Κατηγορίες
ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ Υποδομές

Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου: “Γκρεμίστε το!”

Άρθρο του Βασίλη Παπαστάμου, εκπαιδευτικού και πατέρα του πρωταθλητή κολύμβησης Απόστολου Παπαστάμου.

Άρθρο του Βασίλη Παπαστάμου, εκπαιδευτικού και πατέρα του πρωταθλητή κολύμβησης Απόστολου Παπαστάμου.

(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Χανιώτικα Νέα”)

Μετά την τελευταία επίσκεψη του υπουργού αθλητισμού στα Χανιά και στην τοποθέτησή του σχετικά με το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι, στο μυαλό μου η μόνη λύση που σχηματίζεται είναι αυτή που φανερώνει ο τίτλος της επιστολής αυτής “Γκρεμίστε το”.

Δεκαεπτά χρόνια, (δεκαεπτά χρόνια!!!) μετά την ολοκλήρωση και παραλαβή του έργου, ο χανιώτικος λαός έχει ακούσει τις μύριες όσες δικαιολογίες για τη μη λειτουργία του.  Αρχικά, πίσω στο 2007, η αιτιολόγηση ήταν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που δεν υπήρχαν στη σύνδεση του κολυμβητηρίου με το δρόμο. Πέντε χρόνια μετά, ήταν το λειτουργικό κόστος που δηλώνονταν μεγαλύτερο από αυτό του ανοιχτού κολυμβητηρίου στην Νέα Χώρα. Λίγα χρόνια μετά ήρθε η λεηλασία των καλωδίων (που οι κλέφτες έλιωσαν μέσα στην πισίνα με φωτιά) Τέλος σε συνέντευξή, στην εφημερίδα σας στον κο Κώνστα, του τότε πρύτανη και νυν Υπουργού Παιδείας Κου Διγαλάκη, μας αποκαλύφθηκε ότι η πισίνα χάνει το νερό και θέλει χτίσιμο από την αρχή ενώ υπάρχουν φόβοι για στατικά προβλήματα στην εγκατάσταση.

Το κόστος κατασκευής ήταν 4 εκατομμύρια ευρώ όπως ανέφερε η ταμπέλα έξω από την εγκατάσταση. Το κόστος ανακατασκευής τσιμπάει ανά περίοδο όλο και περισσότερα χρήματα,. 2 εκατομμύρια έλεγε ο Δήμαρχος Σκουλάκης, 4 εκατομμύρια είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας στο αναπτυξιακό συνέδριο στο Ηράκλειο, 4,5 εκατομμύρια λένε σήμερα.  Υπάρχει βέβαια το 2015, δημοσιευμένη μια διπλωματική εργασία στο τμήμα μηχανικών παραγωγής και διοίκησης που υπογράφει ο φοιτητής Δημήτρης Αντωνόπουλος με επιβλέπων καθηγητή τον κο Βασίλειο Μουστάκη που εκτιμά το κόστος στα 483.000 Ευρώ, αλλά ας υποθέσουμε πως ο φοιτητής δεν είχε στη διάθεσή του όλα τα δεδομένα. (Google search : Αντωνόπουλος Μουστάκης Κολυμβητήριο).

Η πρώτη ενέργεια της προηγούμενης κυβέρνησης, σχετικά με το κολυμβητήριο αυτό, ήταν να καταθέσει το Σεπτέμβριο του 2015 σχετικό φάκελο και μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Χανίων. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η δικαστική εξουσία δεν έχει αποφανθεί σχετικά, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο πως η παραγραφή των τυχόν αδικημάτων θα επέλθει μιας και ο καιρός είναι πολύς… πάρα πολύς!

Ένα ακόμα αρνητικό στοιχείο είναι πως το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι είναι μια εγκατάσταση που προορίζεται για προπονητήριο.

Η έλλειψη δεύτερης μεγάλης πισίνας (Έστω εξωτερικής) που θα λειτουργεί ως προθερμαντήριο το αποκλείει από την ανάθεση διοργάνωσης μεγάλων διεθνών αγώνων.(Η μικρή 12,5 μέτρων που έχει δεν μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο). Άρα το όφελος από τη διαφήμιση στον τόπο, που θα φέρει μια μεγάλη διοργάνωση δεν υφίσταται.

Το κολυμβητήριο στο Ακρωτήρι μας θυμίζει συνεχώς μια Ελλάδα που θέλω να πιστεύω πως την έχουμε αφήσει πίσω μας! Οι πρακτικές του Ελληνικού κράτους την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας έφεραν, τη δεύτερη δεκαετία, τα μνημόνια και δέκα χρόνια πόνου σε όλους τους Έλληνες. Σήμερα ξημερώνει η τρίτη δεκαετία. Θεωρώ πως πια είναι έτοιμοι όλοι να υποδεχθούν ένα έργο που θα δηλώνει πως όλοι μαζί χτίζουμε τη νέα Ελλάδα! Φτιάξτε το ή γκρεμίστε το και χτίστε στη θέση του ένα νέο με όλες εκείνες τις προδιαγραφές που θα μας κάνουν να πιστέψουμε πως μπήκαμε με το σωστό βηματισμό στην τρίτη δεκαετία της νέας χιλιετίας.