Κατηγορίες
SUPER LEAGUE 2 IN THE SPOTLIGHT

Λεουτσάκος: “Θέλουμε ποσοστό από τις εταιρείες στοιχήματος” Αισιοδοξία για τα τηλεοπτικά

Εν έτει 2020 αν κάποιος ήθελε να δώσει έναν ορισμό για το τι εστί ελληνικό ποδόσφαιρο, θα αναφερόταν σε ποδόσφαιρο που έχει το δικό του… copyright. 

Πέρα από την –ούτως η άλλως– προβληματική Σούπερ Λιγκ 1 των 14 ΠΑΕ, οι μικρότερες κατηγορίες τα τελευταία χρόνια έχουν στις τάξεις τους ομάδες, με μόνη «προίκα», την ποδοσφαιρική ιστορία τους και… τίποτα παραπάνω. 

Ο πρόεδρος της Ενωσης Σούπερ Λιγκ 2 – Φούτμπολ Λιγκ Λεωνίδας Λεουτσάκος, μιλώντας στην «Κ», παραδέχεται πως έζησε το πιο δύσκολο καλοκαίρι του, ύστερα από σχεδόν τέσσερα χρόνια στην ηγεσία της διοργανώτριας αφού ο κορωνοϊός ανέτρεψε όλον τον προγραμματισμό. 

«Τα πρωταθλήματα δεν ολοκληρώθηκαν και ξαφνικά κληθήκαμε να διαχειριστούμε ένα αίτημα ριζικής αναδιάρθρωσης από τις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ, έστω κι αν αυτό θα γινόταν χωρίς κριτήρια και προϋποθέσεις. Οι πιέσεις ήταν πολλές, καθώς εκτιμούσαν πως από τη στιγμή που θα κέρδιζαν κατηγορία, θα έβρισκαν και έσοδα. Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν είναι έτσι. Το θέμα δεν είναι οι ομάδες να γίνουν ΠΑΕ και να γεμίσουν χρέη. Ετσι θα κάναμε μια τρύπα στο νερό…». 

Ομάδα ανασυγκρότησης

Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα κι αφού ψηφίστηκε ο νέος αθλητικός νόμος και έκλεισε οριστικά το ενδεχόμενο της δημιουργίας μιας ενιαίας Σούπερ Λιγκ 2, ο Λεωνίδας Λεουτσάκος έπεισε τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη πως η πολιτεία πρέπει να θέσει κάποιες στοιχειώδεις κατευθυντήριες γραμμές. 

Ηδη, συστάθηκε μια ομάδα εργασίας από στελέχη του υφυπουργείου, της μικρής λίγκας και της ΕΠΟ και εντός των ημερών ξεκινούν οι συζητήσεις για την ανασυγκρότηση των μικρότερων κατηγοριών.

«Εχουμε ένα χρονοδιάγραμμα τριετίας για να διαρθρωθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο με κανόνες. Θα θέσουμε τις προτάσεις μας τις οποίες ο υφυπουργός τις γνωρίζει και τις περισσότερες τις βρίσκει λογικές και αυτονόητες. 

Κατ’ αρχάς πρέπει να μπουν δικλίδες ασφαλείας συμμετοχής στα πρωταθλήματα. Εμείς προτείνουμε για τη Σούπερ Λιγκ 2 μίνιμουμ μετοχικό κεφάλαιο της κάθε ΠΑΕ τις 300.000 ευρώ και για τη Φούτμπολ Λιγκ τις 80.000 ευρώ, με αποδεικτικό ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας κάθε μήνα.

Από εκεί θα φανεί και πόσες ομάδες επιτέλους είναι ικανές να λέγονται επαγγελματικές, πόσες χωράει το ελληνικό ποδόσφαιρο, ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός για κάθε κατηγορία», τονίζει. 

Ο κ. Λεουτσάκος θέτει και μία ακόμη παράμετρο: «Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο είναι ο αριθμός των Ελλήνων ποδοσφαιριστών που θα αγωνίζονται. Δεν γίνεται σε ομάδες της Σούπερ Λιγκ 2 στην 11άδα να παίζουν πέντε ξένοι και να υπάρχει και το δικαίωμα και για τρεις κοινοτικούς, σύνολο οκτώ.

Από πού θα βγουν τα νέα ταλέντα; Οι ομάδες της Περιφέρειας ήταν πάντα ο αιμοδότης της εθνικής. Επίσης πρέπει να θεσπιστεί και αριθμός ηλικιακών κριτηρίων. Κυρίως στις ομάδες της Φούτμπολ Λιγκ να αγωνίζεται αναγκαστικά ένας αριθμός παικτών κάτω των 21». 

Στοίχημα και τηλεοπτικά

Η φετινή Σούπερ Λιγκ 2 θα διεξαχθεί με 12 ομάδες, ενώ η επόμενη με 14. Η Φούτμπολ Λιγκ σε δύο ομίλους (Βόρειο και Νότιο) των 10, κάτι που τουλάχιστον για φέτος διευκολύνει, μειώνοντας τα κόστη των μετακινήσεων. Τα έσοδα όμως παραμένουν η μεγάλη «πληγή» . 
«Δεν νοείται οι στοιχηματικές εταιρείες να βγάζουν κέρδη εκμεταλλευόμενες τα μέλη μας χωρίς αυτά να έχουν ούτε ένα έσοδο. Είναι κομβικής σημασίας, η θεσμοθέτηση ποσοστού από το στοίχημα και για μας και για τη Σούπερ Λιγκ 1. Από εκεί και πέρα, όπως έγινε και με τη Σούπερ Λιγκ 1 και βρέθηκε λύση με τη NOVA, θεωρώ πως μπορεί να συμβεί το ίδιο, τουλάχιστον για τη Σούπερ Λιγκ 2. Βρισκόμαστε σε κάποιες πρώτες επαφές. Ενα ποσό της τάξεως των 4-5 εκατ. ευρώ πιστεύω είναι λογικό και θα δώσει μια σημαντική “ανάσα” στις 12 ομάδες. Ευελπιστούμε στη βοήθεια του υφυπουργού, ώστε να κινητοποιηθεί και η ΕΡΤ και να συνάψουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και οι δύο κατηγορίες». 

Τεστ κορωνοϊού

«Πιστεύω πως θα υπάρξει βοήθεια και για το κόστος των τεστ κορωνοϊού αλλά και για τις μετακινήσεις όπου αυτές χρειάζονται αεροπλάνο. Με την AEGEAN για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει η συμβολή της με τη μορφή χορηγίας. Για τα τεστ, σε συνεργασία με τους δήμους αλλά και με δημόσια νοσοκομεία, οι ομάδες μπορούν να εξυπηρετηθούν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου».  

kathimerini.gr