Κατηγορίες
Στίβος

“Μπλόκο” στους ντοπαρισμένους στους Ολυμπιακούς του Τόκιο!

«Στο Τόκιο δύσκολα θα ξεφεύγουν οι ντοπαρισμένοι αθλητές».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κόε ισχυρίστηκε ότι οι αθλητές στίβου που κάνουν χρήση απαγορευμένων ουσιών,  έχουν «περισσότερες πιθανότητες να πιαστούν» στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 από οπουδήποτε αλλού.

Σε συνέντευξή του στο «The Guardian», ο Κόε ανέφερε την αποτελεσματικότητα της Αθλητικής Μονάδας Ακεραιότητας (AIU), η οποία ιδρύθηκε από την παγκόσμια ομοσπονδία το 2017 και λειτουργεί ανεξάρτητα, για την καταπολέμηση του ντόπινγκ στο άθλημα.

«Η AIU ήταν στο επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων και γι ‘αυτό πίεσα για μια ανεξάρτητη, γρήγορη οργάνωση που θα μπορούσε να αφαιρέσει τη λήψη αποφάσεων από οποιαδήποτε αδικαιολόγητη πολιτική παρέμβαση», δήλωσε ο Κοε και πρόσθεσε: «Μου αρέσει να πιστεύω ότι έχει δείξει στους αθλητές ότι δεν επηρεάζεται από τα ονόματα και τη φήμη τους. Όπου υπάρχει παραβίαση, δε διστάζουμε να την αντιμετωπίσουμε. Νομίζω, ότι έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των αθλητών ότι έχουμε μια οργάνωση εκεί έξω που θα ξεφορτωθεί άφοβα και αδίστακτα τους «απατεώνες» όταν και όπου εμφανίζονται».

Ο Κοε εξέφρασε επίσης την εμπιστοσύνη του στη χρήση της τεχνολογίας για τον εντοπισμό των ντοπαρισμένων αθλητών και ισχυρίστηκε ότι η παγκόσμια ομοσπονδία ήταν καλύτερα εξοπλισμένη για να το κάνει.

«Η τεχνολογία έχει βελτιωθεί σημαντικά, ακόμη και από το 2012», δήλωσε. «Τώρα, έχουμε γίνει πολύ πιο εξελιγμένοι στον τρόπο διεξαγωγής των τεστ. Είναι πολύ πιο «έξυπνα». Και έχουμε επίσης την  AIU με εξελιγμένες τεχνικές και έμπειρους επιστήμονες στην έρευνα. Νομίζω ότι θα πάω ως παγκόσμια ομοσπονδία στο Τόκιο με τα καλύτερα συστήματα σε ισχύ από οποιαδήποτε άλλη ομοσπονδία και είμαι περήφανος που μπορώ να το πω αυτό».

Και ο πρόεδρος της παγκόσμιας ομοσπονδίας καταλήγει: «Αυτό που μπορώ να πω επίσης, είναι ότι αν οι αθλητές προσπαθήσουν να εξαπατήσουν, στο Τόκιο υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να πιαστούν,  από οποιουσδήποτε  προηγούμενους αγώνες».

sports3.gr