Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορωνοϊός – “Η Κρήτη έχει τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα”

Η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και της ομάδας του για την πορεία της πανδημίας στην Κρήτη:

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δ (Β.1.167) αποτελεί η Κρήτη. Συνολικά η Κρήτη είναι η περιοχή με τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα και η ταχύτητα μετάδοσης (και το αντίστοιχο ύψος του 4ου κύματος που έχει διαμορφωθεί) είναι ενδεικτική της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δ.

Επίσης, καταδεικνύει τον αρνητικό ρόλο που παίζουν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις στη φάση ανάπτυξης της πανδημίας, καθώς η αρχική αύξηση κρουσμάτων στο Ρέθυμνο πρώτα και στο Ηράκλειο έπειτα, ακολουθήθηκε από αυξητική πορεία της διασποράς στα Χανιά και στο Λασίθι. Στην πράξη, η Κρήτη είναι μια περιοχή οδικά απομονωμένη από την υπόλοιπη Ελλάδα, στην οποία, οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις επέτρεψαν τη γρήγορη διασπορά του στελέχους Δ.

Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 112 κρούσματα, παρατηρείται μειωμένος αριθμός σε σχέση με την Πέμπτη και το ανοδικό κύμα που διαμορφώθηκε, ήδη ξεπέρασε κατά πολύ σε ύψος το μέγιστο του 3ου κύματος, που πιθανότατα οφείλεται στο σχετικά μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος Δ.

Ηράκλειο

Στα Χανιά με 49 κρούσματα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Πέμπτη και πλέον και εδώ έχει διαμορφωθεί έντονα ανοδική πορεία, η οποία έφερε τα Χανιά αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως κόκκινη περιοχή, με ύψος 4ου κύματος που ξεπέρασε ήδη τα 3 προηγούμενα.

Χανιά

Μειωμένος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 91 κρούσματα, όπου παρατηρείται ένα πολύ έντονα ανοδικό κύμα, το οποίο είναι ήδη 4 φορές ψηλότερο από το 3ο κύμα.

Ρέθυμνο

Στο Λασίθι παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σχέση με την Πέμπτη, καθώς εντοπίστηκαν 23 κρούσματα , με αποτέλεσμα και σε αυτήν την περιοχή να έχει διαμορφωθεί πολύ έντονα ανοδική τάση.

Λασίθι

enikos.gr