Όπως ακριβώς το ανέβασε το Sky Sports στο Twitter…
Ο «θείος Σαμ» του αγγλικού ποδοσφαίρου δεν έχει σαρώσει τα πρωταθλήματα ούτε έχει πετύχει κάποιο θαύμα σαν εκείνο του Κλαούντιο Ρανιέρι που κατέκτησε το πρωτάθλημα με τη Λέστερ πριν από τέσσερα χρόνια. Είναι όμως ο προπονητής που καταφέρνει να σώζει όποια ομάδα αναλαμβάνει κάτω ή λίγο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Η ιστορία είναι φοβερή, αλλά πρώτα αξίζει να δείτε εδώ τα κορυφαία σημερινά παμε στοιχημα προγνωστικα
Στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ με κανένα σύλλογο από όσους δούλεψε. Ο Σαμ Αλαρντάις έχει τον δικό του τρόπο για να γράφει ιστορία…
Το Allardyce effect θα μπορούσε να γίνει ντοκιμαντέρ, όπως και ο τρόπος που βρέθηκε ο 66χρονος σήμερα προπονητής για ένα και μόνο παιχνίδι στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας τον Σεπτέμβριο του 2016, πριν παραιτηθεί λόγω εμπλοκής σε υπόθεση διαφθοράς. Είναι ένθερμος υποστηρικτής της αθλητικής επιστήμης και χρησιμοποιεί την τεχνολογία με πρωτοποριακές ιδέες για τη σωστή καθοδήγηση των ομάδων που κοουτσάρει μέσω της γιόγκα αλλά και της ανάλυσης των επιδόσεων των ποδοσφαιριστών. Ο «Independent» τον χαρακτήρισε, διόλου τυχαία, ως έναν εκ των πρωτοπόρων της αθλητικής επιστήμης στο αγγλικό ποδόσφαιρο. Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές τον θεωρούν παρωχημένο και γι’ αυτό τον χαρακτηρίζουν εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες ως «long ball manager», κάτι που φυσικά δεν αρέσει στον ίδιο. Βέβαια, δεν ήταν λίγες οι ομάδες επί των ημερών του που σήκωναν αρκετά ψηλά την μπάλα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του.
Οι πέντε ομάδες που έσωσε
Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις ομάδες που κατάφερε να κρατήσει στην Πρέμιερ Λιγκ ο Αλαρντάις είναι πέντε και σίγουρα δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως την καριέρα του και το ποδόσφαιρο που παρουσίασε. Μέσα Δεκεμβρίου του 2008 ανέλαβε την Μπλάκμπερν στην προτελευταία θέση (19η) του βαθμολογικού πίνακα, με τρεις νίκες σε 17 αγώνες. Πρώτο ματς νίκη 3-0 κόντρα στην Στόουκ, ακολούθησε ένα σερί εννέα αγώνων χωρίς ήττα και στο τέλος οι Ρόβερς τερμάτισαν στην 15η θέση αποφεύγοντας τον υποβιβασμό.
Τον Οκτώβριο του 2015 ανέλαβε παρόμοια αποστολή. Η Σάντερλαντ ήταν 19η με τρεις πόντους στα πρώτα οκτώ ματς. Ο ίδιος έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία που κάθισε στον πάγκο της, ενώ προηγουμένως (σεζόν 2007-08) είχε καθίσει και σε εκείνον της μισητής συντοπίτισσας Νιουκάστλ. Παρεμπιπτόντως στο δεύτερο ματς με τη Σάντερλαντ νίκησε 3-0 τις «καρακάξες» με συνέπεια να κερδίσει άμεσα τις καρδιές των οπαδών των «μαυρόγατων». Η σωτηρία πάντως δεν ήταν εύκολη υπόθεση και ήρθε τελικά 11 Μαΐου μετά το νικηφόρο 3-0 επί της Έβερτον την προτελευταία αγωνιστική, που σήμανε αυτόματα και τον υποβιβασμό της Νιουκάστλ. Η Σάντερλαντ τερμάτισε 17η στο +2 από τον γειτονικό σύλλογο.
Δύο μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2016 ο «Big Sam» έγινε προπονητής της 17ης στην κατάταξη της Πρέμιερ Κρίσταλ Πάλας. Η παραμονή εξασφαλίστηκε πάλι προτελευταία αγωνιστική μετά το 4-0 εντός με αντίπαλο τη Χαλ. Λίγες μέρες αργότερα αποχώρησε από το σύλλογο του Λονδίνου δηλώνοντας ότι είναι έτοιμος να συνταξιοδοτηθεί.
Ωστόσο στις 30 Νοεμβρίου του 2017 ανέλαβε τη 13η Εβερτον, με την οποία τερμάτισε στην 8η θέση. Εύκολη υπόθεση η παραμονή στην κατηγορία, όχι όμως και στα «ζαχαρωτά» καθώς οι οπαδοί ήταν δυσαρεστημένοι από την εικόνα της ομάδας.
Το τελευταίο στοίχημα είναι η Γουέστ Μπρομ, στην οποία ο Αλαρντάις ήταν παίκτης και βοηθός προπονητή και τη διετία 1989-91. Την πήρε 19η και ο βασικός και ξεκάθαρος στόχος είναι να την κρατήσει στην Πρέμιερ. Ποιός αμφιβάλλει άλλωστε ότι ο «long ball manager» δεν έχει την κατάλληλη συνταγή;
Ο Σαμ Αλαρντάις με αριθμούς:
Μπόλτον: 272 ματς, 104 νίκες, 75 ισοπαλίες, 93 ήττες.
Νιούκαστλ: 24 ματς, 8 νίκες, 6 ισοπαλίες, 10 ήττες.
Μπλάκμπερν: 90 ματς, 33 νίκες, 23 ισοπαλίες, 34 ήττες.
Γουέστ Χαμ: 181 ματς, 69 νίκες, 44 ισοπαλίες, 68 ήττες.
Σάντερλαντ: 31 ματς, 9 νίκες, 9 ισοπαλίες, 13 ήττες.
Κρίσταλ Πάλας: 23 ματς, 9 νίκες, 2 ισοπαλίες, 12 ήττες.
Εβερτον: 26 ματς, 10 νίκες, 7 ισοπαλίες, 9 ήττες.