Κατηγορίες
Υπόλοιπα αθλήματα IN THE SPOTLIGHT

Καλό κλίμα στη ΓΓΑ στη συνάντησε με αθλητές και προπονητές – Υπάρχει ελπίδα;

Δίωρη συνάντηση στη ΓΓΑ,όπου οι Λευτέρης Αυγενάκης κα Γιώργος Μαυρωτάς άκουσαν τα αιτήματα αθλητών και προπονητώνγια επανέναρξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Την αντιπροσωπεία αθλητών και προπονητών αποτελούσαν οι Γιάννης Γκαγκαλούδης, Νίκος Μπουντούρης, Σωτήρης Τσάτσος, Λευτέρης Τσαουσίδης και Γιάννης Αχιλλεόπουλος.

Η ενημέρωση από τη ΓΓΑ:

“Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσία του γγΑ, Γιώργου Μαυρωτά, συναντήθηκε επί δίωρο με αντιπροσωπεία -από αθλητές και προπονητές- των διοργανωτών της αυριανής (05/02/2021) συγκέντρωσης στο Σύνταγμα, για την άρση των περιορισμών στις αθλητικές δραστηριότητες, την οποία αποτελούσαν οι Γιάννης Γκαγκαλούδης, Νίκος Μπουντούρης, Σωτήρης Τσάτσος, Λευτέρης Τσαουσίδης και Γιάννης Αχιλλεόπουλος.

Η αντιπροσωπεία εξέθεσε τα σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, αγωνιστικά, ψυχολογικά) που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες ερασιτέχνες αθλητές και αθλήτριες, κάθε ηλικίας, έπειτα από τη συμπλήρωση τριών μηνών απραξίας, λόγω των έκτακτων μέτρων για τη πανδημία. Ο Νίκος Μπουντούρης, μάλιστα, αναφέρθηκε και στην ανάγκη συγχρονισμένης λειτουργίας των τμημάτων υποδομών των σωματείων και των Ακαδημιών με τις αντίστοιχες σχολικές βαθμίδες.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικότατα για τις ενέργειες του Υφυπουργείου, κατά τη διάρκεια αυτού του 2ου λοκντάουν, προκειμένου να μην υπάρξει -αρχικώς- ολική διακοπή της αθλητικής δραστηριότητας και κατόπιν να εγκρίνεται, σταδιακά και με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, η επιστροφή σε προπονήσεις και αγώνες.

Χαρακτηριστικά, ο κ. Αυγενάκης τους επισήμανε: “Αντιλαμβανόμαστε και συμμεριζόμαστε την αγωνία και την απογοήτευση της αθλητικής οικογένειας για την παρατεταμένη περίοδο αναστολής δραστηριοτήτων των ερασιτεχνικών αθλημάτων. Αισθανόμαστε τα ίδια με εσάς. Καταλαβαίνω την κόπωση, την αγωνία και το θυμό πολλές φορές. Λαμβάνω, άλλωστε, πάρα πολλά μηνύματα καθημερινά. Αλλά όλοι πρέπει να οπλιστούμε με περισσότερη υπομονή και αλληλεγγύη.

Υπάρχει, όπως ξέρετε, μια συγκεκριμένη δομή και ιεραρχία στις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως αυτή η δομή συγκροτήθηκε από τον Πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Κι αυτή τη δομή οφείλουμε άπαντες να τη σεβόμαστε.

Όπως γνωρίζετε, το Υφυπουργείο Αθλητισμού, βάσει των αιτημάτων των διοργανωτριών αρχών και της επεξεργασίας τους από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ, εισηγείται στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων τα αθλήματα και τους όρους με τους οποίους δύναται να επανεκκινήσουν κι εκείνοι εισηγούνται θετικά ή αρνητικά στην Κυβέρνηση”.

