Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ IN THE SPOTLIGHT

Lockdown: Oι ημερομηνίες «κλειδιά» για άρση με φόντο το Πάσχα

Τα δεδομένα για τα σχολεία.

Αποκαρδιωτικές οι εκτιμήσεις για την εστίαση και το λιανεμπόριο καθώς όλα δείχνουν πως το δεύτερο lockdown έχει έρθει… για να μείνει. Τα δύο σενάρια για τα σχολεία και όλες οι τελευταίες πληροφορίες για τον σχεδιασμό των μέτρων. Ξανά σε «πράσινα» επίπεδα ο δείκτης θετικότητας την Τετάρτη, 23.12.2020.

Η χώρα διανύει εδώ και ενάμιση μήνα το δεύτερο lockdown και οι φετινές γιορτές πήγαν… περίπατο, όπως συνέβη και το περασμένο Πάσχα.

Τα μέτρα για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά του 2020 είναι αυστηρότατα, καθώς ο κορονοϊός δεν… υποχωρεί παρά το lockdown κι έτσι τα σενάρια έχουν αρχίσει να δίνουν και να παίρνουν για το πότε θα χαλαρώσουν τα πράγματα.

Όλα αυτά την ώρα που την Τετάρτη, 23.12.2020, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε 937 νέα κρούσματα κορονοϊούμε τον δείκτη θετικότητας να “πέφτει” ξανά στο 2,7%, δηλαδή σε “πράσινα” επίπεδα (σ.σ. τα οποία ορίζονται κάτω του 4%).about:blank

Το μεγάλο ερώτημα όμως παραμένει: Στις 7 Ιανουαρίου θα γίνει άρση του lockdown; Θα ανοίξουν δηλαδή τα σχολεία, κανονικά τα καταστήματα και η εστίαση;

Τα δύο σενάρια

Οι πρώτες αλλαγές στην καθημερινότητά μας αναμένεται να γίνουν μέσα στον Ιανουάριο και την αρχή θα κάνουν τα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το Star, υπάρχουν δύο εισηγήσεις από τους επιδημιολόγους.

Η πρώτη είναι να ανοίξουν μόνο τα δημοτικά σχολεία την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου και η δεύτερη να ανοίξουν όλα τα σχολεία μαζί δέκα ημέρες μετά, δηλαδή τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.

Η εισήγηση αυτή γίνεται γιατί τα παιδιά αλλά και οι μετακινήσεις των γονέων λόγω σχολείων επιβαρύνουν επιδημιολογικά την κατάσταση.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση θέλει οπωσδήποτε να ανοίξουν μέσα στον Ιανουάριο τα σχολεία γιατί αυτό θα σηματοδοτήσει τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Κακά μαντάτα για λιανεμπόριο και εστίαση

Την ίδια ώρα, πάντως, η άρση του lockdown στις 7 Ιανουαρίου για το λιανεμπόριο και τις μετακινήσεις φαίνεται πως δεν είναι εφικτή, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν πως όλος ο Ιανουάριος θα είναι «κλειστός».

Το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί με click away ενώ θα παραμείνουν οι μετακινήσεις μας με SMS. Ημερομηνία – κλειδί θεωρείται η 15η Φεβρουαρίου: Τότε ίσως αρχίσει να γίνεται η σταδιακή άρση του lockdown καθώς θα προχωράει παράλληλα και ο εμβολιασμός.

Απόλυτη επιστροφή στην κανονικότητα, ωστόσο, προβλέπεται μετά το Πάσχα…

newsit.gr