Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ IN THE SPOTLIGHT

Λ. Αυγενάκης: «Η φράση μου γενικεύθηκε, αναφερόμουν σε μέρος της αντιπολίτευσης!

Τι αναφέρει το δελτίο τύπου της ΓΓΑ για την περιβόητη δήλωση Αυγενάκη για τα Χανιά.

«Για μένα η Κρήτη είναι μία και ενιαία. Ο απόλυτος σεβασμός στην ιστορία, στην ουδετερότητα, στην κουλτούρα, στην καλώς εννοούμενη τοπικιστική ανάγκη, ανάδειξη και επιμονή που έχουμε όλοι μας», τόνισε ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε ραδιοφωνική του συνέντευξη

Συνέντευξη παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας, 23 Αυγούστου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΑΝΤ 1 Δυτικής Κρήτης 97,1 και στους δημοσιογράφους Μανώλη Κονσολάκη και Γιώργο Γεωργακάκη.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

-Για τη δήλωσή του περί «κομπλεξισμού»:

«Βρέθηκα στα Χανιά για 3η φορά τον τελευταίο χρόνο, όχι για να εξαγγείλω πράγματα, αλλά για να δρομολογήσουμε περαιτέρω και να ενημερωθούν άπαντες για την πορεία των πρωτοβουλιών που έχουμε ήδη πάρει μέχρι σήμερα σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νομού Χανιών.

Είναι βέβαιο ότι υπάρχει μια αμηχανία από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ και δικαιολογημένα. Να θυμίσουμε ότι ο νομός Χανιών την προηγουμένη περίοδο είχε τέσσερις βουλευτές και υπουργούς, δηλαδή μια υπερδύναμη πολιτική, η οποία στα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων ήταν απολύτως ανύπαρκτη.

Καταλαβαίνω τη θέση τους και σε αυτούς αναφέρθηκα. Το τονίζω για πολλοστή φορά, το «διακρίνω έναν κομπλεξισμό» αναφερόταν σε μέρος της αντιπολίτευσης, η οποία προσπαθούσε με πυροτεχνήματα να δημιουργήσει εντυπώσεις».

Για το ότι η δήλωση του έχει προκαλέσει μεγαλύτερη αντίδραση:

«Θα χάσουμε την ουσία! Θα είναι άδικο να έχει γίνει μία τόσο μεγάλη δουλειά και να έχει μηδενιστεί με μεγάλο βαθμό από συγκεκριμένα αντιπολιτευτικά Μέσα Ενημέρωσης και από τους επαναστάτες του πληκτρολογίου, την ίδια στιγμή που αυτά τα δύο χρόνια στο νομό Χανιών, με τις υπαρκτές αδυναμίες που διακρίνουν αυτή τη στιγμή την χώρα μας, έχουμε να παρουσιάσουμε συγκεκριμένο έργο, συγκεκριμένες ενέργειες και χρονοδιαγράμματα.

Έχουμε δώσει τις εξετάσεις μας από τότε που υπηρέτησα με τους φοιτητές ολόκληρη την Κρήτη, ως πρόεδρος των Κρητών, όταν πραγματοποιούσαμε εκδηλώσεις και δραστηριότητες απ’ άκρη σ’ άκρη στο νησί χωρίς καμία διάκριση, χωρίς καμία προκατάληψη, από́ τη Σητεία μέχρι τη Γαύδο. Τότε που κάναμε εκδηλώσεις για την προστασία της κρητικής γης με την τότε Νομάρχη Χανιών, την Αλέκα Μαρκογιαννάκη, αλλά και στη συνέχεια που είχαμε γνωριμίες και επαφές με ακόμα μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Για μένα η Κρήτη είναι μία και ενιαία. Ο απόλυτος σεβασμός στην ιστορία, στην ουδετερότητα, στην κουλτούρα, στην καλώς εννοούμενη τοπικιστική ανάγκη, ανάδειξη και επιμονή που έχουμε όλοι μας. Αυτό μας κάνει ξεχωριστούς.

Θέλω να βεβαιώσω για πολλοστή φορά την αγάπη μου και το σεβασμό μου σε μία περιοχή και σε ένα νομό που η αλήθεια είναι ότι με συνδέουν πολλές φιλίες και συνεργασίες, στενές συνεργασίες στο επαγγελματικό κομμάτι αλλά και από την περίοδο των φοιτητικών και δώθε. Υπενθυμίζω τη σχέση που είχα ως νέος πολιτευτής με τον Κωσταντίνο Μητσοτάκη και μετέπειτα με την Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και το σημερινό Πρωθυπουργό.

Μια τέτοια φράση, που γενικεύτηκε, είναι πέρα ως πέρα ανακριβής γι’ αυτό και το διορθώνω, το επισημαίνω και το τονίζω. Μπορώ να επιχειρηματολογήσω με στοιχεία για ποιο λόγο διέκρινα από πλευράς μέρους της αντιπολίτευσης έναν κομπλεξισμό, ο οποίος ομολογουμένως δεν τεκμηριώνεται, δεν δικαιολογείται».

-Για το ότι η ερώτηση που δέχτηκε για τα έργα σε Χανιά και Ηράκλειο δεν έγινε από στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά από Χανιώτη δημοσιογράφο και γιατί δε ζητά συγνώμη όπως έκανε ο Πρωθυπουργός με τις πυρκαγιές σε Αττική και Εύβοια:

«Είναι σαφές ότι δεν μίλησα για το σύνολο των Χανιωτών με αυτόν τον τρόπο. Το κάνω σαφές, πέρα για πέρα και το τονίζω, το διευκρινίζω. Θέλω να αναδείξουμε το μέγεθος των πρωτοβουλιών στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων που έχουμε πάρει μέχρι σήμερα και πρόκειται να πάρουμε και το επόμενο διάστημα και αντιλαμβάνομαι την αμηχανία και την προσπάθεια έντασης και λάσπης των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μέσω συγκεκριμένου Μέσου, τρολ κτλ.

