Κατηγορίες
Αυτοδιοίκηση

Παραιτήσεις επί… παραιτήσεων στο Δημοτικό συμβούλιο Χανίων!

Ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Χανίων Αντώνης Βαρδάκης ανακοίνωσε στο σημερινό δημοτικό συμβούλιο την ανεξαρτητοποίησή του από την παραταξη Βάμβουκα.

Λίγο πριν ξεκινήσει το ΔΣ της Παρασκευής ο αντιδήμαρχος Παιδείας ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει “ως ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος”.

Επεσήμανε μάλιστα ότι έχει θέσει την παραίτησή του από το πόστο του αντιδημάρχου, στη διάθεση του νυν δημάρχου Παναγιώτη Σημανδηράκη.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Στο πλαίσιο του δημοτικού συμβουλίου ανέλυσε τους λόγους για τους οποίους έλαβε τις συγεκριμένες αποφάσεις.

Τι γράφαμε στις 6 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε η παραίτηση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” Στέλιου Βαλυράκη και η παραίτηση του επίσης δημοτικού συμβούλου  της παράταξης “Δήμος Ενεργών Πολιτών” Γιάννη Σπυριδάκη, του οποίου η παραίτηση διαβάστηκε στο ΔΣ, καθώς απουσιάζει εκτός Κρήτης.

Η επιστολη Βαρδάκη:

“Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,               

Με την παρούσα επιστολή, δηλώνω την ανεξαρτητοποίησή μου από τη Δημοτική Παράταξη «Δήμος Ενεργών Πολιτών». Παράλληλα, σας γνωστοποιώ ότι έθεσα στη διάθεση του Δημάρχου Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, την παραίτησή μου από τις θέσεις ευθύνης που κατέχω (Αντιδήμαρχος Παιδείας και Διά Βίου Μάθησης, Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων).

Πρόκειται για μία δύσκολη, αλλά καθόλα συνειδητή απόφαση, αποτέλεσμα έντονου προβληματισμού, στην οποία κατέληξα έπειτα από την οριστικοποίηση της απόφασης της Δημοτικής Παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών», για διακοπή της συνεργασίας με τη Δημοτική Αρχή.

Η ίδρυση της Δημοτικής Παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» το 2010, η  λειτουργία της τα επόμενα χρόνια και ιδιαίτερα η υλοποίηση του δημοτικού έργου την περίοδο 2014-2019, επί δημαρχίας του επικεφαλής της κ.  Τάσου Βάμβουκα, στηρίχθηκαν πρωτίστως στη συλλογική βούληση, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και την εφαρμογή μεταρρυθμιστικών τομών, που είχαν ξεκινήσει σε τοπικό επίπεδο κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο. Η στρατηγική επιλογή της Παράταξης, μετά τις εκλογές του 2019, ήταν μία στάση ευθύνης που είχαμε λάβει όλοι μαζί και απαντούσε στην ανάγκη του Δήμου Χανίων να λειτουργήσει απρόσκοπτα και αποτελεσματικά, προς όφελος πάντοτε της τοπικής μας κοινωνίας. Συμβάλαμε αποφασιστικά ώστε να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνεργασία, στη βάση της αρχής της συνέχειας, που οφείλει να διέπει την αποτελεσματική λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανεξαρτήτως πολιτικής προέλευσης και ιδεολογικών διαφορών.

Η τωρινή, όμως, απόφαση της Παράταξης, κατά την άποψή μου, δεν συμβαδίζει με τις αρχές και την παρουσία που είχε στα κοινά, κατά την υπερδεκαετή πορεία της. Την άποψη αυτή, εξέθεσα με ξεκάθαρο τρόπο στις πρόσφατες συνεδριάσεις της δημοτικής μας ομάδας και την συμμερίστηκαν και άλλοι εκλεγμένοι συνάδελφοί μου, εντός της παράταξης.

Έπειτα από όλα αυτά, θεωρώ ότι η μοναδική επιλογή, εάν θέλω να είμαι συνεπής με την έως τώρα αυτοδιοικητική μου πορεία και να εξακολουθήσω να τιμώ εμπράκτως την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μου, είναι να συνεχίσω ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον τέως Δήμαρχο και επικεφαλής της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» κ. Τάσο Βάμβουκα για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου και τις ευκαιρίες που έδωσε σε νέους ανθρώπους να δείξουμε ότι μπορούμε να προσφέρουμε στον τόπο μας. Ευχαριστώ, επίσης, για την εποικοδομητική συνεργασία τον νυν Δήμαρχο Χανίων κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη, ο οποίος από το ξεκίνημα της τρέχουσας δημοτικής περιόδου μου εμπιστεύθηκε σημαντικά καθήκοντα. Θα ήθελα ακόμα να ευχαριστήσω τα μέλη της παράταξης «Δήμος Ενεργών Πολιτών» για τη συμπόρευση και τη συνεργασία μας όλα αυτά τα χρόνια. Δεν θα μπορούσα ωστόσο να μην αναφερθώ στις υπηρεσίες και τους εργαζόμενους του Δήμου Χανίων, στους θεσμικούς φορείς της Εκπαίδευσης, στην εκπαιδευτική κοινότητα της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, τους γονείς και τους μαθητές, για την αρμονική και επιτυχημένη συνεργασία μας, παρά τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε όλα αυτά τα χρόνια. Τους ευχαριστώ για όλες τις μάχες που δώσαμε μαζί. Ο στόχος μας ήταν και παραμένει πάντοτε κοινός: η βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας της Εκπαίδευσης στα Χανιά.

