Κατηγορίες
Υπόλοιπα αθλήματα IN THE SPOTLIGHT

Κορωνοϊός: “Κενά” και …ερωτήματα που αφορούν στην ατομική άθληση

Πλήθος ερωτημάτων έχουν προκύψει αναφορικά με τη δυνατότητα ατομικής άσκησης στο πλαίσιο των μέτρων απαγόρευσης.

Το βασικό ερώτημα αφορά στο κατά πόσο, έχοντας στείλει sms με τον κωδικό «6», οι πολίτες μπορούν να ασκηθούν σε περιοχές εκτός του δήμου τους και κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα να μεταβούν προς άσκηση σε άλλη περιοχή, εντός της Περιφερειακής τους Ενότητας.

Μπορεί, για παράδειγμα, κάποιος να μεταβεί με αυτοκίνητο σε άλλο δήμο προκειμένου να κάνει ποδήλατο ή να τρέξει; Υπάρχει χρονικό ή/και χιλιομετρικό όριο; Πότε η ΕΛ.ΑΣ μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα;         

Το βουνό, όπου πολύς κόσμος κάνει ποδήλατο, τροχάδην και βάδην, δεν συνιστά «αθλητική εγκατάσταση», ενώ το πλαίσιο θόλωσε περαιτέρω μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σε συνέντευξη του στον Alpha, όπου ερωτηθείς για την ποδηλασία που έκανε ο ίδιος στην Πάρνηθα, μεταξύ άλλων, είπε: «Θέλω να τονίσω ότι η άσκηση επιτρέπεται εντός Περιφερειακής Ενότητας».about:blank

Σαφείς απαντήσεις δεν υπάρχουν, το κενό ενημέρωσης είναι υπάρκτό και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται μια λύση ανάμεσα στους εμπλεκόμενους φορείς.

Τι υπάρχει ως τώρα; Σε επικοινωνία του kathimerini.gr με την ΓΓ Αθλητισμού κατέστη σαφές ότι παραμένει σε ισχύ η παρακάτω ρητή πρόβλεψη: «Μέχρι νεότερης ενημέρωσης από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ισχύει η μετακίνηση για ατομική άθληση (SMS με τον κωδικό «6») ώστε να μεταβαίνουν οι αθλούμενοι και αθλητές σε γειτονικές αθλητικές εγκαταστάσεις, εντός του Δήμου κατοικίας τους». 

Αυτό που είναι γίνεται αντιληπτό με τις υπάρχουσες πληροφορίες είναι ότι εντός οργανωμένων χώρων απαγορεύεται η άθληση πέραν του δήμου του αθλούμενου, ενώ αν είναι εκτός οργανωμένων χώρων επιτρέπεται σε όλη την περιφέρεια, καθώς δεν υπάρχει πουθενά γραπτώς απαγόρευση.

Πληροφορίες του kathimerini.gr αναφέρουν ότι η ΓΓΑ βρίσκεται σε συνεχείς επαφές με την Πολιτική Προστασία προκειμένου να βρεθεί η λύση σε κάτι που αρχίζει να μοιάζει με Γόρδιο Δεσμό, καθώς η ατομική άθληση μπορεί να ερμηνευτεί από τον καθένα κατά το δοκούν. Σύμφωνα με την ίδια γραμμή πληροφόρησης, για θέματα που προκύπτουν σχετικά με τον αθλητισμό συνήθως βρίσκονται λύσεις.

Από την ΓΓΑ κατέστη σαφές ότι εκείνοι έχουν την ευθύνη για την άθληση σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους, καθώς και για τους αθλητές με δελτίο, ως εκ τούτου η άθληση σε οργανωμένους αθλητικούς χώρους εκτός ορίων Δήμου δεν συστήνεται.

kathimerini.gr