Κατηγορίες
Χανιώτικη Επικαιρότητα

Μεσογειακός κυκλώνας θα επηρεάσει την Κρήτη και τα Χανιά

Από την Ελλάδα, αν μια περιοχή επηρεαστεί από τον “Νέαρχο” αυτή θα είναι η Κρήτη.

Ο νέος μεσογειακός κυκλώνας «Νέαρχος» απειλεί κυρίως τη Σικελία και την Μάλτα στο Νότιο Ιόνιο, ωστόσο η Ελλάδα δεν θα επηρεαστεί σημαντικά, σύμφωνα με το meteo του Αστεροσκοπείου.

Πρόκειται για έναν νέο μεσογειακό κυκλώνα (Medicane), με την ονομασία «Νέαρχος», που σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο σήμερα.

Η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά όχι όμως και η Κρήτη που ίσως ο “Νέαρχος” την …ακουμπήσει.

Αναλυτικά η πρόγνωση

Η Κρήτη πιθανώς θα δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες, όμως η Μάλτα και η Σικελία είναι αυτές που θα επηρεαστούν κυρίως από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις. Ήδη, σύμφωνα με εικόνες ευρωπαϊκού δορυφόρου, ο «Νέαρχος» το απόγευμα της Πέμπτης κινείτο πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

Ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσόγειο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία «ματιού», την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος.

Αναφορικά με την προέλευση του ονόματος: Ο κρητικής καταγωγής Νέαρχος -που έδωσε το όνομα του στο νέο κυκλώνα- υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία.

Flashnews