Όλα αυτά τα χρόνια, προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να συμβάλλω στην αντιμετώπιση ζητημάτων όχι μόνο της αρμοδιότητάς μου, στον ευαίσθητο και νευραλγικό τομέα της Παιδείας, αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο τομέα χρειάστηκε. Την Αυτοδιοίκηση την αντιλαμβάνομαι ως μια διαδρομή καθημερινής προσφοράς, ως έναν διαρκή αγώνα να τιμήσεις εμπράκτως την εμπιστοσύνη των συνδημοτών σου. Σε αυτό το πνεύμα, συνεχίζω με το ίδιο πάθος, με την ίδια αφοσίωση και με ακόμα μεγαλύτερη ορμή, να είμαι παρών και να μάχομαι όπου και όποτε χρειαστεί, ανυποχώρητος στις αρχές και τις αξίες μου. Με στόχο πάντοτε να προσφέρω στην αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων προβλημάτων, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συνδημοτών μου, την ανάπτυξη και την πρόοδο για τα Χανιά”.

Σχεδόν ..οργισμένη η απάντηση Βάμβουκα για αυτές τις παραιτήσεις!

“Είμαστε η πράξη μας και όχι τα λόγια μας. Για τις πράξεις μας κρινόμαστε όλοι. Επιλέξατε τη λύση της ανεξαρτητοποίησης γιατί εξυπηρετεί τις επιδιώξεις σας”.

Η τοποθέτηση Βάμβουκα στο Δ.Σ. για τις ανεξαρτητοποιήσεις.

“Κύριε πρόεδρε,

Δυο λόγια απευθυνόμενος προς τους πρώην συμβούλους μας αλλά και προς τον κ. δήμαρχο:

Προς τους πρώην συμβούλους μας:

Είμαστε οι πράξεις μας, όχι τα λόγια μας.

Κρινόμαστε για αυτά που κάνουμε. Τα επιμελώς φροντισμένα και ωραία λόγια των επιστολών δεν κρύβουν την πράξη. Για αυτήν θα κριθείτε και τώρα και στο μέλλον.

Άλλωστε υπάρχει και άλλη κατατεθειμένη επιστολή του κ. Μανούσου Φοβάκη που παραιτείται από αντιπρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ, η οποία δεν αναγιγνώσκεται σήμερα, προφανώς για να μη χαλάσει η σκηνοθεσία. 

Ως δημοτικοί σύμβουλοι, λοιπόν, αποφασίσατε να μην ακολουθήσετε τις ομόφωνες αποφάσεις της παράταξης που σας ανέδειξε. Επιλέξατε τη λύση της ανεξαρτητοποίησης, πιστεύοντας ότι αυτό εξυπηρετεί τις προσωπικές σας επιδιώξεις και φιλοδοξίες. Φιλοδοξίες και επιδιώξεις οι οποίες το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν πιο συγκεκριμένες μέσα από τις αναρτήσεις στη Διαύγεια.

Καλές θητείες, λοιπόν, αλλά να θυμάστε:  ουδείς αναντικατάστατος, και παραπέμπω σε όσα  έχει πει ο ντε Γκωλ τα σχετικά. Κι όποιος πιστεύει κάτι τέτοιο για τον εαυτό του και επιμένει να ασχολείται με την πολιτική, η ίδια η πολιτική θα έλθει να τον διαψεύσει. Γιατί όπως παντού στην ζωή, έτσι και στα κοινά η αυτογνωσία είναι σημαντικό εφόδιο.

Προς τον κ. δήμαρχο:

Στον αντίποδα του τι συμβαίνει στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων, δείτε τη δέσμευση του δημάρχου Ηρακλείου, ότι χωρίς τη συναίνεση οποιασδήποτε παράταξης της μειοψηφίας, δεν θα δεχτεί σύμβουλοί τους να αναλάβουν ευθύνες στην δημοτική αρχή. Και δείτε πώς το τήρησε παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, παραδίδοντας έτσι εξαιρετικά μαθήματα πολιτικής ηθικής, επωφεληθείτε”.

Η συνέχεια και οι εξελίξεις…

Μετά τις εξελίξεις αυτές αναμένονται έντονες “ζυμώσεις” στην παράταξη “Δήμος Ενεργών Πολιτών”, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε απάντηση εκ μέρους του Δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημανδηράκη, αν και ο πρώην δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας αναφέρθηκε και σε αυτόν.

Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι ο Δήμαρχος δεν θα κάνει δεκτή την παραίτηση Βαρδάκη από το πόστο του αντιδημάρχου Παιδείας και, ως εκ τούτου θα διατηρηθεί εκει αι μετά την 1η Νοεμβρίου.

Flashnews.gr