Η αντιπροσωπεία εξήγησε ότι η αυριανή συγκέντρωση στο Σύνταγμα δεν γίνεται στο κτίριο του Υφυπουργείου, επειδή η αθλητική οικογένεια καταλαβαίνει ότι η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού δεν είναι απέναντι, αλλά μαζί τους και κάνει ό,τι μπορεί στο πλαίσιο της δομής των αποφάσεων που αφορούν όλη την ελληνική κοινωνία. Πληροφορήθηκαν, μάλιστα και τις εισηγήσεις που κάθε εβδομάδα, κατατίθενται, εμπεριστατωμένα και τεκμηριωμένα, στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων, με αιτήματα επανέναρξης αγωνιστικών δραστηριοτήτων, όπως:

-Άνοιγμα των κολυμβητηρίων, με αυστηρούς περιορισμούς στα άτομα που θα βρίσκονται μέσα στις πισίνες. Αφορά και στους υποψηφίους της Γ’ Λυκείου που θα δώσουν αγωνίσματα για ΤΕΦΑΑ και Σώματα Ασφαλείας

-Να διεξαχθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου (πρόκριση για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα) και άλλοι αγώνες (π.χ. Πάλη) εν όψει Προολυμπιακής πρόκρισης

-Να ξεκινήσουν Ποδοσφαιρικές προπονήσεις με εβδομαδιαία τεστ σε:

*Football League,

*Γ’ Εθνική,

*Α’ Εθνική Γυναικών,

*Ποδόσφαιρο Σάλας,

πρωταθλήματα υποδομών ΠΑΕ

-Να ξεκινήσουν Προπονήσεις στην Α2 μπάσκετ Ανδρών

-Να ξεκινήσουν Προπονήσεις οι αθλητές χιονοδρομιών

Να επιτραπούν Αγώνες για τις πρώτες κατηγορίες πρωταθλημάτων σε εκείνα που ήδη επιτράπηκαν από 1/1/2021 οι προπονήσεις. Δηλαδή σε:

-χάντμπολ ανδρών και γυναικών

-μπάσκετ γυναικών,

-πόλο ανδρών και γυναικών

Υπήρξε, επιπλέον, απόλυτη συμφωνία ότι για οποιαδήποτε επανεκκίνηση, όποτε κι αν δίδεται “πράσινο φως”, πρέπει να εφαρμόζονται απαρέγκλιτα τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με τεστ, που διασφαλίζουν στον οργανωμένο αθλητισμό χαμηλούς δείκτες θετικότητας, όπως αποδεικνύεται και από τα στοιχεία του τελευταίου 3μήνου

(αριθμός τεστ, κρούσματα, δείκτης θετικότητας):

SL1 (από 05/11/2020) 12.541 94 0,75%

SL2 (από 14/12/2020) 2.303 02 0,09%

EΣΑΚΕ 3.845 38 0,99%

ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ 5.567 13 0,23%

(βόλεϊ Α-Γ, μπάσκετ Γ, πόλο Α-Γ, χάντμπολ Α-Γ)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 3.310 04 0,12%

ΣΥΝΟΛΟ 27.566 151 0,55%

Νωρίτερα, οι κ. Αυγενάκης και Μαυρωτάς είχαν συνάντηση και με τον πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών, Ανδρέα Γλυνιαδάκη, τους αντιπροέδρους Λίνο Χρυσικόπουλο και Βαγγέλη Μάντζαρη, καθώς και τον ταμία Φώτη Βασιλόπουλο.

Βάσει της απόφασης αλληλεγγύης του συνδικαλιστικού οργάνου των αθλητών μπάσκετ, για καταβολή 20.000€ προς κάλυψη των δαπανών για εβδομαδιαία τεστ στην Α2 κατηγορία των ανδρών, υπήρξε αναφορά προς την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων για άδεια έναρξης προπονήσεων, παρότι σχετικό αίτημα δεν έχει κατατεθεί στη ΓΓΑ από την ΕΟΚ.

Εφόσον δοθεί η άδεια, θα απομένει -για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις- η απαραίτητη δέσμευση της Ομοσπονδίας Μπάσκετ ότι θα εφαρμόσει πιστά όσα τα πρωτόκολλα ορίζουν”.