Κατηγορίες
IN THE SPOTLIGHT Υγρός στίβος

Κολυμβητήριο Χανίων: Οριστική λύση ή “γιοφύρι της Άρτας”; Ποιο είναι το πλάνο που ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων

Συνέντευξη τύπου με επίκεντρο το κολυμβητήριο Χανίων, από τον Μανώλη Κουριδάκη.

Αλλαγή “πλεύσης” με άγνωστο χρονικό προορισμό στις εργασίες που απαιτούνται στο κολυμβητήριο της Νέας Χώρας, τουλάχιστον βάσει των όσων ανέφερε σήμερα το πρωί σε συνέντευξή του στο ΕΑΚ Χανίων, ο πρόεδρος του, Μανώλης Κουριδάκης.

Όπως τόνισε ο κ. Κουριδάκης, πρώτη κίνηση είναι να κοπούν τα στέγαστρα της 25άρας και 12,5άρας πισίνας, αλλά και να γίνουν εργασίες συντήρησης της 12άρας στη συνέχεια.

Τα δύο σκέπαστρα θα αποκοπούν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ωστόσο από κει και πέρα θα ξεκινήσει ο “γολγοθάς” με άγνωστο “φινάλε” για την ανακατασκευή των σκεπάστρων και την συντήρηση της 12άρας πισίνας, αλλά και ό,τι άλλο απαιτείται.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΑΚ Χανίων “Το αισιόδοξο “σενάριο” να είναι το έργο έτοιμο φτάνει τυλάχιστον μέχρι την επόμενη άνοιξη”!

Τι γίνεται όμως με το έργο και ποιος θα το αναλάβει

“Χρειάζεται η αποκοπή του στεγάστρου της 25άρας πισίνας, η συντήρηση της 12,5άρας πισίνας και ό,τι υπήρχε από κάτω. Η ΓΓΑ έπρεπε να συντάξει μελέτες για αυτά. Το πρώτο 10ήμερο που έκλεισε το κολυμβητήριο είχαμε προσφορές για το πόσο θα στοιχίσουν οι πρώτες εργασίες (λόγω ακαταλληλότητας 25άρας πισίνας και συντήρησης της 12,5άρας)” εξηγεί ο κ. Κουριδάκης και συνεχίζει:

“Η ΓΓΑ τελικά αποφάσισε να κόψει όχι μόνο το στέγαστρο της 25άρας αλλά και της 12,5άρας άρα προκύπτει μια συνολική έκταση 1300 τ.μ. που δεν μπορεί να καλυφθεί με μια προσωρινή λύση. Αυτό θέλει μια σοβαρή και μακρόπνοη λύση” προσθέτει ο πρόεδρος του ΕΑΚ.

“Έγιναν οι ενέργειες να απεμπλακούν τα 90 χιλιάδες ευρώ τα οποία βρίσκονται στο λογαριασμό μας, κάναμε αναμόρφωση προϋπολογισμού για να εντάξουμε τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις. Η αναμόρφωση του προϋπολογισμού ωστόσο “ξαναγύρισε” στη ΓΓΑ και μας επιστράφηκε πριν από 8-10 μέρες. Ήμασταν πανέτοιμοι να κάνουμε τη δαπάνη. Ωστόσο, το ΕΑΚ έχει μάξιμουμ περιθώριο να δαπανήσει σε “συνοπτικό διαγωνισμό”, 50 χιλιάδες ευρώ. Η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου απαγόρεψε στο ΕΑΚ να αναλάβει το έργο (θα το κατήγγειλε για κατάτμηση)”επεξηγεί ο κ. Κουριδάκης.

“Η ΓΓΑ θα αναλάβει το έργο, αφού το ΕΑΚ αδυνατεί νομικά να το πράξει

“Η ΓΓΑ αποφάσισε να αναλάβει τη διαδικασία και το έργο θα βγει σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Τα χρήματα θα τα δαπανήσει το ΕΑΚ αλλά τις μελέτες και τον διαγωνισμό θα τα κάνει η ΓΓΑ, λόγω νομικής αδυναμίας του ΕΑΚ. Μέσα στις επόμενες 15 ημέρες τελειώνουν οι μελέτες, τα τεύχη δημοπράτησης και εν συνέχεια βγαίνει σε δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό. Σε ό,τι αφορά τις μελέτες του έργου θα έχουν τελειώσει το πρώτο τρίμηνο του 2021”, σημειώνει ο κ. Κουριδάκης.

Μάλιστα, το ΕΑΚ Χανίων είναι το τρίτο στη χώρα που ξεκινά αυτή τη διαδικασία, ενώ όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΑΚ Χανίων, υπάρχει η δυνατότητα (για τη χρηματοδότησή του, να ενταχθεί είτε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, είτε στο Υποδομών.

Παράλληλα έγιναν ενέργειες από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΕΑΚ να συναφθεί ένα “μνημόνιο συνεργασίας” με τον ΟΑΚ (όχι προγραμματική σύμβαση), ώστε η ΓΓΑ να πληρώσει τον ΟΑΚ για να τρέξει τις εξελίξεις με δικό του μελετητή κτλ.

Επιπλέον ο κ. Κουριδάκης επεσήμανε ότι θα γίνει ενεργειακή αναβάθμιση και στις τέσσερις υποδομές του ΕΑΚ Χανίων, ενώ κλείνοντας, άφησε αιχμές για προηγούμενες επιτροπές που δεν “ακούμπησαν” το θέμα του κολυμβητηρίου, παρόλο που βρέθηκαν σε συρτάρια, μελέτες επικινδυνότητας για το κολυμβητήριο Χανίων.

Συμπερασματικά: Η ανακατασκευή του κολυμβητηρίου Νέας Χώρας μπαίνει σε άλλη διαδικασία, με ένα πλάνο συνολικής ανακατασκευής του στο πλαίσιο των δύο μικρών πισινών του, ωστόσο, επειδή το έργο έχει “ξαναπαιχθεί” και στο παρελθόν πολλάκις, ας περιμένουμε τις εξελίξεις, γιατί οι χρόνοι είναι πάντα “ρευστοί” και εύκολα ξεφεύγουν του προγραμματισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου το οποίο φιλοξενεί αθλητές, πρωταθλητές, μικρά παιδιά κτλ.

Βασίλης Φουντουλάκης – info@mirrorsports.gr