Κατηγορίες
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παράταση του lockdown δείχνουν όλα τα στοιχεία

Παράταση του lockdown στην Αττική εφόσον οι δύο εβδομάδες δεν αποδειχτούν αρκετές για την μείωση των κρουσμάτων συνιστούν οι ειδικοί. 

Στο ερώτημα αν και κατά πόσο οι δύο εβδομάδες του αυστηρού lockdown θα είναι αρκετές για την επιθυμητή μείωση των κρουσμάτων ώστε να επανέρχονται σταδιακά δραστηριότητες όπως τα σχολεία και τα καταστήματα στις κόκκινες περιοχές και κυρίως στην Αττική που έχει το μισό πληθυσμό της χώρας θα κληθούν να απαντήσουυν οι ειδικοί, ενώ κανείς αυτή τη στιμγή δεν μπορεί να αποκλείσει ένα ενδεχόμενο παράτασης. 

Βασικό κριτήριο θα αποτελέσει φυσικά η πίεση στο σύστημα υγείας ενώ τα κυβερνητικά στελέχη ελπίζουν σε εμβολιαστική αντεπίθεση με την λειτουργία των mega εμβολιαστικών κέντρων.

Το Σάββατο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, επισκέφτηκε τον εκθεσιακό χώρο της Helexpo στο Μαρούσι προκειμένου να επιθεωρήσει το mega εμβολιαστικό κέντρο που θα ανοίξει τις πύλες του την Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς θα συμβεί και με το αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης που θα λειτουργήσει στους χώρους της ΔΕΘ Helexpo.

Προς το παρόν η δυναμικότητα του χώρου στο Μαρούσι είναι 2.400 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 5.760 εμβολιασμοί τη μέρα και 150.000 το μήνα, ενώ της Θεσσαλονίκης 1.000 εμβολιασμοί τη μέρα και σε πλήρη ανάπτυξη είναι 6.480 εμβολιασμοί τη μέρα και 160.000 το μήνα.

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1.222 κρούσματα σε ολόκληρη την χώρα, την ώρα που στην Αττική εντοπίζονται 583, στο κέντρο της Αθήνας 178 και 138 και 65 σε Θεσσαλονίκη και Αχαΐα αντίστοιχα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, το Σάββατο, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε πως είναι νωρίς να δοθεί μια σαφής απάντηση αυτή τη στιγμή στο ενδεχόμενο αυτό και συμπλήρωσε ότι κάθε μέρα αξιολογούνται τα δεδομένα σημειώνοντας πως «στα τέλη του μήνα θα δούμε αν θα συνεχιστεί η απαγόρευση η όχι. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση εκείνη τη στιγμή». Όπως είπε ο κ. Κοντοζαμάνης «προσπαθούμε με τα μέτρα που παίρνουμε να προλάβουμε καταστάσεις και αυτό που θέλουμε να προλάβουμε αυτή τη στιγμή είναι ένα τρίτο κύμα».

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την ανίχνευση και ποσοτικοποίηση του ιού SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα πόλεων στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Πελοποννήσου και Κρήτης.

Η επιδημιολογία των λυμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, αποτελεί πολύτιμο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και παρακολούθησης της διασποράς του ιού και του μεγέθους του ιικού φορτίου στην κοινότητα, συνεπώς αναμένεται να συνεισφέρει στη στοχευμένη απόκριση.

Θωμαΐδης: Θα χρειαστούν επιπλέον 15 μέρες lockdown για να μειωθούν τα κρούσματα

Την εκτίμηση ότι το αυστηρό lockdown στην Αττική πρέπει να επεκταθεί κατά 15 μέρες μετά την επίσημη ημερομηνία λήξης του (28 Φεβρουαρίου) προκειμένου να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα, εξέφρασε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Όπως εξήγησε ο καθηγητής που μελετά καθημερινά το ιικό φορτίο τα λύματα της Αττικής, η μείωση που καταγράφηκε αυτή την εβδομάδα ήταν μικρή. «Η εβδομάδα έκλεισε με 9% μείωση, μη σημαντική στατιστική. Υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο, είναι επιβαρυμένη η Αττική, υπάρχει μεγάλη διασπορά» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει μείωση του ιικού φορτίου καθώς αραίωσε η κινητικότητα στον νομό.

Ειδικότερα, ανέφερε, ότι αναμένεται μείωση του ιικού φορτίου μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή των νέων περιοριστικών μέτρων.

Έτσι, τόνισε, ότι «θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος» για να μειωθούν τα κρούσματα, κάνοντας λόγο για την ανάγκη για «άλλες 15 μέρες lockdown από την 28η Φεβρουαρίου» στην Αττική.

Επιπλέον, στις χημικές αναλύσεις που πραγματοποιεί ο κ. Θωμαΐδης με την ομάδα του, διαφαίνεται εν γένει η χρήση χημικών και ουσιών. «Συνεχίζουμε χημικές αναλύσεις. Θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες. Θα δούμε πώς αλλάζει, αν αλλάζει κάτι, σε σχέση με τη κατανάλωση και τη χρήση ψυχοφαρμάκων, φαρμακευτικών ουσιών ή ναρκωτικών. Έως τον Δεκέμβριο υψηλή η χρήση αυτόν των ουσιών» επισήμανε, κάνοντας λόγο ότι οι χρήστες κοκαΐνης αυξήθηκαν σημαντικά το τελευταίο έτος.

ieidiseis.gr