Κατηγορίες
ΠΑΕ ΧΑΝΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ

Mια ημερίδα για το παιδί που είναι αθλητής και για τον γονέα που θέλει να ‘ναι ενημερωμένος… (Pics+Vid)

Γέμισε η αίθουσα συνεδριάσεων της Τράπεζας Χανίων από μικρούς και μεγάλους αθλητές και γονείς στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα Ημερίδα που διοργάνωσε την Κυριακή (17/11) το πρωί ο ΓΣ Ελευθέριος ΒΕνιζέλος, με θέμα «Αθλητική Διατροφή για δραστήρια παιδιά και Ανάπτυξη Ψυχικής Ανθεκτικότητας παιδιών-αθλητών».

Συνδιοργανώτρια ήταν η “GoPro Events” και κεντρικός χορηγός επικοινωνίας το mirrorsports.gr.

Η ημερίδα χωρίστηκε δύο θεματικές ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αφορούσε την «Αθλητική Διατροφή για δραστήρια παιδιά» και εισηγήτρια ήταν η κ. Μπαμπαρούτση Ειρήνη, PhD(Κλινική διαιτολόγος-αθλητική διατροφολόγος, Υπεύθυνη Διαιτολογικού Γραφείου «Θερμίδα», Επιστημονικής Συνεργάτης ΣΕΓΑΣ-ΕΠΟ). Αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα όπως:

  • Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της σωστής διατροφής στη διατήρηση της ενέργειας;
  • Πώς υπολογίζονται οι θερμιδικές απαιτήσεις (ειδικά των ασκούμενων εφήβων);
  • Από ποιες κατηγορίες τροφίμων πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε ημερήσια βάση στο μενού νεαρών αθλητών και σε τι ποσότητες;
  • Πόσο σημαντική είναι η ενυδάτωση για τη φυσική απόδοση;
  • Πώς οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τους νεαρούς αθλητές και αθλήτριες να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά, σε τι ποσότητες και τι να αποφεύγουν;

Η δεύτερη ενότητα αφορούσε την «Ανάπτυξη  Ψυχικής Ανθεκτικότητας παιδιών-αθλητών» και εισηγήτρια ήταν η κ. Πατσού Φρόσω, PhD(Ψυχολόγος-Αθλητική Ψυχολόγος, Επιστημονική Συνεργάτιδα Εθνικής Ομάδας Στίβου, πρώην αθλήτρια Εθνικής και Ολυμπιακής Ομάδας Στίβου/OLY). Επίσης αναφέρθηκε σε κρίσιμα ζητήματα όπως:

  • Τι εννοούμε με τον όρο ψυχική ανθεκτικότητα και πώς μπορούμε να την ενισχύσουμε;
  • Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ψυχικά ανθεκτικούς αθλητές – παιδιά;
  • Συνδέεται η ψυχική ανθεκτικότητα με τον φόβο για αποτυχία;
  • Ποιος ο ρόλος των γονέων και των προπονητών σε αυτή τη διαδικασία;

Οι δύο σημαντικές επιστήμονες απάντησαν σε ερωτήματα γονέων και παιδιών, με συνέπεια η Ημερίδα να έχει διαδραστικό χαρακτήρα.

Ο πρόεδρος του ΓΣ Ελ. Βενιζέλος Γιώργος Γιατρουδάκης εξέφρασε στο mirrorsports.gr την ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ημερίδα, τονίζοντας ότι “ο σύλλογος μας αρέσκεται σε τέτοιες πρωτοβουλίες που βοηθούν τα παιδιά να αντιληφθούν ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο η προπόνηση και οι αγώνες, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη πίσω από αυτά ώστε να διαμορφώνονται σωστοί αθλητές και πρωταθλητές”.

Eίναι σαφές ότι στο εγγύς μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε στα Χανιά και άλλες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες.

Απόσπασμα της εισήγησης της κ. Μπαμπαρούτση: