Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ IN THE SPOTLIGHT

Κρητικός γιατρός: “Πάμε προς το τέλος του μηνός σε τιμές μεταξύ 1600-2000 κρουσμάτων”

Τι αναφέρει σε ανάρτησή του στο σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο διευθυντής της Πνευμονολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης. 

Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, η αρχική πρόβλεψη να φτάσουμε τα 2500 κρούσματα στο τέλος του Φεβρουαρίου αρχίζει να υποχωρεί και πλέον, οι προβλέψεις που αναδεικνύονται μέσω συγκεκριμένων “μοντέλων”, αναφέρουν ότι οδεύουμε σε κρούσματα έως το πολύ, 2000 κρούσματα.

Αυτό αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα χωρίς να σημαίνει, όπως σημειώνει ο κ. Τζανάκης, ότι πρέπει να επαναπαυθούμε.

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

Καλημέρα σε όλους…. έχουμε ενθαρρυντικά νέα …..Μετά από 15 ημέρες και με ενσωματωμένες άλλες περίπου 20 ημέρες μετρήσεων αποφασίσουμε να επικαιροποιήσουμε το μοντέλο που τρέχουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τρέχουσες παραμέτρους δλδ τα μέτρα στις επιβαρυμένες περιοχές και μια σχετική αύξηση περίπου 2% των εμβολιασθέντων… Είναι σαφές ότι επιβεβαιώνεται η από 30 Ιανουαρίου πρόβλεψη μας ότι αυτό το κύμα θα είναι χαμηλότερης δυναμικής από το προηγούμενο…. Είναι επίσης σαφές ότι το μοντέλο με την προσθήκη των παραδοχών υποστρέφει την πρόβλεψη του σε σαφώς μικρότερες τιμές (μπλε spikes)…. Φαίνεται, με τη ρητή όμως επιφύλαξη ότι τα πράγματα θα κυλήσουν ομαλά, ότι θα πάμε προς το τέλος του μηνός σε τιμές μεταξύ 1600-2000 με τα κατώτερα όρια εμπιστοσύνης (90%CI) να κινούνται σαφώς σε ελπιδοφόρες τιμές που εύχομαι να επικρατήσουν εντέλει…. Η αρχική πρόβλεψη (κόκκινη καμπύλη) των 2500 κρουσμάτων έχει πλέον ελάχιστες αλλά προσοχή όχι μηδαμινές πιθανότητες να επαληθευθεί… Εδώ φαίνεται και η αξία των έγκαιρων εστιασμένων μέτρων που πάρθηκαν και που πάλι φαίνεται να δίνουν τη λύση… Όπως έχω ξαναπεί και παλιότερα τα μαθηματικά μοντέλα γίνονται για να διαψεύδονται από τη λήψη αποφασιστικών μέτρων που τα ίδια τα μοντέλα αυτά προκαλούν… προσοχή όμως, τα μέτρα πρέπει να παίρνονται εγκαίρως, και εκεί ακριβώς βρίσκεται η αξία αυτών των προβλεπτικών προσεγγίσεων…. Προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας….. Ας αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε διπλή μάσκα σε πολυσύχναστα μέρη…. Εμβολιαστείτε χωρίς δισταγμό….. Stay safe……