Κατηγορίες
Basket Corner IN THE SPOTLIGHT

Οι πραγματικοί λόγοι αναβολής της κλήρωσης των Εθνικών πρωταθλημάτων μπάσκετ

Οι Εθνικές Κατηγορίες σε κίνδυνο, το μπάσκετ σε μεγάλη αβεβαιότητα.

Οι ομάδες των Εθνικών Κατηγοριών δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος με τα τεστ. Βοήθεια από την Πολιτεία δεν υπάρχει…Κι αν δεν υπάρξει είτε θα μπει λουκέτο, είτε θα υπάρξουν εκπτώσεις σε θέματα υγείας, κάτι που είναι ανεύθυνο κι επικίνδυνο. Δεν πρέπει όμως να γίνει αναγκαίο κακό.

Οι Εθνικές Κατηγορίες σε κίνδυνο, το μπάσκετ σε μεγάλη αβεβαιότητα

Η Basket League έχει άλλα θέματα σχετικά με τον COVID-19. Η επιβάρυνση των 60 χιλιάδων κάθε ομάδας για τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Πάντως η Basket League έστω και με καθυστέρηση, θ’ αρχίσει. Οι εθνικές κατηγορίες έτσι όπως είναι η κατάσταση αυτή τη στιγμή, δύσκολα θ’ αρχίσουν.

Κανονικά οι διοργανώσεις του μπάσκετ έχουν προγραμματιστεί ν’ αρχίσουν τον Οκτώβριο. Ο σκοπός μας δεν είναι να κινδυνολογήσουμε αλλά να δούμε την αλήθεια κατάματα: Έτσι όπως έχουν τα πράγματα, με τις υπάρχουσες συνθήκες και καταστάσεις, θα είναι ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΕΚΠΛΗΞΗ αν αρχίσουν στην ώρα τους όλες οι μπασκετικές διοργανώσεις. Κι εννοούμε τόσο τις διεθνείς, όσο και τις εγχώριες.

Σε ό,τι αφορά στις διεθνείς, η FIBA συνέλαβε την ιδέα διεξαγωγής ενιαίου τουρνουά για τον πρωταθλητή του 2020 (Final-8) στο BCL αλλά και για τα προκριματικά ενόψει της νέας σεζόν. Η Euroleague ασφαλώς περιμένει… Η ουσία είναι ότι τον Οκτώβριο περισσότερες από 100 ομάδες, 18 από Euroleague, 32 από BCL, 24 από Eurocup και 27 από FIBA EuropeCup, θα πρέπει να μπορούν σε αγωνιστικό ρυθμό. Να ταξιδεύουν από χώρα σε χώρα και θα πρέπει να συνυπολογίσετε ότι στις 101 ομάδες βάλτε και… περίπου 30 διαφορετικές χώρες.

Πως ακριβώς θα γίνει αυτό; Ή ακόμα και οι διαιτητές, πως θα ταξιδεύουν; Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορείτε να το καταλάβετε αυτό.

Στην Ελλάδα, πέρα από τα θέματα υγείας, το οικονομικό βάρος είναι δυσβάσταχτο ειδικά στις Εθνικές Κατηγορίες ή τα Τοπικά όπου οι (ερασιτεχνικές) ομάδες καλούνται να πληρώνουν του κόσμου τα χρήματα σε τεστ καθώς δεν έχουν υποστήριξη από την Πολιτεία. Πόσο θα αντέξουν; Κανείς δεν ξέρει… Πολλές ομάδες δεν αντέχουν πάντως ενώ ήδη αναμένεται να ληφθούν και κάποια μέτρα (όπως πχ η σκέψη ματαίωσης του Κυπέλλου).

Άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση στην Ευρώπη να δούμε… φούσκα όπως στο ΝΒΑ.

ΚΥΠΕΛΛΟ: Οδεύει προς ματαίωση

Οι πρώτες σκέψεις σχετικά με το Κύπελλο είναι να μη γίνει καθόλου φέτος. Φανταστείτε ότι άρχιζε πάντα στα μέσα του Σεπτεμβρίου και με τη συμμετοχή των ομάδων της Α2 και της Β’ Εθνικής. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λόγω της κατάστασης το πιθανότερο είναι να ματαιωθεί ο θεσμός του Κυπέλλου για τη νέα περίοδο. Ή να γίνει αργότερα (εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και ο χρόνος) υπό άλλη μορφή.

Α2-Β-Γ: Δεν αντέχουν το βάρος

Ξέρετε πόσο κοστίζει το τεστ; Φανταστείτε λοιπόν να πρέπει να το κάνει κάθε εβδομάδα μια ομάδα στη διάρκεια της προετοιμασίας της. Βάλτε και όλα τα επακόλουθα σχετικά με το υγειονομικό πρωτόκολλο κι αντιλαμβάνεστε ότι οι περισσότερες ομάδες στις Εθνικές Κατηγορίες (Α2- Β’ και Γ’ Εθνική) δεν αντέχουν το οικονομικό βάρος. Ειδικά στην Γ’ Εθνική η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν πολλές αποχωρήσεις.

(Άρθρο του Νίκου Μπουρλάκη στο sporttime)