Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Lockdown: Όλα τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης

Εως τις 30/11 κλείνει όλη η χώρα – Ποια είναι τα νέα μέτρα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το γενικό lockdown στη χώρα, το οποίο φέρνει και νέα μέτρα. Για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού ύστερα κι από την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, των διασηλωνώσεων και των θανάτων λήφθηκε σειρά νέων μέτρων.

«Από το πρωί του Σαββάτου στις 6:00 μπαίνουμε σε οριζόντια αναστολή δραστηριοτήτων για τρεις εβδομάδες, ως τις 30 Νοεμβρίου. Επανέρχονται τα sms στο 13033, ανοιχτά μένουν σούπερ μάρκετ, φαρμακεία, δομές υγείας, τα μαγαζιά που παραδίδουν φαγητό. Τα σχολεία ειδικής αγωγής θα είναι ανοιχτά σε όλες τις βαθμίδες, καθώς και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία. Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα λειτουργήσουν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν μπορώ να αναλάβω την ευθύνη να θέσω σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει η οικονομία τον Δεκέμβριο, για αυτό παίρνουμε και τα μέτρα τώρα».

Τα νέα μέτρα

– Η βασική διαφορά του lockdown του Νοεμβρίου από αυτό της άνοιξης, είναι ότι (όπως και στη Θεσσαλονίκη) θα παραμείνουν ανοιχτά τα νηπιαγωγεία, τα σχολεία ειδικής αγωγής και τα Δημοτικά σχολεία, αφού οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου είναι σε ηλικία που μπορούν να μείνουν μόνοι στο σπίτι για τηλεκπαίδευση χωρίς να χρειαστούν οι γονείς τους ειδική άδεια.about:blank

– Όπως και την άνοιξη, οι πολίτες θα υποχρεούνται και πάλι να αποστείλουν SMS με έξι αποδεκτούς λόγους μετακίνησης στο 13033.

– Ανοιχτά από τον ιδιωτικό τομέα θα παραμείνουν τα σούπερ μάρκετ, η διανομή έτοιμου φαγητού, οι δομές υγείας και τα φαρμακεία. Επίσης, αναμένεται να υπάρξουν περιορισμοί στις πτήσεις, ιδίως από το εξωτερικό.

– Εκτός από την εστίαση, όπως τονίζει το News 24/7, θα κλείσει και το λιανεμπόριο και αυτό ενώ μόλις είχε ξεκινήσει η ενδιάμεση περίοδος των εκπτώσεων. Φυσικά, θα υπάρχει χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις.

Ακολούθως ανακοίνωσε τρία πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης:

  • Οσοι μπαίνουν σε αναστολή για Νοέμβριο, θα πάρουν 800€ αντί για 534€ πέραν του δώρου
  • Ολα τα επιδόματα ανεργίας παρατείνονται ως το τέλος της χρονιάς
  • 400€ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι το διάστημα που θα κλείσει η χώρα, θα είναι ικανό να αναχαιτίσει την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. «Σε 3 εβδομάδες, θα μπορέσουμε να πνίξουμε αυτό το δεύτερο κύμα για να επιτρέψουμε στον εαυτό μας έναν πιο κανονικό Δεκέμβριο. Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οικονομική ανησυχία και θέλω να σας θυμίσω ότι πολλές φορές έχω πει στο παρελθόν ότι ήταν χρέος μας να κρατήσουμε εφεδρείες και σήμερα η χώρα μας έχει παραπάνω από 37 δισ. διαθέσιμα και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Θέλω μόνο να σταθώ σε 3 πρόσθετα μέτρα: όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς για τον Νοέμβριο, θα λάβουν ενίσχυση 800 ευρώ και όχι 534 ευρώ πέραν του δώρου» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: ethnos.gr