Lockdown-πρόστιμα: Τι γίνεται αν δεν πληρώσετε το “τσουχτερό” …300άρι

Τα πρόστιμα για τον κορονοϊό βεβαιώνονται επί τόπου και επιβάλλονται με αιτιολογημένη πράξη της αρμόδιας αρχής για κάθε παράβαση των μέτρων, που προβλέπονται.

Καταχωρούνται υποχρεωτικά τα στοιχεία του παραβάτη, ο Α.Φ.Μ. και ο Αριθμός Αστυνομικής Ταυτότητας/Διαβατηρίου, περιγράφεται η διαπιστωθείσα παράβαση και αναγράφεται το ύψος του επιβαλλόμενου προστίμου

Εντός προθεσμίας πέντε εργάσιμων ημερών από την επίδοση της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, ο ελεγχόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του στον Προϊστάμενο της υπηρεσίας ή της αρχής, στην οποία ανήκει το όργανο το οποίο διαπίστωσε την παράβαση.

Τα πρόστιμα, εάν δε γίνουν δεκτές οι ενστάσεις, εξοφλούνται εντός δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία επίδοσης ή κοινοποίησης ή θυροκόλλησης της Πράξης Επιβολής Προστίμου και Αναστολής Λειτουργίας, μέσω ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, που εκδίδεται, είτε απευθείας από την ιστοσελίδα https://www.gsis.gr/ e-paravolo (Φορέας Ελληνικό Δημόσιο/Οριζόντια παράβολα), είτε από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.), είτε από τις Τράπεζες, είτε από τη Δ.Ο.Υ.

Τι γίνεται εάν δεν πληρώσετε το πρόστιμο

Σε περίπτωση που ο παραβάτης δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε αυτό αποστέλλεται στην εφορία, στη ΔΟΥ κατοικίας του παραβάτη, και αντιμετωπίζεται πλέον ως φορολογική οφειλή.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι, εάν ο παραβάτης δεν το αποπληρώσει, η εφορία μπορεί να προβεί στις κινήσεις, που προβαίνει για τις φορολογικές οφειλές, δηλαδή κατασχέσεις ή συμψηφισμό με ενδεχόμενη επιστροφή φόρου.

dikaiologhtika.gr