Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Παραχωρούμενοι δημόσιοι χώροι: Πρόταση του πρώην Δημάρχου Χανίων που πρέπει να συζητηθεί

Μια πρόταση που, αν μη τι άλλο, πρέπει να συζητηθεί εκτενώς κατέθεσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ο πρώην Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

Επί της ουσίας αναφέρεται στην αξιοποίηση του δημόσιου χώρου, που, πλέον, με τα νέα δεδομένα που θα επικρατήσουν στον τομέα της εστίασης λόγω του κορωνοϊού, απαιτείται να αναπροσαρμοστούν οι υφιστάμενοι κανόνες, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρηματίες που πλήττονται.

Επισημαίνει δε ότι, “«ως δήμαρχος υπήρξα υπέρμαχος του περιορισμού του παραχωρούμενο δημόσιου χώρου και πλήρωσα και το σχετικό πολιτικό κόστος. Ο κορωνοϊός, όμως, έχει αλλάξει δραματικά τα πράγματα. Τότε τα δεδομένα επέτρεπαν την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων και επέβαλλαν την προστασία του δημόσιου χώρου. Πλέον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο»

Αναλυτικά η πρόταση του πρώην Δημάρχου Χανίων Τάσου Βάμβουκα:

«Να αξιοποιήσουμε άμεσα στα Χανιά την πρόθεση Θεοδωρικάκου για τις έκτακτες συνθήκες…

Δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, γίνεται και αλλού. Στο ιστορικό κέντρο του Βίλνιους -ανακηρυγμένο μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO- το έχουν ήδη προχωρήσει.

Αναφέρομαι στην πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών για αύξηση των παραχωρούμενων δημόσιων χώρων, κατ΄εξαίρεση μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση.

Ως δήμαρχος υπήρξα υπέρμαχος του περιορισμού του παραχωρούμενο δημόσιου χώρου και πλήρωσα και το σχετικό πολιτικό κόστος.

Ο κορωνοϊός, όμως, έχει αλλάξει δραματικά τα πράγματα. Τότε τα δεδομένα επέτρεπαν την οικονομική επιβίωση των επιχειρήσεων και επέβαλλαν την προστασία του δημόσιου χώρου. Πλέον συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή κρίση, η οποία πλήττει ειδικά τον τουρισμό και τις μετακινήσεις. Οι συνθήκες, πλέον, διασφαλίζουν την προστασία του δημοσίου χώρου (εκ των πραγμάτων, με τη μείωση επισκεπτών και κίνησης) και επιβάλλουν την προστασία των επιχειρήσεων από την οικονομική καταστροφή και την ασφάλεια των πολιτών. Δεν μπορούμε να το αγνοήσουμε και να επιμένουμε δογματικά σε δεδομένα άλλων εποχών.

Το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει να διευκολύνει τους δήμους να αναθεωρήσουν τους σχετικούς κανονισμούς κι εμείς ως Δήμος Χανίων θα πρέπει άμεσα να προχωρήσουμε στην επεξεργασία ενός σχεδίου αξιοποίησης δημόσιων χώρων από τις επιχειρήσεις εστίασης και… της πόλης.

Δεν μιλάω απλώς για μια επαναφορά σε όσα ίσχυαν, χρειάζεται κάτι περισσότερο και δημιουργικότερο. Προτείνω άμεσα το Συμβούλιό μας να αποφασίσει για τη σύσταση μιας ομάδας έργου η οποία θα ανοίξει το χάρτη της πόλης και θα προτείνει ιδέες και μέρη. Ας ξεκινήσουμε από τα αυριανό Συμβούλιο, με έκτακτο θέμα, ώστε να μη χαθεί χρόνος και να είμαστε έτοιμοι όταν το Υπουργείο ανάψει το γραφειοκρατικό “πράσινο φως”.

Το Βίλνιους είναι ήδη έτοιμο…».

http://