Δεν ενοχλήθηκα και είναι σαφές πως δεν ενοχλούμαι από οποιαδήποτε ερώτηση δημοσιογράφου. Να υπενθυμίσω μόνο ότι στη συνάντηση την οποία κάναμε με τη νέα διοίκηση του ΕΑΚ Χανίων, το προεδρείο του ΟΑΚ, το νέο προεδρείο της διοίκησης του ΝΟΧ, άλλα στελέχη και την Αννα Ντουντουνάκη ήταν συνεχώς παρόν τα Μέσα Ενημέρωσης.

Τους είπα λοιπόν πολλές φορές πως ό,τι ενημέρωση έχω εγώ και οι συνεργάτες μου, θέλω να υπάρχει οριζόντια σε όλους, διότι δεν έχουμε απολύτως τίποτα να κρύψουμε. Ίσα ίσα, μάλιστα, έχουμε να επικαλεστούμε έργο, δουλειά, πολλή δουλειά και κυρίως ένα χρονοδιάγραμμα, για το οποίο ενημερώθηκα και εγώ και ταυτόχρονα όλοι οι παρευρισκόμενοι και οι δημοσιογράφοι. Αυτό, λοιπόν, να το ξεκαθαρίσουμε, καμία ενόχληση, σέβομαι και εκτιμώ τη δουλειά́ σας».

-Για το αν ήταν αιχμή η τοποθέτηση του ότι στο Ηράκλειο έχουν ενεργοποιηθεί περισσότεροι άνθρωποι για τα αθλητικά έργα απ’ ό,τι έχει γίνει στα Χανιά:

«Αυτό το ερώτημα μού έγινε όταν τελείωσε η συνάντηση και υπήρξε βεβαίως μία ενημέρωση προς όλα τα Μέσα και ήταν παρόντες όλοι οι παρευρισκόμενοι και απάντησα κι αυτό είναι καταγεγραμμένο στα τοπικά Μέσα:

Στο Ηράκλειο, λοιπόν, στην Πάτρα, στη Λάρισα, στη Θεσσαλονίκη, στα Ιωάννινα, στην Κομοτηνή, στην Κέρκυρα, έχουν ενεργοποιηθεί́ πολλά στελέχη της αθλητικής κοινότητας, που εξυπηρετούν την κάθε εγκατάσταση, στην προσπάθεια να βοηθήσουν, αλλά και να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό στόχο.

Στη Λάρισα, για παράδειγμα, ο Πρόεδρος, ένας εξαιρετικός Πρόεδρος, ο Γιάννης Κουρδής, -μηχανικός ο ίδιος- έχει ενεργοποιήσει μεγάλο κύκλο μηχανικών οι οποίοι έχουν βάλει απίστευτη πλάτη και έχουν καλύψει το κενό, το μεγάλο κενό που υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Στην Πάτρα, επίσης, το ίδιο. Δύο εκ των μελών της διοίκησης, μηχανικοί, θυμίζω ότι είναι αμισθί όλα τα μέλη των διοικήσεων και προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες- έχουν δώσει και εκείνοι τον εαυτό τους με απίστευτες ώρες δουλειάς και έχουν γλιτώσει ένα και ενάμιση χρόνο, που θα απαιτούνταν εάν θέλαμε by the book να ολοκληρώσουμε μελέτες, προμελέτες, τεχνικά δελτία κτλ.

Το είπα και το επαναλαμβάνω: Πρέπει να δείξει εξωστρέφεια η νέα διοίκηση που ανέλαβε το ΕΑΚ Χανίων και ο εξαίρετος, Τάκης Σβουράκης με όλα τα μέλη της διοίκησης. Είναι βέβαιο ότι πρέπει να ενεργοποιήσει δυνάμεις οι οποίες, εγώ επιμένω ότι υπάρχουν, μπορούν ν’ αγκαλιάσουν την προσπάθεια και ξέρουν, βλέπουν, ότι έχει ανάγκη. Βλέπουν ότι καταβάλλεται προσπάθεια από τα μέλη της διοίκησης και πραγματικά είμαι πολύ αισιόδοξος γι’ αυτήν την ομάδα.

Βλέπουν, επίσης, ότι γίνεται μια προσπάθεια συντονισμένη και με χρονοδιάγραμμα από πλευράς ΟΑΚ. Μπορούν να συνεισφέρουν.

Και ο ΝΟΧ επιθυμεί́ γρήγορη εξέλιξη και να καλυφθεί στο μεγαλύτερο βαθμό η ανάγκη γι’ αυτή τη χρονιά με τις πισίνες που πρέπει να παραμείνουν ανοιχτές όσο περισσότερο γίνεται για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες της μεγάλης κολυβητικής οικογένειας των Χανίων.

Αισιοδοξώ, αλλά έχω και την υποχρέωση να τονίσω γεγονότα και πράγματα που συμβαίνουν και την αδυναμία η οποία υπήρξε την προηγούμενη περίοδο, τη δυνατότητα που ανοίγεται με την καινούργια διοίκηση, να κινηθεί με εξωστρέφεια και ν’ απευθυνθεί στην αθλητική οικογένεια και να υπάρξει αυτό́ το αγκάλιασμα».