Κατηγορίες
MAN OF THE WEEKEND ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Man of the Weekend o Ν. Ματηγάκης! Η Ιωνία, ο Ανδρεαδάκης και το πλάνο

Για αυτή την εβδομάδα, για τη στήλη του mirrorsports.gr, “Man of the Weekend” επιλέξαμε τον προπονητή της Ιωνίας, Νότη Ματηγάκη.

Όχι μόνο γιατί νίκησε χτες τον Αστέρα Χαλέπας, όχι γιατί διατηρείται ψηλά στη βαθμολογία, κυρίως γιατί η ομάδα παίζει με νέους παίκτες, θυμίζοντας το προφίλ της παλιάς Ιωνίας που έφτιαχνε ποδοσφαιριστές από τα “σπλάχνα” της. Άλλες βέβαια εποχές.

Ο προπονητής της Ιωνίας και υπεύθυνος του “Καλτσέτο” Νότης Ματηγάκης μιλά για τους στόχους της Ιωνίας για φέτος, το αυστηρό πλάνο, τον Γιώργο Ανδρεαδάκη αλλά και τη νοοτροπία που επιβάλλεται να έχουν οι μικροί και ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές.

Αναλυτικά:

Για τη συνεργασία Ιωνίας-Καλτσέτο: Yπήρχε απο πέρυσι επαφή των δύο ομάδων, αλλά στο κομμάτι της συνεργασίας της αντρικής ομάδα. Η συνεργασία, προς το παρόν, αφορά την αντρική ομάδα. Στο αναπτυξιακό θα κατεβει μια ομάδα της Κ14 με όνομα της Ιωνίας. Περαιτέρω συνεργασία σε επίπεδο αναπτυξιακού θα τη δούμε και θα τη συζητήσουμε στο μελλον. Θέλουμε τα παιδιά που τελειώνουν από την Κ16 να μπουν στην ανδρική ομάδα. Αυτό θέλουμε και αυτός είναι ο στόχος μας. Παρόλα αυτά, δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να μπουν στην ανδρική ομάδα. Αυτό μάλιστα είναι κάτι που συζητήσαμε και με την ΕΠΣ να γίνει δηλαδή μια “ενδιάμεση κατηγορία” στην οποία θα μπορούσαν να παίξουν ομάδες με ηλικιακές κατηγορίες, όπως η παραπάνω.

Για το φετινό στόχο της Ιωνίας: Η ομάδα μας, ως τώρα, είναι συγκυριακά σε υψηλή θέση. Δεν υπάρχει βαθμοθηρικός στόχος. Φυσικά όταν παίζεις ποδοσφαιρο πάντα υπάρχουν στόχοι και πάντα θες να κερδίζεις. Εμείς θέλουμ να παρουσιάζουμε την καλύτερη δυνατή εικόνα και να βελτιωνόμαστε παιχνίδι με παιχνίδι. Οι μικροί φυσικά θέλουμε να παίρνουν χρόνο συμμετοχής και αυτό το έχουμε καταφέρει σε σημαντικό βαθμό φέτος. Χτες για παράδειγμα στο ματς με τον Αστέρα Χαλέπας είχαμε 6 παιδιά του 2005 στην 11άδα. Εμάς στόχος μας είναι να παίξουν και τα υπόλοιπα μικρά παιδιά. Τους μικρούς φροντίζουμε να τους πλαισιώνουμε με έμπειρους ποδοσφαιριστες που θα μπορέσουν να τους καθοδηγήσουν.

Για το αν πιστεύει και πότε ότι η Ιωνία θα αποκτήσει τη “λάμψη” του παρελθόντος: Επειδή στα Χανιά είμαστε του πανηγυριού και μας διακρίνει προχειρότητα και βιασύνη, η Ιωνία, στην οποία και εγώ ήμουν μέλος σαν παίκτης της και συμμετείχαμε σε μια φουρνιά καλή με Πανελλήνιες διακρίσεις κτλ, θέλω να πω ότι δεν ήταν τυχαία αυτά. Αυτά στήθηκαν από έναν άνθρωπο, τον Γιώργο τον Ανδρεαδάκη, σε ένα βάθος 10 ετών με συγκεκριμένο πλάνο και με 3-4 συνεργάτες να τον στηρίζουν. Νομίζω ότι ο δρόμος είναι αυτός, ο ίδιος και τώρα. Έχουμε βάλει ένα πλάνο με τη διοίκηση. Είπαμε ότι υπάρχουν 6-7 παιδιά στο ΔΣ, με τα οποία ήμασταν παρέα από παλιά και συμπαίκτες και έχουμε ένα κοινό ενδιαφέρον και αγάπη για την Ιωνία. Τίποτα όμως δε γίνεται χωρίς πλάνο! Το πλάνο για να μπορέσει η Ιωνία να επιστρέψει στις παλιές επιτυχίες της, είναι το λιγότερο 5ετίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι μικροί αθλητές θα έχουν δέλεαρ να κοιτάζουν μια καλή ομάδα και κίνητρο να παίξουν σε αυτήν. Η Ιωνία πρέπει να γίνει δελεαστική όπως ήταν στα χρόνια του Ανδρεαδάκη. Μπορεί να το κάνει αυτό. Δεν είναι όμως εύκολο. Θέλουμε υπομονή και κυρίως, να έχουμε πίστη στο πλάνο μας. Να μη λέμε άλλα σήμερα και άλλα αύριο.

Για τον 16χρονο Σοφοκλή Γεωργακάκη που σκοράρει συνεχώς στη Β’ ΕΠΣΧ και για τη διαχείριση που απαιτείται: Στο κομμάτι των μικρών είμαι πολύ αυστηρός και πολύ συγκεκριμένος. Η διαχείριση είναι απλή. Τα παιδιά θέλουν στήριξη ουσιαστική και όχι στα λόγια. Εδώ στα Χανιά έχουμε μάθει να στηρίζομε με τα λόγια. Η στήριξη πρέπει να είναι αγωνιστικη, με ξεκούραση και επαναφορά όταν πρέπει, χωρίς να τα καίμε τα παιδιά. Η στήριξη πρέπει να είναι ψυχολογική και σωματική. Ο Σοφοκλής δεν είναι ο πρώτος μικρός που δείχνει ότι μπορεί να φτάσει ψηλά. Εχουμε 2-3 μικρούς που ήδη βρίσκονται στον ΠΑΟΚ. Το πλάνο για μικρούς είναι να φτάξεις τη νοοτροπία των μικρών. Να γνωρίζουν ότι πρέπει να δουλέψουν πρώτα οι ίδιοι, να δουλέψουν έξτρα και μετά να στηρίζονται στη δουλειά των ομάδων τους. Χρειάζεται να έχουν το κεφάλι χαμηλά. Εμείς δεν έχουμε μόνο τον Σοφοκλή. Έχουμε άλλους 10 μικρούς εξίσου σημαντικούς. Ο Σοφοκλής είναι λογικό να παίρνει την προβολή, αφού τελειώνει τις φάσεις.

mirrorsports.gr