγενάκης και προσέθεσε:

«Αυτή την 3ετία στο Υφυπουργείο, ήταν και είναι καθημερινή μας έγνοια να ξαναδώσουμε ζωή στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις. Να αναζωογονήσουμε τις Ολυμπιακές, να αναβαθμίσουμε σε ασφαλείς και σύγχρονες τις αθλητικές υποδομές σε όλη τη χώρα. Και σήμερα είναι η ημέρα και η σειρά του Κολυμβητήριου της Νέας Χώρας να μπει στη νέα εποχή του.

Διότι εμείς, ό,τι λέμε το κάνουμε!

Πόσο δε όταν αυτό ήταν και προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Πολύτιμος σύμμαχος, είχε συνεχώς προσωπική εικόνα για το πρόβλημα, ενημερωνόταν τακτικά, αγωνιούσε για την εξέλιξή του και έδωσε λύσεις για να φτάσουμε απόψε στην ανακοίνωση της ολικής αναβάθμισης του Ναυταθλητικού Κέντρου».

Επιγραμματικά, η νέα εποχή του Κολυμβητηρίου στη Νέα Χώρα περιλαμβάνει:

 • Ολική αναμόρφωση εγκατάστασης και περιβάλλοντος χώρου,
 • προσβασιμότητα ΑμεΑ,
 • αισθητική αναβάθμιση κτιρίου και κερκίδων,
 • στέγαστρα παντού,
 • χώρους προβολής, ενημέρωσης και χορηγιών,
 • κλειστά δημοσιογραφικά θεωρεία,
 • σύγχρονα αποδυτήρια,
 • χώρους για τους συνοδούς των αθλούμενων,
 • λειτουργική ανακαίνιση των κτιρίων Κωπηλασίας, Ιστιοπλοϊκού και συλλόγου Ναυαγοσωστών,
 • κεντρικό έλεγχο ασφάλειας των κολυμβητικών δεξαμενών,
 • διασύνδεση του Γυμναστηρίου με τμήμα του υπογείου, όπου δημιουργούνται εγκαταστάσεις αποθεραπείας
 • αντικατάσταση του λειτουργικού εξοπλισμού των τριών κολυμβητικών δεξαμενών!

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε πως «είναι ευνόητο ότι τα έργα θα υλοποιηθούν σε δύο φάσεις, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί, όσο το δυνατόν, η λειτουργία και οι δραστηριότητες του Ναυταθλητικού Κέντρου. Όλα θα γίνουν με τον απαραίτητο σχεδιασμό για να μην ανασταλούν οι δραστηριότητες» και υπογράμμισε ότι:

«Η 1η φάση θα περιλαμβάνει το κέλυφος των κτιριακών εγκαταστάσεων, με τις εργασίες κατασκευής των μεταλλικών στεγάστρων των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών και του στεγάστρου των κερκίδων, επιμέρους προϋπολογισμό 1.317.112,72€. Στη φάση αυτή θα ανασταλεί μόνο η χρήση των Κερκίδων και η λειτουργία των κολυμβητικών δεξαμενών των 25 και 12,5 μέτρων και θα λειτουργεί η πισίνα 50μ.

Η 2η φάση, επιμέρους προϋπολογισμού 6.202.887,28€, θα υλοποιηθεί σε δύο στάδια:

 • Στο α’ στάδιο θα ολοκληρωθεί το συγκρότημα των κλειστών κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων. Όσο θα πραγματοποιούνται εργασίες στο τμήμα αυτό, θα λειτουργεί η 50άρα πισίνα και τα αποδυτήρια του κεντρικού κτιρίου, βόρεια του κολυμβητηρίου.
 • Στο β’ στάδιο, αφού αποδοθεί σε χρήση το πλήρως ανακαινισμένο συγκρότημα των κλειστών Κολυμβητικών δεξαμενών 25 και 12,5 μέτρων με την ανατολική πτέρυγα των διώροφων αποδυτηρίων, θα ανασταλεί η χρήση του υπόλοιπου τμήματος του συγκροτήματος για την ολοκλήρωση των κτιριακών έργων, του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού καθώς και του εξοπλισμού ενεργειακής αναβάθμισης».

Το Έργο πνοής παρουσίασαν αναλυτικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ, Άρης Παπαδογιάννης και ο επικεφαλής συντονιστής των Μελετητών, Αρχιτέκτων – Μηχανικός, Γιώργης Πετράκης.

Τη σπουδαιότητά του για την τοπική κοινωνία και συνολικά την αθλητική οικογένεια και τον ελληνικό αθλητισμό χαιρέτισαν, ευχαριστώντας τον κ. Αυγενάκη και την Κυβέρνηση, ο Αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητήριου Χανίων (και της ΠΑΕ Χανιά) Αντώνης Ροκάκης, ο Πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων, Τάκης Σβουράκης και ο Πρόεδρος του ΝΟΧ, Δημήτρης Λειψάκης

Συγκινητική ήταν, επιπλέον, η παρουσία του 92χρονου, Τάκη Χουλιόπουλου, της ζωντανής ιστορίας του χανιώτικου υγρού στίβου και γενικότερα του αθλητισμού του νομού Χανίων.

Η Κρήτη πρωτοπορεί στην ποιοτική ανάπτυξη και κατασκευή ιστοσελίδων και eShop. …στην καλύτερη τιμή της Ελλάδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.