Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορονοϊός: «Μεγάλη Παρασκευή» με νέα μέτρα – Σχολεία, ωράριο και εμπόριο τα «αγκάθια»

Τα συνεχή τετραψήφια νούμερα κρουσμάτων φέρνουν νέα μέτρα για να αντιμετωπιστεί το νέο κύμα κορονοϊού.

Διχασμένοι οι ειδικοί για τα σχολεία. Τα ενδεχόμενα για απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα και από δήμο σε δήμο.

Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη ένα κύμα κορονοϊού και η κατάσταση είναι εξαιρετική δύσκολη και κρίσιμη για την πορεία της πανδημίας.

Τα κρούσματα κορονοϊού παραμένουν σε τετραψήφιο νούμερα καθώς την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν 1070 νέες μολύνσεις, ενώ η Αττική «βράζει» με 533 νέα κρούσματα.

Μετά την Αττική που είναι στο «κόκκινο» οι ειδικοί αποφάσισαν την Πέμπτη να «κοκκινίσουν» και τη Θεσσαλονίκη η οποία έχει άνοδο στα κρούσματα ενώ δεν αποκλείεται να συμβεί το ίδιο και με την Αχαία καθώς ήδη η Πάτρα βρίσκεται και αυτή σε «κόκκινα» χρώματα.

Αύριο Παρασκευή είναι η κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων που θα εξετάσουν την κατάσταση που επικρατεί στις «κόκκινες» περιοχές, στις υποψήφιες για… αλλαγή χρώματος αλλά και στα νέα σκληρότερα μέτρα για να αντιμετωπιστεί αυτό το κύμα του κορονοϊού που τρομάζει κυβέρνηση και ειδικούς.

Η κυβέρνηση θα ακούσει τις εισηγήσεις των επιστημόνων και θα ανακοινώσει τα όποια νέα μέτρα στις 18.00 κατά την ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι αρκετά για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όμως το ολικό lockdown φαίνεται να απομακρύνεται καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία αλλά δεν είναι σίγουρο θα ανακόψει την πορεία του κορονοϊού με δεδομένο την κόπωση των πολιτών από αυτή την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα αλλά όχι για τις καθημερινές.

Και αυτό γιατί είναι πιο εύκολο να ελεγχθούν τα Σαββατοκύριακα τα μέτρα ενώ η απαγόρευση από τις 18.00 δεν αναμένεται να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα και συνωστισμό στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Μάλιστα δεν αποκλείεται η …πρεμιέρα να γίνει αυτό το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Φεβρουαρίου.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα και δεν αποκλείεται να δούμε αφενός «στοπ» στις μετακινήσεις το σαββατοκύριακο και αφετέρου απαγόρευση για μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για συγκεκριμένες όμως δραστηριότητες.

Τι σημαίνει αυτό; Για παράδειγμα το περίφημο SMS 6 στο 13033. Το μήνυμα, δηλαδή, για την ατομική άσκηση, καθώς έχει παρατηρηθεί πως με τον κωδικό αυτό γίνεται η μεγαλύτερη κατάχρηση.

Από εκεί και πέρα, δεν αποκλείεται να δούμε και μέτρα τοπικού χαρακτήρα και όχι οριζόντιου. Για παράδειγμα περιορισμούς στην Πάτρα, όπου η κατάσταση δείχνει να εκτραχύνεται και να ανησυχεί πολύ τους ειδικούς.

Διχογνωμία για τα σχολεία

Διχασμένοι εμφανίζονται όμως οι λοιμωξιολόγοι και για το αν θα πρέπει να κλείσουν και πάλι τα σχολεία.

Η Υπουργός Παιδείας από την πλευρά της μιλώντας στο MEGA δήλωσε πως δεν υπάρχει ακόμη τέτοια εισήγηση από τους ειδικούς ενώ αρκετοί γονείς τάσσονται υπέρ ενός νέου κλεισίματος καθώς φοβούνται την διασπορά του ιού.

Στο τραπέζι της επιτροπής των λοιμωξιολόγων βρίσκεται και πάλι το θέμα της λειτουργίας των σχολείων καθώς τα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαία ταχύτητα καθώς αναζητούνται άμεσα τρόποι και μέτρα που θα περιορίσουν την κινητικότητα των πολιτών στους δρόμους.

Σε λιγότερο από 24 ώρες οι ειδικοί θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα εισηγηθούν για ακόμη μια φορά το κλείσιμο των Γυμνασίων στις κόκκινες περιοχές και την επαναφορά των μαθητών στην τηλεκπαίδευση.

Στην επιτροπή οι απόψεις διχάζουν. Κάποιοι ζητούν εδώ και τώρα κλείσιμο των σχολείων ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι δεν αποτελούν εστία μετάδοσης του ιού.

Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της α’ βάθμιας εκπαίδευσης. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε το Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα.

Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανέφερε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος στο MEGA.

Η Υπουργός Παιδείας πάντως μιλώντας στο MEGA υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει υπάρχει εισήγηση από τους ειδικούς για κλείσιμο των σχολείων στις κόκκινες περιοχές. Από την πλευρά τους και οι μαθητές εμφανίζονται διχασμένοι.

newsit.gr