Κατηγορίες
Στίβος

Ο νέος κανονισμός για τα αθλητικά παπούτσια στον στίβο

Η World Athletics μέσα στο 2022 θα συζητήσει με τις αθλητικές εταιρείες πριν οριστικοποιήσει την απόφασή της για τα αθλητικά παπούτσια.

Η World Athletics άλλαξε κάποιους κανονισμούς για τα αθλητικά παπούτσια. Ο νέος κανονισμός είναι σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2022.

Την απόφαση πήρε το συμβούλιο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και αφορά το άρθρο 5.

Ν’ αναφέρουμε ότι οι νέοι κανονισμοί δεν θα έχουν εφαρμογή σε αγώνες Ερασιτεχνικών Συλλόγων, Σχολείων, Κολεγίων και Βετεράνων.

Οι βασικές αρχές του κανονισμού αναφέρονται στο άρθρο 1. Εξατομικεύσεις, δηλαδή, παρεμβάσεις ή διαφοροποιήσεις στα αθλητικά παπούτσια επιτρέπονται μόνο με έγκριση της World Athletics.

Η World Athletics θέλησε να απλοποιήσει και να μειώσει το πάχος του πάτου στα σπάικ. Αλλά από την 1η Νοεμβρίου του 2024 θα μειωθεί το πάχος από 25mm σε 20mm. Μέχρι τότε και ωσότου το προσαρμόσουν οι εταιρείες αθλητικών παπουτσιών, θα ισχύει 20-25 πάχος. Άλλωστε οι εταιρείες έχουν προχωρήσει στην κατασκευή τέτοιων παπουτσιών με ακίδες με πάχος σόλας 20-25mm.

Η αρχή της διαθεσιμότητας των αθλητικών παπουτσιών για αγορά από αθλητές που δεν έχουν χορηγό θα συνεχίσει να υφίσταται. Αφορά τα διαθέσιμα παπούτσια στην αγορά τουλάχιστον ένα μήνα πριν από τους αγώνες.

Για κάποιους αγώνες θα συνεχιστεί η αρχή της εκ των προτέρων δήλωσης των παπουτσιών. Ανάλογα με την επιθυμία των διοργανωτών. Αφορά αγώνες μαραθωνίου, ημιμαραθωνίου, βάδην και αγώνων δρόμου. Για όλους τους άλλους αγώνες θα υπάρχουν σημεία ελέγχου των παπουτσιών, μετά από το αγώνισμα.

Στον ημιμαραθώνιο της Αθήνας τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαν ανακοινωθεί οι κανονισμοί για τα αγωνιστικά παπούτσια των δρομέων. 

Έχουν επίσης, εισαχθεί νέοι όροι για περιπτώσεις παραβίασης του κανονισμού. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση, ο έφορος έχει δικαίωμα να προσφύγει ακόμα και στην Athletics Integrity Unit.

Τα αθλητικά παπούτσια δεν πρέπει να περιέχουν καμία ενσωματωμένη τεχνολογία. Αίσθησης ή ευφυΐας, τώρα ή στο μέλλον. Αυτό δεν ισχύει για τη χρήση καρδιακών παλμών, επιτήρησης ταχύτητας από απόσταση κ.λπ.

Το σώμα των νέων κανονισμών βρίσκεται στην ιστοσελίδα της World Athletics «BOOK OF RULES» C2.1A.

Να τονίσουμε ότι η μορφή αυτή των κανονισμών δεν είναι οριστική. Ο διάλογος με τις εταιρείες αθλητικών ειδών θα συνεχιστεί και το 2022.

Έγγραφα

  • Rule C2.1 Technical Rules (incorporating Shoe amendments approved on 22.12.2021 effective from 01.01.2022)
    • Rule C2.1A – Athletics Shoe Regulations (effective from 01 January 2022)

sportime.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.