Κατηγορίες
Γ' Εθνική IN THE SPOTLIGHT

«Παίκτες & προπονητές της Γ’ Εθνικής χωρίς εισόδημα 4 μήνες, χρειάζονται στήριξη»

Mέτρα στήριξης των σωματείων και των αθλητών με αφορμή την επανεκκίνηση της αθλητικής δραστηριότητας ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης σε τηλεφωνική παρέμβαση στον ΓΓ Αθλητισμού Γιώργο Μαυρωτά.

Στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι ένα από τα αιτήματα αθλητών, γονέων και εργαζομένων στον ερασιτεχνικό αθλητισμό ήταν η άρση του lockdown στην αθλητική δραστηριότητα και πως επανεκκινούνται αρκετές αθλητικές δραστηριότητες χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο στήριξης των σωματείων κατά την έναρξη των δραστηριοτήτων τους και εφαρμογής των υγειονομικών  πρωτοκόλλων. 

Τόνισε ότι τα σωματεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οικονομικά στις απαιτήσεις και τις ανάγκες επανεκκίνησης και ανέφερε το παράδειγμα των κολυμβητηρίων όπου:

  1. Προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία των πισινών με 4 αθλητές στη διαδρομή. Αυτό συνιστά υψηλό κόστος που θα το επωμιστούν οι γονείς. Πριν την πανδημία, η κάθε διαδρομή είχε 20 αθλητές. Τώρα, επί της ουσίας οι 4 αθλητές καλούνται να πληρώνουν το κόστος των 20 αθλητών.
  1. Προβλέπεται υποχρεωτικό τεστ (καλώς) κάθε εβδομάδα. Ποιος επωμίζεται το κόστος, από τη στιγμή που το κράτος δεν τα καλύπτει δωρεάν κι όταν ο ΕΟΔΥ σου λέει ότι κάνει ένα μόνο τεστ δωρεάν; Προφανώς οι αθλητές, στέλνοντάς τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Δηλαδή, 20 ευρώ ανά τεστ rapid X 4 φορές/εβδομάδα = 80 ευρώ το μήνα. Αν πρόκειται για 2 παιδιά 160 ευρώ και για πολύτεκνους 250 ευρώ.
  1. Τα -έτσι κι αλλιώς- δυσβάσταχτα μισθώματα των σωματείων στα κολυμβητήρια, τα οποία είναι εθνικά και δημοτικά. Το κόστος πολύ υψηλό (π.χ. στο ΟΑΚΑ το κόστος χρήσης κυμαίνεται από 15 έως 20 ευρώ τη διαδρομή). Πολύ περισσότερο σήμερα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας. Κανονικά, έπρεπε η ίδια η πολιτεία, για τα δικά της κολυμβητήρια, να απαλλάξει τα σωματεία από μισθώματα ή να κάνει γενναία μείωσή τους.

Ο Μανώλης Συντυχάκης πρόσθεσε ότι αντίστοιχα προβλήματα θα προκύπτουν και σε άλλα αθλήματα, σε μικρότερες κατηγορίες που πρόκειται να ξεκινήσουν, όπως π.χ. η έναρξη της Γ’  Εθνικής στο ποδόσφαιρο που παίχτες και προπονητές είναι χωρίς εισόδημα 4 μήνες και χρειάζεται στήριξη. Το ίδιο το μπάσκετ, το βόλεϊ και άλλα αθλήματα.  Σημείωσε πως το αποτέλεσμα όλων αυτών των εμποδίων οδηγεί στην ύπαρξη αθλητών δύο ταχυτήτων. Όσων έχουν να πληρώνουν και σε εκείνους που αντικειμενικά θα δυσκολευτούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται (διακοπή δραστηριοτήτων τους κλπ.).

Από την πλευρά του ο ΓΓ Αθλητισμού Γ. Μαυρωτάς ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο της μερικής ή ολικής οικονομικής κάλυψης τόσο των τεστ κορονοϊού των σωματείων, όσο και των οδοιπορικών τους.

Πηγή: 902.gr